Successos

Els afectats per l’incendi de la nau del Gorg denuncien un any després la seva situació de precarietat

Aquest dijous s’ha fet una pregària i s’ha pintat un mural amb els noms de les quatre víctimes mortals en el foc

Els afectats de la nau del Gorg de Badalona incendiada el 9 de desembre de 2020 denuncien que segueixen vivint en situació de precarietat. Tot i que el fet va fer saltar a l’escena pública el seu drama, la majoria segueix malvivint en naus abandonades i amb l’aigua i la llum punxats, fet que manté el risc que un incendi com aquell es torni a produir. Per aquest motiu, reclamen que es regularitzi la seva situació per optar a una feina i un sostre digne. Aquest dijous s’ha fet una missa en memòria de les quatre víctimes mortals i s’ha pintat un mural en el lloc on hi havia la nau. Tot i que inicialment s’havia de fer un dinar de germanor, s’ha suspès per la situació sanitària, i es trasllada tota activitat a una concentració a les 18.00 h.

El foc va trasbalsar la vida del barri i de retruc de la ciutat, i tot i que va despertar consciències en aquell moment, els afectats denuncien que la seva situació no ha millorat. Si bé alguns dels ocupants de l’espai van reubicar-se en pensions i apartaments, un dret que tindran fins a finals d’any, el gruix va traslladar-se a altres naus industrials en desús, emulant situacions com les que ja van viure a la que va cremar.

Tot i reconèixer que dormir en una nau és millor que fer-ho al carrer, lamenten que no se’ls brindin oportunitats per prosperar. “No és desig de ningú viure-hi, quan la gent s’instal·la en naus intenten arreglar la llum o l’aigua com poden, i demanem ajuda als governs per evitar un altre incendi com el d’ara fa un any”, explica Mustapha Jarju, afectat de la nau del Gorg i membre del col·lectiu Almas Quemadas.

Aquesta inseguretat ve donada per la manca d’opcions de la població que asseguren que es juga la vida per trobar un futur millor, però que acaben malvivint com poden en condicions en què mai ho farien als seus països d’origen. “Demanem que es regularitzi la nostra situació”, reclama Jarju, conscient que són molts els demandants i que, per exemple, la llista d’espera per accedir a un pis és llarga.

“Algú com nosaltres, sense papers ni feina, com hem de trobar un pis? És impossible, estem vivint de la mateixa manera que fa un any, sense papers, feina ni sostre, estem fotuts”, es lamenta Seydou Camara, un altre dels afectats i membre del mateix col·lectiu.

Una crisi generalitzada

Des de l’Ajuntament de Badalona lamenten la situació en què es troben els afectats, i que reflecteix un drama que va més enllà de les fronteres municipals. “Són persones que arrien a Europa i que tenen un problema de documentació i sense un habitatge digne on viure-hi, això els dificulta una sortida individualitzada a cada cas, i nosaltres som els primers que no veiem bé que visquin en naus”, assenyala en declaracions a l’ACN el tercer tinent d’alcalde i regidor de Protecció a les Persones, David Torrents.

Algunes de les persones que vivien a la nau del Gorg ocupen ara una altra nau en una zona propera, al carrer Progrés, amenaçada per una ordre de desallotjament. El jutge va suspendre un primer desallotjament fixat per al mes de juliol passat després que els advocats de les persones que hi viuen presentessin informes de vulnerabilitat.

En paral·lel, però, la Sareb, propietària de l’espai, va encetar un nou procediment en paral·lel per al mateix immoble. El jutge, va tornar a ordenar el desallotjament de la nau a principis de desembre, però els advocats dels ocupants han demanat aclarir abans aquesta duplicitat de procediment i que prevalgui la situació de vulnerabilitat de les persones que hi viuen.

Des de l’Ajuntament, Torrents assegura que no es disposa de marge suficient com per donar sortida individualitzada a les persones a les quals se’ls està fent un informe de vulnerabilitat i poder-les ressituar en habitatges dignes. “No demanem aturar el desnonament, sinó temps per donar sortida i que sigui de manera esglaonat perquè tothom tingui un lloc on viure”, reclama.

De moment, el desallotjament de la nau del carrer Progrés s’ha posposat fins al 13 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia