Successos

El quadern negre

Tura Soler

El negre guanya espai

Barcelona era claferta de flors, llibres, editors, autors (un bon grapat periodistes) i lectors

Tornem als orígens. A part d’avui la informació de successos, els temes de gènere negre, apareixeran publicats en aquest espai a la contraportada del diari. Com als inicis, en aquells llegendaris temps que el lector començava el diari per darrere per llegir la secció llavors anomenada Punt Divers. Ara trobareu la informació de casos a càrrec d’aquesta cronista sota la capçalera “El quadern negre”. El retorn dels successos a la plana del darrere coincideix amb un moment en què el gènere negre va per davant i guanyant espai en tots els àmbits. Ho hem pogut constatar en els dies previs i en la diada de Sant Jordi d’aquest any, la segona que he pogut viure com a autora del gènere negre. Hi ha una fascinació important per la temàtica, sobretot per aquesta que s’ha popularitzat com a true crime (quina mania de fer servir terminologia anglesa podent dir casos reals) des de l’eclosió de la sèrie Crims de Carles Porta, a qui devem, en bona part, que s’hagi valorat la feina dels periodistes de successos. Mai hauria imaginat, en aquella llunyana dècada dels vuitanta del segle passat, quan ja publicava cròniques de successos en aquesta contraportada, que en el Sant Jordi del 2023, com a especialista del periodisme de successos presidiria la taula dels jocs florals de l’escola Les Alzines per llançar un missatge incentivador cap a la lectura i l’escriptura a centenars d’alumnes, que van demostrar uns grans dots creatius amb els treballs de poesia que van presentar. Una gran experiència. Tampoc se m’hauria acudit en aquells temps que aquest 2023 el llibre Sense càstig, sobre crims reals que han quedat impunes, que hem escrit a quatre mans amb en Jordi Grau, sortirà als titulars dels llibres més venuts a Girona, com l’any passat també hi va aparèixer El pantà maleït. Beneïda ha sigut la gran ruta que hem fet amb en Grau per presentar i signar llibres, que ens ha permès constatar el fervor dels seguidors cap a la nostra obra i cap al gènere negre en general. Una ruta que ens va dur al rovell de l’ou de la gran festa del llibre a Barcelona, una capital claferta de flors, llibres, editors, autors (un bon grapat periodistes com nosaltres i d’altres, policies,) i lectors. A la vista del que ens vam trobar, sembla una realitat que s’escriu molt, es publica molt i és llegeix molt. Beneïda realitat.

I la diada de Sant Jordi, per voler remarcar el que els especialistes del gènere negre ja tenim constatat a través de les nostres publicacions: que la realitat sempre supera la ficció. Mentre es triaven i remenaven llibres de ficció i de no ficció del gènere a les parades, els Mossos estaven i encara estan enfeinats per dos crims. Un a Girona, on de bon matí van abandonar un home mortalment apunyalat a l’entrada d’urgències de l’hospital Josep Trueta. La víctima, un home blanc de mitjana edat, no duia cap document que l’identifiqués i la principal pista que van recollir els investigadors era la matrícula del cotxe que el va dur fins a l’hospital, propietat d’un home resident al Maresme, a priori sense deutes amb la justícia. El segon cas que va tenyir de negre la diada va passar a Badalona. Una baralla entre dues persones al barri de Llefià va acabar amb un jove mort. Dos casos, per ara, a la llista dels crims sense càstig i que fan agafar espai al gènere negre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia