Successos

El quadern negre

Tura Soler

Cadàver a Querós (1828)

El doble crim de Susqueda ha fet recuperar dels arxius tràgics fets pretèrits com el cas d’un mort no identificat trobat al Ter el 1828 que va desaparèixer aigües avall

La cruenta història, encara no esclarida, dels assassinats de Marc Hernández i Paula Mas al pantà de Susqueda, ha generat que cronistes, testimonis, historiadors hagin rebuscat en la memòria i els arxius per trobar altres fets criminals o tràgics esdevinguts en temps passats a l’entorn d’aquest escenari de les Guilleries. Com el cas de la misteriosa aparició i desaparició d’un cadàver a Querós el 1828, fets que va relatar en acta el secretari Josep Lluch de la batllia de Vilanova de Sau, que un historiador local va copiar a mà dels documents originals i que també va publicar al seu dia Lo Campanar de Sau.

La història de la qual donava fe el secretari Lluch, escrita en el català propi de l’època, consta de dos episodis. En el primer es relata que arran del fet que el regidor de “Carós” Josep Molist havia avisat el “Bayle” de Sau que dintre del riu Ter havien vist un home mort s’havien fet els tràmits pertinents. El regidor, juntament amb dos testimonis, Pere Novellas i Salvador Boix, van fer de “sentinelles” del mort i quan va arribar el “Bayle Real” va preguntar als testimonis si sabien que hi hagués hagut cap “reñina ni albarot” i si sabien res que haguessin tirat cap home al riu i si mentre el vigilaven havia passat ningú que digués res sobre el mort. Els testimonis van dir que no en sabien res, del cadàver, que anava despullat i que havia quedat en una platgeta anomenada Can Raurell, d’on no era possible treure’l perquè les aigües baixaven molt fortes i no hi podien arribar a buscar aquell mort que pressuposaven que s’havia negat tot pescant o intentant ell travessar el riu. De manera que el van deixar al lloc on era i el secretari va aixecar la corresponent acta el dia 17 de maig del 1828. Però dos dies després, el 19 de maig, va aixecar una segona acta en què es justificava que el dia 17 no s’havia pogut treure el cadàver i s’afegia que el dia 19 el riu havia “sobrevingut” molt arran d’unes fortes pluges del dia abans i que s’havia endut el mort riu avall. Aquest cop, de testimonis hi constaven el regidor Josep Molist i dos homes que havien reclutat per intentar treure el cadàver: Pere Novellas (que ja havia sigut testimoni de la troballa) i Francisco Parès, masover de la Carosa.

No falta gaire perquè es compleixin 200 anys de la misteriosa aparició d’aquest cadàver i mai s’ha sabut qui era, d’on venia, de què va morir, si el van matar, on van anar a parar les restes... Podrien ser d’aquest misteriós cadàver vist i perdut el 1828 algunes de les restes antigues que els darrers temps han aparegut a la zona de Querós, com ara les que van recollir els Mossos i la metgessa forense el 12 de juny del 2018?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia