Punt divers

Les tempesta del primer d'agost deixa la meitat dels treballadors de Fruits de Ponent sense feina

La tempesta de vent i pedra que el passat 1 d'agost va afectar diferents localitats de la plana de Lleida ha fet que cooperatives i centrals fructícoles hagin vist reduïda la producció prevista, fet que ha obligat als seus responsables a prendre mesures. Un cas que ho exemplifica és el de la cooperaria de segon grau d'Alcarràs (Segrià), Fruits de Ponent, que ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afectarà 24 dels 51 treballadors de la firma per un període màxim de set mesos. La cooperativa assegura haver perdut prop de 27,5 quilos de fruita a causa dels efectes de la tempesta, el que suposa un 49% de la producció que tenia prevista per aquesta campanya.

Treballadors i temporers es van quedar sense feina en la campanya de recollida de la fruita per la disminució de la producció prevista a conseqüència de la tempesta que va malmetre en alguns llocs camps sencers. Les conseqüencies del temporal també han afectat de forma directa a l'activitat de centrals fructícoles i cooperatives que han vist reduïdes notablement les seves previsions de producció respecte a campanyes anteriors. Aquest fet ha obligat els seus responsables a prendre mesures per reduir l'activitat a les plantes per d'adaptar-la a les necessitats actuals.  Això és el que ha portat a Fruits de Ponent a presentar un ERO temporal davant del Departament de Treball que afectarà prop de la meitat de la plantilla, la qual entén la situació i accepta la mesura proposada per l'empresa, que s'aplicarà durant un màxim de set mesos. El president de Fruits de Ponent, Jordi Dolcet, ha explicat que arran de l'afectació de la tempesta, la cooperativa de segon grau va decidir presentar l'ERO comptant amb l'aval del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) i del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). Durant la vigència de l'ERO, la cooperativa abonarà als treballadors la diferència entre el seu sou net actual i la prestació d'atur. Així, mentre l'Estat abonarà als treballadors afectats al voltant del 70% del seu sou com a prestació d'atur, Fruits de Ponent posarà la part restant, el 30% dels salaris.A més, Fruits de Ponent també es beneficiarà del Reial decret del MARM que permet que l'empresa vegi revertida la part de la Seguretat Social dels treballadors que es quedaran sense feina. Les persones afectades continuaran donades d'alta a la Seguretat Social com a treballadors de Fruits de Ponent i per tant, mantindran la seva antiguitat a l'empresa. Dolcet assegura que els treballadors 'són conscients' de l'afectació que ha tingut la tempesta sobre la producció i, així, sobre la feina a Fruits de Ponent.  Per l'any vinent, la tempesta d'aquest agost farà que alguns socis vegin afectada part de la producció del 2010, però en el conjunt global de Fruits de Ponent, la cooperativa espera recuperar el potencial fructícola, més de 60 milions de quilos, que li permetran tornar a reincorporar a l'activitat els treballadors afectats per l'ERO a l'inici de la nova campanya de la fruita. Fruits de Ponent ja ha comunicat als treballadors afectats per l'ERO que compta amb ells per l'any vinent. La tempesta de l'1 d'agost va afectar molts camps d'Alcarràs, Benavent de Segrià i la Portella, on Fruits de Ponent té les principals cooperatives productores de fruita. El temporal de pedra i vent del primer d'agost va deixar pèrdues milionàries al sector fructícola lleidatà, les quals se situarien en uns 120 milions d'euros, segons el sector. Per la seva part, Agroseguro ha xifrat en 45 milions d'euros les indemnitzacions que pagarà als pagesos afectats per la tempesta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.