Punt divers

La Denominació d'Origen dels vins del Pla de Bages s'amplia a Aguilar de Segarra

El municipi d'Aguilar de Segarra (Bages) s'ha afegit a les 26 poblacions de la comarca on es pot cultivar vinya per produir vins de la Denominacio d'Origen (DO) Pla de Bages. Uns sis anys després d'iniciar-ne els tràmits, el Diari Oficial de la Generalitat publica aquest dimecres la modificació del Reglament de la Denominació d'Origen que amplia el territori on es pot produir raïm per a la DO. El secretari del Consell Regulador dels vins del Pla de Bages, Joan Francesc Baltiérrez, ha explicat que aquesta ampliació contribuirà a reduir la manca de raïm per elaborar vins amb la què es troben actualment els cellers del territori, tot i que la producció encara serà insuficient per cobrir les necessitats.

El Consell regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages ja havia acceptat aquesta ampliació, però fins que no ha estat aprovada pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat la modificació del Reglament no té cap validesa. La modificació representa la inclusió d'Aguilar de Segarra en la zona de producció basada en els informes tècnics que garanteixen que el municipi reuneix unes característiques similars als municipis que integren la zona de producció de la Denominació d'Origen Pla de Bages. Actualment hi ha un agricultor que ja hi ha començat a cultivar vinya en una superfície d'unes cinc hectàrees que aquest any ampliarà en dues més.Zones de producció a 27 dels 35 municipis del BagesActualment, amb Aguilar, ja són 27 les poblacions de la comarca que poden cultivar vinyes per produir raïm destinat als cellers elaboradors de vins de la DO Pla de Bages. Anteriorment ja s'havien fet altres ampliacions per incloure-hi els municipis de Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort, Súria i Sant Mateu de Bages.Les altres localitats on es pot cultivar són Artés, Avinyó, Balsareny, Calders, Callús, Cardona, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Castellnou de Bages, Fonollosa, Manresa, Monistrol de Calders, Navarcles, Navàs, Rajadell, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Salvador de Guardiola, Santpedor, Santa Maria d'Oló i Talamanca.Garantir el raïm necessari L'ampliació de les zones de producció és una preocupació del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages. El secretari del Consell, Joan Francesc Baltiérrez, ha explicat que en aquests moments la quantitat de raïm que es produeix a la comarca no cobreix les necessitats dels onze cellers que es dediquen a l'elaboració de vi.Per aquest motiu, durant l'any 2009, es va dur a terme una campanya adreçada als agricultors per animar-los a plantar vinya a canvi d'assessorament per part del Consell Regulador i el compromís dels cellers d'adquirir la producció de raïm. Segons Baltiérrez, es calcula que caldrien unes 50 hectàrees més de vinya per satisfer les necessitats dels productors. La campanya, però, només va aconseguir ampliar aquesta superfície en una dotzena d'hectàrees. Canvis en la graduacióAl mateix temps que s'ha modificat la zona de producció, els canvis en el Reglament s'han aprofitat per eliminar la menció de la graduació màxima per als vins rosats i negres. Aquest canvi té com a finalitat adaptar-la a les variacions anuals de les veremes corresponents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.