Successos

El quadern negre

Tura Soler

El tràgic naufragi dels tripulants del veler ‘Firol’

Dos navegants francesos que no van poder atracar a Grussan moren en embarrancar al Port de la Selva

Cap a les dues de la matinada d’ahir, amb un temporal marítim que feia dos dies que durava, el centre de salvament marítim francès rebia un mayday, un senyal de socors que enviaven els tripulants del Firol, un veler de bandera francesa. L’AIS (sistema d’identificació automàtic) el situava davant de l’illa del cap de Bol, a la costa del Port de la Selva. El servei marítim francès va comunicar la incidència a la central de coordinació de Barcelona i es van activar tots els serveis d’emergència. Bombers, Mossos, Salvament Marítim, SEM, Guàrdia Civil, la guàrdia municipal del Port de la Selva... A les coordenades indicades van trobar-hi un veler que s’havia estavellat contra les roques i els cossos de dos homes que suraven a l’aigua. Eren morts, ofegats. Tot i la mala mar, els Bombers van aconseguir treure els cossos de l’aigua i pujar-los a les roques des d’on l’helicòpter de Salvament Marítim va aconseguir treure’ls i traslladar-los a l’Institut de Medicina Legal de Girona, per fer-los l’autòpsia. Qui eren les víctimes del naufragi i d’on venien? La documentació que duien els identificava com Jackie Jean Paul Bourset, de 73 anys, i Roland Jean Pierre Carcelles, de 77, tots dos ciutadans francesos. Però també es va trobar la documentació d’una dona, l’esposa de Bourset, cosa que en un primer moment va fer témer que hi pogués haver una altra víctima. Per comprovar que no hi hagués ningú més entre les restes del veler embarrancat, es van mobilitzar els GEAS (Grup d’Especialistes d’Activitat Subaquàtiques) de la Guàrdia Civil de l’Estartit, però un cop van arribar al lloc van desistir de submergir-se perquè les onades que rebatien l’embarcació contra les roques feien molt arriscada la missió. I les gestions d’investigació que van fer els agents de la policia judicial els va permetre comprovar que la dona no havia pujat al veler i continuava a França. Com la dona de Carcelles. Elles estaven estàlvies.

La investigació va permetre comprovar que els dos navegants, amics, havien sortit del port d’Agde, a uns 160 km del Port de la Selva, i que tenien previst atracar al port de Grussan, a la zona costanera de Narbona. Era previst que arribessin a Grussan cap a les nou del vespre de dijous. En veure que el veler no era a port a l’hora prevista, la dona d’un dels tripulants ja va donar un primer senyal d’alerta als serveis marítims. Mentre navegaven per aquella zona, els tripulants del Firol van comunicar amb salvament marítim per alertar que no podien arribar a port Grussan per culpa de la mala mar i el vent, i van avisar que seguirien la seva ruta cap al sud amb la intenció de poder trobar algun lloc arrecerat del temporal per poder fondejar. Una de les hipòtesis és que fent aquest intent d’arribar a un lloc resguardat van embarrancar a les roques davant de l’illa del cap de Bol, a uns 120 km al sud del que havia de ser el seu port d’arribada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia