Successos

Successos

Tragèdia al subsol de Súria

Tres geòlegs moren en una galeria de la mina de potassa de Cabanasses de Súria aixafats per un despreniment del sostre a uns 700 metres de profunditat

Estaven realitzant tasques rutinàries d’inspecció d’un front de mina

Daniel, de Sant Joan de Vilatorrada; Òscar, de Colòmbia, i Victoriano, d’Alacant, són amb 31, 28 i 29 anys, respectivament, els tristos protagonistes de l’accident més important registrat mai a la mina de potassa de Cabanasses de Súria, que explota l’empresa ICL Iberia Súria&Sallent. Ahir, prop de les nou del matí, van morir esclafats pel despreniment del sostre d’una galeria situada a uns 700 metres de profunditat mentre duien a terme les tasques rutinàries de control de seguretat en un dels deu fronts de mina que hi ha oberts en l’actualitat. Dos eren treballadors de l’empresa i l’altre, un becari. La UPC de Manresa va emetre un comunicat que confirmava que dos d’ells eren estudiants de màster al centre i un feia el doctorat a la Universitat de Barcelona.

El conseller delegat, Patricio Chacana, va informar que els dos primers eren tècnics en mecànica de roques i el tercer era tècnic en geologia. Segons ell, l’accident va tenir lloc en una galeria del front est, que no és tan profund com el front nord, a uns 700 metres sota terra. Chacana va dir que han obert una investigació interna per determinar les causes de l’accident i que l’empresa s’ha posat a disposició de les autoritats judicials que investiguen el sinistre i, per tant, dels Mossos d’Esquadra i de la inspecció de la subdirecció general d’Indústria. “Hem fet moltes coses per fer la mina més segura i ho demostra que no hem tingut cap accident durant els últims deu anys”, va remarcar, tot i foradar una mitjana de més de 40 quilòmetres de galeries durant l’any amb deu minadors que caven galeries de més de cinc metres d’alt per vuit d’ample. De fet, hores abans, el conseller d’Empresa i Treball, Rogent Torrent, ja havia informat que feia tres setmanes que la mina havia passat una de les inspeccions periòdiques i no s’hi havia detectat cap mena de problema. El portaveu de l’empresa, que va comparèixer acompanyat de companys de feina dels tres geòlegs morts, va remarcar que ara és el moment de donar suport a les famílies i també als treballadors. La mina en té un total de 740 i, en el moment de l’accident, n’hi havia uns 200 i tots van ser evacuats per seguretat.

Les tasques de rescat van ser molt lentes, perquè els equips d’emergència i dels Bombers de la Generalitat havien d’anar apuntalant la galeria per evitar una tragèdia més gran. Cap a les cinc de la tarda, unes vuit hores després de l’accident, els equips de rescat aconseguien localitzar els cossos sense vida, tot i que es va trigar ben bé dues hores més a fer l’aixecament dels cadàvers.

Juntament amb el conseller Torrent, també va atendre els mitjans el d’Interior, Joan Ignasi Elena, que no va confirmar la mort dels tres geòlegs i es va limitar a dir que s’esperaven el pitjor. Pocs minuts després, però, la UPC mostrava el seu condol per les víctimes de l’accident i decidia la suspensió de les classes de l’especialitat d’enginyeria de mines fins dilluns. L’alcalde de Súria, Albert Corberó, va informar que decretaven dos dies de dol oficial i va evidenciar el dolor de tot el municipi. “Gairebé tothom té algun familiar o conegut que treballa a la mina”, va indicar.

Finalment, a la tarda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va arribar a les instal·lacions per interessar-se per les tasques de rescat i donar suport als treballadors, els responsables de l’empresa i alguns familiars. Va confirmar oficialment la mort dels tres joves, va manifestar el seu condol a les famílies i els companys miners i va agrair l’actuació de les forces de seguretat i de rescat. Hi havia efectius dels bombers, dels Mossos, de la policia de Súria, de la Guàrdia Civil i de la policia estatal, i diverses ambulàncies del SEM.

El president del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Ramon Pérez, va assegurar que els accidents dins d’una mina no són habituals, gràcies en bona part al fet que s’apliquen des de fa anys unes mesures molt estrictes en matèria de seguretat, tant imposades per les empreses com pels sindicats, tot i que va admetre, però, que “es tracta d’un sector amb un risc assumit que mai no serà zero”. Pérez va dir que sense disposar de tota la informació es feia difícil aventurar què havia passat, però que si es tractava d’un despreniment, les possibilitats de supervivència eren poques. Finalment, el secretari general d’indústria de CCOO, José Antonio Hernández, va explicar que els representants sindicals de Súria van informar-lo que no s’havia detectat cap problema de seguretat que permetés presagiar la tragèdia.

La llei de la mina
L’activitat a la mina Cabanasses de Súria no només es va aturar ahir pocs minuts després de les nou del matí per seguretat, sinó perquè ho mana la llei minera no escrita. Per això, la bandera de l’empresa ja onejava ahir mateix a mig pal, amb encara els tres geòlegs morts a dins de la mina. La feina no es reprendrà fins que els tres geòlegs siguin enterrats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia