Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: sis anys de la detenció i tot pendent

Els investigadors no donen explicacions exigides pels pares de les víctimes i el jutjat no atén escrits de la defensa

Dilluns 26 de febrer del 2018, els Mossos detenien a Anglès Jordi Magentí Gamell pel doble assassinat del pantà de Susqueda que s’havia perpetrat mig any abans. Avui dilluns 26 de febrer del 2024, sis anys després, Jordi Magentí està en llibertat (va estar 303 dies a la presó), però s’ha de presentar periòdicament al jutjat i no pot sortir del país, i té la seva dona a Colòmbia. Fa sis anys, quan el van detenir, Magentí tenia 60 anys, cuidava el seu oncle Gaspar (que va morir el 2022); ara que en té 66, continua fent vida a Anglès i cuida i ajuda la seva mare, que s’està recuperant d’una lesió. El dia de la seva detenció, mentre els Mossos el portaven a fer els escorcoll de casa seva, va cridar en direcció a les càmeres per dir que ell no havia fet res i que li “volien encolomar el mort”. Sis anys després, la defensa de Jordi Magentí, que exerceix Benet Salellas, ha presentat un reguitzell d’escrits al jutjat de Santa Coloma de Farners per demanar celeritat en la causa, que ha vist vuit relleus d’instructor i que està aturada esperant que s’aportin una sèrie d’informes sobre proves que s’han fet ja fa temps. No hi ha respostes, i els dies van passant.

Les famílies de les víctimes, per la seva part, s’han d’armar de paciència esperant unes respostes i explicacions per part dels investigadors que tampoc els arriben. Ja fa setmanes que els pares d’en Marc i la Paula, representats pel lletrat Carles Monguilod, han demanat mantenir una reunió amb el fiscal de la causa, Víctor Pillado, i amb caps de la investigació dels Mossos, però els dies passen i les explicacions no arriben. La darrera vegada que els responsables de la investigació es van reunir amb les famílies de les víctimes, comparegudes en la causa com a acusació particular, va ser l’estiu del 2022, quan se’ls va informar que la causa estava a punt de tancar-se i que només faltava incorporar un “informe d’intel·ligència policial definitiu” i fer, abans que s’acabés aquell any 2022, aquelles proves de so que haurien de fixar que l’escenari del crim és la Rierica, les ruïnes d’una masia on acostumava a pescar Jordi Magentí. Les proves de so per establir d’on venien els trets que van sentir set persones, que es van adjudicar per 47.473,14 euros a una empresa externa, ja es van fer materialment els dies 4 i 5 d’octubre del 2022. Però els resultats, que havien d’aportar-se abans de finals del 2022, encara no s’han incorporat a la causa, ara el febrer del 2024. I tampoc s’ha entregat el promès informe policial definitiu. Però també en falten d’altres: el resultats dels rastrejos que van fer els bussos de l’armada a finals del 2019 per buscar proves als voltant de la Rierica; l’informe sobre tots els telèfons que es van activar a través de les antenes que donen cobertura a la zona del pantà en dates properes al crim; l’informe sobre la darrera anàlisi de l’Opel Zafira que va fer la policia científica; completar la diligència sobre l’anàlisi de la pedra que era dins la motxilla que llastava el cos de Marc; l’anàlisi de contextualització que se’ls va encarregar un cop rebut l’informe de Google que posiciona el mòbil d’una de les víctimes al lloc on aparcava Bartomeu Soler, l’home de la barraca; l’informe de l’anàlisis de les peces de caiac trobades el 2023...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia