Successos

El quadern negre

Tura Soler

Apareix viu el danès perdut a l’agost

Oliver, danès de 44 anys, estava ingressat en un centre de Barcelona

Fa set mesos va trucar a la família dient que era a la ciutat i havia perdut la cartera i el mòbil

“Alerta desactivada” és el missatge que ha penjat Sosdesaparecidos al cartell de recerca d’Oliver Hayberg Backchi, el danès de 44 anys que va desaparèixer a Barcelona el 8 d’agost del 2023. L’alerta s’ha desactivat perquè Oliver ha estat localitzat viu. És a Barcelona, ingressat en un hospital de la ciutat. Així ho han comunicat a la seva mare, que és la persona que havia posat la denúncia per desaparició. Tal com ja va publicar aquest diari, la família va perdre el rastre d’Oliver el 8 d’agost, quan els va telefonar dient que era a Barcelona i que trucava des d’un telèfon que li havien deixat perquè ell havia perdut el mòbil, el passaport i la targeta de crèdit. La família, que viu a Dinamarca, va témer que Oliver, que no parla català ni castellà i que estava deprimit, podia estar en un situació delicada, i des d’un primer moment va fer una crida a través de les xarxes socials demanant ajuda per trobar-lo. Van tenir dificultats, però, per poder formalitzar la denúncia, tant a Dinamarca com a Catalunya, ja que es tractava d’una persona adulta que havia viatjat voluntàriament a Barcelona. Fins que no van haver superat aquestes traves burocràtiques amb la policia, Oliver no va aparèixer als cartells de Sosdesaparecidos, ja que només hi surten casos de desaparicions denunciades, per assegurar que es tracten de casos reals. Finalment, Oliver, de 44 anys, va aparèixer als cartells de recerca de desapareguts a finals de gener, i el dia 1 de febrer també es van activar les alertes a través de les xarxes de caixers automàtics. I transcorreguts 20 dies Sosdesaparecidos ha desactivat l’alerta perquè Oliver ha estat localitzat. De moment no ha transcendit quan temps feia que Oliver era la centre hospitalari on ha estat localitzat ni com hi va anar a parar. La seva família està fent gestions per poder-s’hi retrobar, però també es troba amb traves derivades de la llei de protecció de dades per poder-hi contactar.

A part de l’Oliver, que ara ha estat localitzat viu, Barcelona és l’escenari de la desaparició de molts estrangers. És el cas de Vadym Shcherbatiuk, un enginyer ucraïnès establert a Barcelona que el dia 3 de setembre del 2021 es va dirigir a l’aeroport del Prat per agafar un vol i anar a Kíiv, però no hi va arribar mai. Giles Pooley, un empresari britànic de 47 anys, de qui no se sap res des del dimecres 8 de març a les 3 de la tarda, quan va ser vist per darrer cop a la seva casa del Poblenou. Tampoc es tenen notícies d’Alex Eller, un italià de 44 anys a qui es va perdre la pista el 17 de setembre passat a Barcelona, on havia d’haver fet transbord per acabar el seu viatge cap a Granada. També falta trobar Levi Davis, el jugador de rugbi britànic que va desaparèixer després que la nit del 29 d’octubre del 2022 el captessin les càmeres del The Old Irish Pub de la Rambla de Barcelona. I des del 8 de febrer també hi consta desaparegut Badreddine Ziani. I tot i que va desaparèixer a Badalona, la família de Joan Pere Madurell també ha ampliat la zona de recerca del veí de Vic a la ciutat de Barcelona. No se’n sap res des del 29 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia