Punt divers

Mas acusa el PSC de renunciar a resoldre els problemes de Catalunya per fer la vida més còmoda al PSOE

PONENT

El president de CiU, Artur Mas, ha denunciat que el PSC està 'més instal·lat' en fer la vida 'còmoda' i 'fàcil' al PSC que en resoldre els problemes dels catalans. Mas ha posat d'exemple la necessitat de fer complir l'Estatut, que permetria que Catalunya es dotés del sistema de finançament necessari per impulsar obres públiques i millorar les infraestructures. El president de CiU ha criticat que el Govern adjudica obres que després no executa i ha posat d'exemple el desdoblament de l'Eix Transversal. ' El tripartit fa allò que no hauria de fer, com reduir la velocitat fins a mesures ridícules que atempten contra el sentit comú, i no fa l'obra pública que és urgent en moments de crisi', ha dit.

Mas ha demanat al Govern que 'deixi de fer tonteries' com per exemple la reducció 'indiscriminada' de la velocitat, i executi les obres pendents, que esdevindrien una de les maneres de lluitar contra crisi perquè generarien llocs de treball.

En aquesta línia, el president de CiU creu que el tripartit està 'paralitzat' i que en moments de crisi econòmica cal que els governs que 'es posin les piles'.

Quant al finançament, Mas ha dit que no especularà sobre les xifres fins a conèixer-les oficialment assegurant que 'no seria seriós', però ha recordat que es va 'd'incompliment en incompliment'. El president de CiU també ha retret a Montilla que digui que la proposta de Solbes, si bé és insuficient, compleix l'Estatut.

Per Mas, la proposta del ministre no compleix l'Estatut, una llei que afirma que 'cal complir' i que el primer que ho hauria de fer és el partit socialista que és 'qui la va aprovar'. 'S'hauria de dir amb tota claredat que incompleix la llei i s'hauria de rebutjar', ha sentenciat.

Paral·lalament, considera que s'ha d'aconseguir que el dèficit fiscal 'monstruós' que té Catalunya amb la resta de l'Estat es redueixi de manera 'molt substancial'.

Obres adjudicades però no executades

A peu de l'Eix Transversal a l'alçada del Gurb, CiU ha volgut fer una relació de les obres adjudicades però no executades, com el desdoblament de l'Eix Transversal o el desdoblament de la carretera Vic-Ripoll.

Paral·lelament, també han concretat obres que afirmen que s'han executat amb retard a Catalunya, com el condicionament de l'eix Vic-Gironella o d'Albinyana a Valls, el vial del port de Barcelona fins a l'aeroport del Prat o el desdoblament de la C-31 en el tram de Platja d'Aro a Palamós.

Segons CiU, el problema és que el Govern licita l'execució d'obres públiques amb el sistema de concessió conjuntament amb la redacció dels projectes constructius. Una vegada l'empresa adjudicatària redacta el projecte constructiu constata desviacions sobre el cost d'execució inicialment previst que no li permet fer front a la seva execució.

Per Ciu, el Govern hauria de preveure i gestionar 'amb celeritat' els increments que es produeixen en els costos resultants finals perquè les empreses puguin iniciar l'execució de l'obra completant la quantitat inicial per la qual es va adjudicar l'obra en base al projecte constructiu resultant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.