Punt divers

Declaren bé cultural d'interès nacional l'esglèsia de l'Assumpció, la Casa de la Vila Vella i La Presó de Gandesa

El Govern ha aprovat aquest dimarts declarar bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció, la Casa de la Vila Vella i la Presó o Casa de la Castellania, de Gandesa. En el cas de l'Església de la Mare de Déu de l'Assumpció i antiga casa de la Vila Vella es tracta de dos monuments medievals situats la plaça de l'Església, del centre històric de Gandesa. La singularitat d'aquests edificis són la seva 'estructura arquitectònica' i el 'valor testimonial i urbà' segons el Govern. En el cas de de la Casa de la Castellania l'expedient deixa clar que l'edifici ha viscut 'alguns dels esdeveniments més importants' de la història de Catalunya.

L'església de la Mare de Déu de l'Assumpció es va començar a construir el segle XII, i d'aquesta època romànica en queda l'absis i part de la façana amb la gran portada. Posteriorment, durant el segle XVII, es va ampliar l'edifici i es va construir el campanar d'estil clàssic. Finalment, l'església es va completar durant el segle XVIII, amb una reforma total del monument que el va convertir en un edifici barroc neoclàssic. La Casa de la Vila Vella és un edifici d'estil gòtic civil del segle XV, parcialment absorbit per l'ampliació de l'església de l'Assumpció. Va ser la seu de l'Ajuntament fins al final del segle XX, quan el consistori es va traslladar a un nou edifici. Aquest trasllat va permetre la recuperació d'antics elements arquitectònics medievals de la Casa de la Vila i la seva rehabilitació per a ús d'equipament municipal de servei al ciutadà. Actualment és la seu de les entitats del municipi. De l'edifici es conserven grans arcs arcs apuntats de carreus de pedra medieval i la finestra gòtica. La Presó o Casa de la Castellania és un tedifici medieval que va ser inaugurat amb motiu de la reunió del Capítol General de l'Orde del Temple del 1225. El 1338 s'hi van celebrar les Corts Generals de la Corona d'Aragó, presidides pel rei Pere III el Cerimoniós. Al llarg de la seva història s'hi van allotjar personalitats rellevants de l'Europa del moment (templers i hospitalers) i va ser el centre de cobrament d'impostos. L'any 1609 l'edifici es va modificar i va passar a ser la Sala del Delme, on es pagava a l'església, al rei o a altres senyors la desena part de la collita. El 1841, amb la creació del partit judicial de Gandesa, l'edifici va passar a ser presó fins a l'any 1960. Entre els anys 1994 i 1995 es va restaurar i es va convertir en un equipament cultural municipal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.