Successos

Policial

Susqueda i la marihuana perduda

Jutgen el sospitós del doble crim i el seu fill per una plantació que els mossos no van comissar mai, tot i que feia mesos que sabien que hi era

Declaren com a testimonis els mossos imputats per haver afavorit el tràfic de droga

Judici singular ahir al jutjat penal número 1 de Girona. Al banc dels acusats hi seien Jordi Magentí Gamell (el sospitós del doble crim de Susqueda) i el seu fill Jordi Magentí García. Petició de pena del fiscal: tres anys de presó i multa de 60.000 euros per un delicte contra la salut de substàncies que no causen danys greus a la salut de l’article 368.1 del Codi Penal. Se’ls considera responsables d’una plantació de marihuana a la vora del Ter entre el Pasteral i Susqueda, de la qual no es va comissar cap planta, tot i que consta que era coneguda la seva existència. I entre els testimonis de la fiscalia, tres mossos de la unitat d’investigació de Santa Coloma de Farners (el caporal Salvador Horta Muntané Garcia-Jubany, Salva, Juan Francisco Pozo Alba i Óscar Hernández Rojo), que actualment estan suspesos i encausats per un reguitzell de delictes com a sospitosos de formar una trama que controlava el tràfic de droga a la Selva, que subornava traficants i revenia la droga comissada.

La plantació atribuïda als Magentí, consta, en un informe aportat pels Mossos al sumari del cas del doble crim, que el 13 de juny del 2017 “la ciutadania” va alertar la unitat d’investigació de Santa Coloma que existia “però no van arribar a localitzar-la”. L’informe continua exposant que a finals d’agost es van adonar que aquesta plantació que no havien trobat era la mateixa que van veure des de l’helicòpter (quan buscaven Marc i Paula, que llavors estaven desapareguts). Els responsables de la unitat de mitjans aeris, que van explicar ahir al judici per videoconferència que van fotografiar la plantació, van comptar les plantes, un centenar, i van comunicar-ho als mossos d’investigació de Santa Coloma. No va ser fins a la setmana del 11 al 15 de setembre que dos mossos (els ara imputats i suspesos Salva i Óscar) van anar a la plantació i, segons l’informe, estava formada per tres fileres de 25 testos cadascuna, uns 75 testos aproximadament. 25 menys dels que havien comptat des de l’helicòpter. L’informe apunta que, com que la plantació semblava abandonada, els mossos van decidir marxar i anar fent vigilàncies per veure si veien els responsables. I continua exposant que els mateixos mossos, Salva i Óscar, hi van tornar la setmana del 2 al 6 d’octubre i la van veure igualment abandonada, amb la diferència que s’havien recollit els cabdells grossos de les plantes. En les seves declaracions, molt breus, en el judici, els mossos que van anar a la plantació no van aportar cap dada sobre qui podia ser el responsable de la plantació. No va ser fins al mes de febrer del 2018 que els mossos de la unitat central de persones desaparegudes van trobar la pista que els responsables de la plantació podien ser els Magentí a través de les gravacions d’unes converses que van captar mentre investigaven Jordi Magentí pare pel doble crim de Susqueda. Li havien posat micròfons a casa i van escoltar unes converses entre els Magentí pare i fill i entre Jordi Magentí Gamell i la seva mare que denotaven que podien dedicar-se a cultivar i vendre marihuana.

La defensa de Jordi Magentí, Benet Salellas, demana la nul·litat de les gravacions, el principal trumfo de l’acusació. Argumenta Salellas que les converses, enregistrades el 2 i el 8 de febrer a través d’un micròfon posat a la casa de la mare de Magentí, vulneren el dret a la intimitat, a la inviolabilitat del domicili i el secret de les comunicacions perquè no hi havia autorització judicial. El jutjat de Santa Coloma havia autoritzat posar micròfons a la casa per escoltar les converses a través de l’ordinador entre Jordi Magentí i la seva dona, Nancy Londoño, que era a Colòmbia, en el marc de la investigació del doble crim. L’autorització no incloïa altres membres de la família ni tampoc el tràfic de drogues. En escoltar que es parlava de droga els mossos van demanar que s’ampliés l’autorització per les escoltes a qualsevol conversa dins de la casa i el jutge ho va autoritzar el 10 de febrer. Més tard. Si es declaren nul·les les escoltes, no tindrien valor els estris trobats a la casa ni la droga (282 grams de marihuana, 69 d’haixix i tres paperines de cocaïna) i els diners, 23.000 euros, trobats a casa del fill a Salt. La fiscal també aporta com a prova les “manifestacions espontànies” que va fer Jordi Magentí durant els escorcolls, en què, tot i els advertiments de la defensa perquè callés, anava dient que ell no tenia res a veure amb el crim però sí que assumia el tema de la plantació. Salellas considera que les manifestacions, no recollides en l’acta, tampoc es poden tenir en compte perquè a Magentí no li havien llegit els drets pel delicte del tràfic de drogues. Només pel delicte d’assassinat. “Com tenien el sospitós perfecte per al doble crim, agafen carta blanca per fer acusacions”, va reblar Salellas, que va demanar l’absolució. Ara toca al magistrat Rafael Ponce dictar sentència.

Silenci
Els dos acusats no van declar i només el fill Magentí va respondre a unes preguntes del seu lletrat, Jordi Vinyoles, per respondre que ell era consumidor de droga i que abans de l’escorcoll a casa seva havia venut un cotxe i havia demanat un préstec per remodelar la perruqueria de la seva companya, per justificar que tingués més de 23.000 euros a casa seva. Vinyoles també demana l’absolució de Jordi Magentí García.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia