Punt divers

La plantilla d'Aconda de Flaçà farà vacances la setmana que ve i aturarà la producció pels problemes de liquiditat

COMARQUES GIRONINES

Els treballadors de la factoria paperera Aconda de Flaçà (Gironès) faran vacances la setmana vinent davant els problemes de liquiditat que afecten la factoria i aturaran la producció. La mesura, segons ha explicat el president del comitè d'empresa, Joan Brugué, afectarà uns 150 treballadors i suposarà parar les línies de producció. El president ha explicat que aquesta setmana d'aturada es fa a canvi de les vacances que la plantilla tenia programades fer la setmana del 9 al 16 de març, i que ja estaven programades segons conveni. 'A les línies de producció ningú treballarà, però sí que ho faran personal administratiu i altres de torn partit', ha concretat.

La manca de liquiditat i els problemes financers pels quals travessa la fàbrica paperera de Flaçà, que es troba en espera de veure si un inversor s'hi interessa, suposaran que la setmana vinent es parin les línies de producció. I és que tot el personal que treballa a torn continu -tant de matí, com tarda i nit- no anirà a treballar a la factoria perquè farà vacances.

El president del comitè d'empresa, Joan Brugué, ha ressaltat que la mesura s'ha signat aquesta mateixa setmana entre els sindicats i la direcció. 'El que fem és canviar una setmana de vacances que ens tocava fer del 9 al 16 de març segons conveni, per la setmana vinent', ha indicat. Joan Brugué ha explicat que aquests dies de vacances ja s'havien marcat des de principi d'any, 'perquè ens toquen per fer les hores estipulades segons calendari'.

Ara, però, els problemes pels quals travessa l'empresa arran del concurs de creditors han obligat a la plantilla a avançar les vacances. La mesura afectarà entre 140 i 150 treballadors i suposarà que s'aturi la producció de la factoria des del dia 8 fins al 15 de febrer, que serà quan la plantilla no treballarà. 'A les línies de màquines ningú treballarà, excepte el personal d'administració i gent de torn partit, que sí que aniran a la fàbrica', indica el president.

Brugué també ha ressaltat que aquest intercanvi de vacances obeeix als problemes de liquiditat de l'empresa, però no al fet que hi hagi comandes. 'La línia màquina 3 té comandes per a quinze dies, i la línia màquina 4 també en té per a cinc o sis dies', ha explicat. I ha afegit: 'Però tenim problemes de liquiditat i si l'ajuda no ens arriba, no podrem tirar endavant'.

Concurs de creditors i liquidació

L'empresa Aconda va presentar concurs de creditors el passat octubre, i des d'aleshores havia intentat buscar finançament per tirar endavant el pla de viabilitat que havia de permetre continuar l'activitat a la paperera de Flaçà. Es calcula que calen uns 8 MEUR per tirar endavant l'empresa, però de moment la injecció de diners no ha arribat, ni per part de l'Institut Català de Finances (ICF) ni per part d'un inversor privat.

La situació va comportar que a finals de gener la direcció de la paperera, la família Carulla, presentés el cessament d'activitat. A la pràctica, això representa que s'obre un procés de liquidació i que es té un termini de 45 dies durant els quals s'haurà de trobar un inversor. Sinó, l'empresa haurà de tancar.

La plantilla de la paperera s'ha manifestat tant a Girona com a Barcelona per fer sentir el seu malestar davant la situació.

Acord a Trebortex de Massanes

D'altra banda, els sindicats i la direcció de l'empresa Trebortex de Massanes (Selva) ja han arribat a un acord per a l'ERO temporal que afecta els 101 treballadors de l'empresa. La planta es dedica a fabricar teixits per al sector de l'automòbil i va presentar un expedient per aturar la producció durant 27 dies.

L'acord al qual s'ha arribat estableix que el personal deixarà d'anar a treballar els divendres -i algun dijous- des d'aquest mes de febrer i fins al juliol. El pacte estableix que la plantilla cobrarà aquests dies el 70% del salari real de l'empresa -amb les pagues incloses- i que els treballadors de més de 59 anys no entren a l'expedient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.