Successos

Susqueda: Google situa Marc on era el cotxe de Bartomeu

Les dades aportades dels Estats Units al jutjat marquen que el telèfon del noi assassinat era al camí de la barraca de l’anacoreta a l’hora dels trets i aquesta és la darrera posició que dona el GPS

El telèfon mòbil de Marc Hernández, una de les víctimes del doble crim de Susqueda, estava situat al replà de bosc on aparcava el cotxe Bartomeu Soler (l’home que vivia en una barraca) entre les 11.20 h i les 11.26 h del dia 24 d’agost del 2017, quan, segons va establir la investigació, van ressonar els trets que se suposa que van ser els que van posar fi a la vida de Marc i Paula, la parella que havia anat al pantà amb un caiac. Aquesta és la conclusió que s’extreu de l’anàlisi sobre el terreny que ha fet aquest diari, amb l’assessorament tècnic del pèrit Bruno Pérez, a partir de les dades de Google que s’han aportat al jutjat de Santa Coloma de Farners en compliment de l’auxili judicial internacional reclamat als Estats Units a través del Ministeri de Justícia. L’anàlisi de les dades, 10 planes clafertes de coordenades que ha aportat Google, permet, a través del GPS, seguir el recorregut que va fer des de les 09.42 h, quan les càmeres de La Caixa de la Cellera capten Marc i Paula entrant al caixer. Queda enregistrat com passa per l’aparcament de terra on lògicament va deixar el cotxe, com arriba fins a l’estanc, torna a l’aparcament, i emprèn el camí cap al Pasteral, passant per davant del bar La Parada (a les 10.04 h, coincidint amb l’hora que una càmera capta l’Opel Zafira de Marc i Paula). A partir d’aquí el GPS del telèfon marca un recorregut per la carretera que mena al pantà. A les 10.13 h passa per davant del trencant del Mas Terrats, a les 10.16 h passa davant del centre de rehabilitació Sant Miquel Maifré i a les 10.18 h enfila el tram final abans d’arribar a la presa, coincidint amb l’hora que la càmera de les oficines, des de l’altre costat de la presa, va captar aquell punt en moviment identificat com el Zafira. I a les 10.20 h arriba a la presa. Google marca com el telèfon entra pel vial sense sortida de la dreta del pantà i com al cap d’uns segons recula i torna per enfilar la carretera cap a la pedrera. Tot indica que pensaven que la carretera de baix rodejava l’embassament, però en veure que no té continuïtat van agafar la correcta. Aquesta ubicació coincideix en el temps amb l’hora que una senderista va dir que havia vist un cotxe fosc amb una parella pujar cap a la pista. A les 10.24 h el telèfon de Marc passa per l’antiga pedrera en direcció a la font del Borni.

A les 10.27 h, l’hora que el telèfon de Paula va enviar el darrer missatge a la seva mare per dir que passava el dia a fora, Google situa el telèfon de Marc, i en conseqüència el Zafira, arran de la pista, a l’entrada d’aquell petit viarany que porta fins al lloc on aparcava el cotxe Bartomeu Soler. Fins a les 10.37 h el telèfon fa petits moviments cap endavant i cap als costats. Podrien suggerir que qui el duia, Marc, es movia i comprovava que el cotxe no fes nosa o que descarreguessin alguna cosa (el caiac). I a les 10.45 h Google el situa al final del caminet de baixada, just allà on hi havia el cotxe de Bartomeu, que en aquell temps era un Peugeot 106 de color gris, que li van danyar. Després hi va tenir un Ford Focus i finalment un Subaru. Bartomeu Soler deixava el seu vehicle en aquest punt, de camí cap a la seva barraca, perquè ja no podia avançar més, tenia l’espai per girar i sortir, i perquè quedava amagat de la vista de la gent que circulava per la pista. S’assegurava que quedés ben tapat per la boscúria i ningú el detectés. Però així i tot alguna vegada l’hi havien fet destrosses i un cop, segons va explicar, va enxampar in fraganti dos nois que semblava que pretenien violentar el vehicle.

Google no marca cap més moviment del telèfon fins a les 11.40 h, quan l’aparell es torna a situar al capdamunt del camí, arran de pista, allà on era a l’hora que Paula envia el missatge. Això representa que continuava al punt on hi havia el cotxe de Bartomeu entre les 11.20 h i les 11.26 h, l’horari del crim, segons va establir la investigació a partir del testimoni dels senderistes que van sentir els trets i del GPS que ells duien. Si el crim es perpetra entre les 11.20 h i les 11.26 h, és evident que no és Marc, ni tampoc Paula, qui porta el telèfon quan torna a pujar a peu de pista. Ha de ser l’homicida.

I, vuit minuts més tard, a les 11.48 h, el GPS el torna a situar al lloc on hi ha el cotxe de Bartomeu, i aquesta és la darrera posició que dona Google. No hi ha més moviments. Possible explicació: qui va disparar a Marc i Paula va pujar a la pista a buscar el cotxe i el va dur fins al final del baixant, fora de la vista de qualsevol que passés per la pista. Això explicaria que l’amo del Llomar i el seu amic no el veiessin quan hi van passar. Com i quan va transitar el Zafira fins a la platgeta de la raconada de la Muntada, a uns 12 km, on va ser trobat enfonsat a l’aigua el 28 d’agost del 2017? Les dades de Google ja no aporten més informació.

No se sap, per ara, com van anar a parar al pantà els cossos de Marc i Paula, trobats el 26 de setembre davant per davant de la barraca de Bartomeu.

10.27
Paula
envia el missatge quan estan situats arran de pista al baixant cap a la barraca de Bartomeu.
10.45
Google
situa el telèfon de Marc al lloc on Bartomeu aparcava el seu cotxe enmig del bosc.
11.40
El telèfon
de Marc, que ja ha de ser mort, puja a la pista i 8 minuts després torna al lloc anterior i ja no es mou més.

El matí que l’anacoreta no va sentir ni veure res

Sense que demostrin qui va disparar els trets mortals, les dades de Google allunyen l’escena del crim de Jordi Magentí, l’únic sospitós, que va estar empresonat 303 dies i que segons la investigació aquell dia pescava a les runes de la Rierica, assenyalada com a escenari del crim, i s’acosten al territori de Bartomeu Soler, l’home de la barraca, trobat mort el desembre del 2019. Era mort en un rost, sota una soga que penjava d’un arbre, davant de la seva barraca. Bartomeu sempre va assegurar que aquell matí del 24 d’agost, quan a través de Google ara se sap que Marc i Paula van ser al seu aparcament, ell pescava més avall, prop de la paret de la presa. Unes fotos que van fer uns senderistes a les 09.55 h i a les 10.04 h mostren un figura minúscula que es dedueix que podria ser Bartomeu, que d’una instantània a l’altra s’ha desplaçat cap amunt, en direcció cap a on hi ha la barraca. Aquell matí Bartomeu va fer des del seu mòbil unes trucades a la Seguretat Social a les 09.19 h i a les 09.21 h. I després va trucar a una gestoria a les 09.44 h, a les 10.04 h, a les 10.12 h i a les 10.37 h. On era exactament Bartomeu quan va fer darrera trucada i a l’hora dels trets, no està especificat. Els mòbils de Paula i de Bartomeu no han estat sotmesos a l’anàlisi de geolocalització com sí que ho ha estat el de Marc Hernández.

Bartomeu, en moltes converses amb aquest diari, va assegurar que aquell matí no havia vist ni l’Opel Zafira ni la parella, i que tampoc havia sentit els trets que segons altres testimonis van ressonar entre les 11.20 h i les 11.26 h, que se suposa que van ser els que van posar fi a la vida de Marc i Paula. Bartomeu tampoc recordava a quina hora havia tornat a la barraca aquell matí. Fins ara, la tesi dels investigadors apuntava que Marc i Paula haurien arribat amb cotxe fins a la zona de la raconada dels de Rupit i des d’allà haurien travessat l’aigua amb caiac fins a la Rierica, on els haurien disparat. Google els situa lluny, a l’altre costat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia