Successos

El quadern negre

Tura Soler

La fossa d’Evi, acotada

L’Ajuntament de Figueres ha acotat la zona, on el 2001 els operaris van soterrar el cos de “la noia de Portbou” i estudia com recuperar-lo i entregar-lo a la família

L’Ajuntament de Figueres ha aconseguit acotar l’espai del cementiri municipal on hi ha la fossa comuna on el 2001 els operaris van llençar el cadàver d’Evi Rauter, que en aquells moments era un cos sense identificar, el de la noia trobada penjada a Portbou el 1990. L’Ajuntament de Figueres, amb l’alcalde Jordi Masquef al capdavant, va fer un estudi del lloc on podia estar el cos a través de la informació dels responsables del cementiri que recordaven l’operació de buidat del nínxol on era, i també de l’anàlisi dels mapes aeris de l’època on es pot distingir el quadrat que formava el forat de la fossa abans que la tanquessin. D’aquesta manera, s’ha pogut acotar la zona on hi ha el cos d’Evi Rauter: un espai d’uns 25 metres quadrats situat a la zona enjardinada a l’explanada del davant de la filera de nínxols on havia estat enterrada la noia quan no estava identificada. Per la informació que s’ha pogut recollir, el cos, embalsamat i embolcallat amb una bossa de plàstic blanc, estaria a una fondària aproximada d’un metre.

L’Ajuntament va iniciar la investigació per saber on era el cos de la noia arran de la petició que va adreçar Cristina Rauter, germana d’Evi, a l’alcaldia reclamant la recuperació del cos de la difunta per poder-lo retornar al seu poble, Lana, on encara viuen els seus pares. Cristina Rauter va fer la petició a l’Ajuntament després que el jutjat d’instrucció número 1, el que va instruir la causa, on també van fer la reclamació, se’n desentengués amb l’argument que el jutjat no és competent per fer exhumar un cos que està dipositat en un recinte municipal. El jutge David Fernández Torregrosa va argumentar que ara ja no tenen cap diligència oberta amb relació al cas. El jutge, però, ara no posa cap inconvenient perquè es faci la recuperació del cos i s’entregui a la família.

El cos d’Evi, llavors una difunta sense nom, va ser dipositat el 5 de desembre del 2004 al nínxol número 134, al cinquè pis del departament primer del cementiri de Figueres, amb l’anotació que estava subjecte a les diligències 2475/90 del jutjat número 1 de Figueres. L’any 2001, la Guàrdia Civil va demanar autorització per exhumar el cos de la noia per agafar mostres d’ADN, una tècnica que no existia el 1990. Van obtenir l’autorització judicial, que en aquell moment va expedir la jutgessa Teresa Borràs, però els empleats del cementiri els van dir que com que havien transcorregut 10 anys, basant-se en la normativa municipal, el 22 de febrer del 2001 havien llençat el cos a la fossa comuna i, considerant que el cadàver estava perdut, ni la Guàrdia Civil ni el jutjat van fer més gestions per trobar-lo i fer les proves d’ADN. Ara hi ha esperança de trobar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia