Successos

estat francès

Macron no abaixa la guàrdia i manté el dispositiu policial tot i el “retorn a la calma”

Després de sis nits, la violència als carrers per la mort d’un jove de 17 per un tret d’un policia en un control de trànsit a Nanterre, als suburbis de París, sembla que comença a cedir i s’imposa una calma tensa. Tot i el descens de la violència –157 detinguts durant la nit de diumenge davant els més de 400 de dissabte–, el govern del president Emmanuel Macron no abaixa la guàrdia. Les autoritats van optar ahir per mantenir els carrers blindats amb el desplegament de 45.000 agents, set mil dels quals a la regió de París , així com unitats especials i blindats a Marsella i Lío. També es mantenia la suspensió del servei d’autobusos i tramvies a la capital francesa i els suburbis, per evitar que fossin incendiats. Els danys al transport públic de la regió de París causats en aquests sis dies s’avaluen al voltant dels vint milions d’euros, segons l’agència regional de transports.

Mentrestant, el govern francès va assegurar que aquest esclat de violència desencadenat per la mort del jove Nahel, dimarts passat a Nanterre, no era una revolta social de les zones més deprimides de la perifèria de la capital francesa. Durant la jornada d’ahir hi va haver concentracions davant els ajuntaments de suport als batlles de les localitats que han patit d’aldarulls. Un dels casos que va marcar l’escalda de violència va ser l’atac a la casa de l’alcalde de L’Haÿ-les-Roses (Val-de-Marne), quan uns desconeguts van encastar el cotxe contra la casa del batlle. Convocades per l’Associació d’Alcaldes de França (AMF, per les seves sigles en francès), els batlles de tot l’Estat van expressar la seva solidaritat amb els afectats, van rebutjar la violència i van fer una crida a l’anomenada “pau civil”, segons va informar el diari francès Le Figaro. A més, els alcaldes dels 220 municipis que han patit aldarulls seran rebuts aquest dimarts pel president Macron.

Mentre sembla que s’obre pas una treva als carrers, ha sorgir una nova polèmica que podria encendra-ho tot de nou. Un conegut simpatitzant de l’extrema dreta ha creat un fons de donatius a internet a favor del policia detingut per haver assassinat a Nahel. La campanya llançada divendres ha superat, segons l’agència Efe, el milió d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia