Successos

El quadern negre

Tura Soler

Un ciclista salva de morir un conductor ennuegat

El salvat, que es veia mort, vol localitzar el salvador per agrair-li l’acte

Dues dones moren ennuegades menjant

Joan Pastoret, popular ramader del Ripollès, avui és viu gràcies a la providencial intervenció d’un ciclista desconegut que va aparèixer al moment just i li va fer la maniobra de Heimlich quan ell, que anava en cotxe, ja no podia respirar després d’ennuegar-se amb una ametlla. El cas de la pseudomort i resurrecció del conductor va passar el divendres dia 14 d’abril. Eren entre 4 i 5 de la tarda, Pastoret va arriar amb el cotxe prop del pont de Cal Rosset d’Olot, es va posar a la boca un parell d’ametlles per rosegar mentre es dirigia cap a Batet, no gaire lluny, per anar a veure les seves eugues. Tot just havia passat la rotonda de la BP que una ametlla el va ennuegar i no podia respirar. Com va poder va desviar el cotxe cap a un caminoi que hi ha al costat de la carretera, prop d’una petita ermita. Del camí en venia un ciclista que en veure el cotxe de cares va aixecar les mans esverat pensant que l’envestiria. Pastoret li va fer gestos per fer-li entendre s’afogava. “Jo en aquell moment em veia mort. Mentalment m’acomiadava del món i de tothom”, recorda. Va perdre el coneixement. I quan es va recuperar va veure el ciclista i li va preguntar el nom. “M’ho va dir, però no el vaig retenir, però sí que encara veig la seva cara”, explica Pastoret que demana ajuda per trobar-lo i poder-li agrair que li salvés la vida. Ho va demanar als Mossos, que també eren a l’escena quan ell va ressuscitar, però li van dir que no podien facilitar-li les dades. “Jo el vull trobar”, remarca Pastoret, que encara ara es ressent de les sacsejades que li van salvar la vida.

L’endemà, el dissabte 15, una dona de Puigcerdà, Felisbina da Conceiçao Monteiro, de 69 anys, va morir ennuegada per un tros de carn. La seva filla va provar de fer-li la maniobra de Heimlich però no va aconseguir recuperar-la. Tampoc els sanitaris del SEM. L’accident va passar en una barraca d’hort on la família estava fent una barbacoa. El 18 d’octubre, una altra dona, Olivia dos Anjos Ferreira, de 68 anys i de Sant Pau de Segúries, va morir ennuegada amb un tros de la carn d’olla que s’havia quedat a l’escudella. El seu home, que sabia què s’havia de fer en aquests casos, també va provar de fer-li la maniobra de Heimlich, però ella es va desplomar desmaiada i no va poder continuar.

Les morts per ennuegament, que en les estadístiques forenses es comptabilitzen com accidentals, són força habituals. Davant d’un ennuegament s’ha de provar de fer l’anomenada maniobra de Heimlich, una compressió abdominal a la persona ennuegada per aconseguir fer expulsar el tros d’aliment o objecte. En cas de practicar-la a una altra persona, se l’ha d’abraçar des de l’esquena i posar un puny a l’abdomen i agafar-lo amb l’altra mà i, després, fer pressió fortament cap al centre de l’estómac. En el cas que la persona que s’ennuega estigui sola, es pot fer la maniobra, però servint-se d’una cadira pressionant per sota de les costelles amb l’ajuda del respatller. La maniobra que va salvar la vida de Pastoret i de molta altra gent es deu a Henry Heimlich, un metge dels Estats Units que va ser qui va desenvolupar la manera de desobstruir la tràquea en casos d’ennuegament. Va morir el 2016 als 96 anys.

LA DATA

14-04-23
És el dia
que Pastoret va coincidir amb el ciclista que ara vol trobar per poder-li agrair que li salvés la vida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia