Successos

El quadern negre

Tura Soler

Esquadres: moltes medalles, poques dades

Els Mossos condecoren els protagonistes de fets meritoris i acomiaden mítics veterans que es jubilen

Des de divendres passat, els Mossos van celebrant la diada de les Esquadres a les diferents regions i comissaries. Aquest any el vídeo tradicional, emès a tots els actes, l’han dedicat als dispositius especials, aquells que munten per garantir la seguretat en esdeveniments com ara proves esportives, carnavals, festes multitudinàries com la Patum... I a l’hora de les condecoracions i reconeixements han posat molt d’èmfasi en els agents que han fet serveis de rescat i han salvat vides de persones. Com els mossos Jordi Baltasar i Marc Castro, que van treure del mar una dona que s’ofegava a Portbou; en Jordi i la Carme, la parella de mossos que van rescatar cinc menors d’un edifici en flames a Sant Fruitós de Bages; en David, el mosso que amb uns municipals de Mataró es va llançar al mar per rescatar un conductor que havia quedat dins del cotxe sota un pont durant una riuada; en Leandro i en Miquel, dos mossos que van salvar un conductor de grua que no sabia nedar i estava atrapat sota un pont inundat a Vidreres; en Jordi, un mosso que va evitar que una dona es llancés des d’un pont de l’AP-7 a Mollet del Vallès; la Sílvia, agent de l’Arro que va ajudar a néixer un nadó. També hi va haver reconeixement per al policia de Torroella de Montgrí per la seva actuació per rescatar la gent d’una residència incendiada.

A l’acte de la comissaria d’investigació celebrat dimarts a Sabadell es va reconèixer la feina dels investigadors que van atrapar l’autor de la brutal agressió sexual a una menor a Igualada. I a Barcelona també paraules de record de la comissària Marta Fernández cap al comissari Javi Gámez, malalt d’ELA, que lluita per aconseguir una llei que millori les condicions de vida de la gent dependent. L’acte d’ahir a Girona va ser el comiat de dos membres llegendaris del cos: els comissaris Xavier Creus i Josep Milan, que aquest any pengen l’uniforme per jubilació, ells més enllà dels seixanta, edat en què ja s’han jubilat molts membres del cos que, amb la incorporació de 2.500 agents més, vol arribar a una plantilla de 22.000 agents.

El dia de les Esquadres també és el moment de fer el repàs de les dades policials. De boca del comissari en cap, Eduard Sallent, hem sabut que l’any passat els Mossos van tenir coneixement de 576.380 fets delictius i que els delictes contra les persones pugen un 14,32%. El comissari Milan va destacar que a les comarques de Girona les estafes augmenten un 27% i que se’n detecten 24 al dia, i que s’han comissat 600 armes blanques, que els casos de violència de gènere pugen un 12%; els de violència domèstica, un 13%, i les agressions sexuals, un 12%. Molts percentatges però poques dades amb números absoluts. Dades oficials. “Tret dels comunicats oficials, la premsa no hauria de rebre cap altra informació per part de professionals de la policia.” En paraules del comissari Creus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia