Punt divers

Desmunten la darrera torre de l'antiga línia elèctrica de la Vall de Núria

Un helicòpter s'ha endut aquest matí la darrera torre de l'antiga línia elèctrica de la Vall de Núria que encara quedava per retirar. Amb aquesta actuació, promoguda pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, la vall millora el seu paisatge. Aquesta línia, dels anys 30, havia quedat obsoleta i estava en desús des del novembre del 2008, quan una nova línia soterrada -que segueix el recorregut del cremallera- va entrar en funcionament. Les tasques per desmuntar l'antiga línia es van començar el passat maig i, en total, s'han retirat 3.950 metres de línia (amb 11.850 metres de cable elèctric), 84 pals de fusta de deu metre d'alçada i setze torres metàl·liques de dotze metre d'alt.

El conseller del departament, Joaquim Nadal, ha estat present en l'acte de retirada de la darrera torre, situada a una vall passada l'estació de Queralbs del cremallera. Nadal ha volgut destacar que aquesta actuació contribueix a potenciar el paisatge de la vall. 'Comptabilitzar la presència de visitants i, alhora, un tractament curós del paisatge és imprescindible per aprofitar les potencialitats de la vall', ha afirmat Nadal que ha remarcat que s'ha tractat d'una operació integral que ha servit per recuperar el sòl vegetal. 'Tornem a deixar les coses com estaven en el seu origen', ha remarcat. El conseller, acompanyat del delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Joan Torres, i l'alcalde de Queralbs, Genís Coll, han agafat un cremallera a Ribes de Freser per pujar fins al punt on un helicòpter s'ha endut la darrera torre de l'antiga línia. Posteriorment, han visitat una exposició sobre les darreres actuacions que el Govern ha fet a la zona situada per a l'ocasió en una sortida d'emergència del túnel del Roc del Dui. La darrera parada ha estat a l'estació de Ribes-Enllaç, on el Govern ha dut a terme la reforma integral de l'estació. S'han cobert les andanes -per donar millor serveis als usuaris que esperen el cremallera- i també s'ha habilitat un espai que servei, de nit, com a cotxera per als trens. Les obres han durat del setembre del 2008 a aquest mes de maig i han costat 1,2 MEUR. Nadal ha remarcat que és una estació que dóna servei tant als usuaris de Renfe de la línia Barcelona-Puigcerdà com els visitants que agafen el cremallera. A banda d'aquesta actuació, el conseller ha explicat que el passat mes de març es van acabar les obres, amb cost de 350.000 euros, per rehabilitar l'antiga coberta de cotxeres i també per adequar els espais interiors per rebre l'exposició del Material Mòbil del Cremallera de Núria. Altres obres de millora pendentsA banda d'aquestes intervencions, Nadal ha anunciat que el Govern preveu més inversions a la Vall de Núria. Per una banda, ha anunciat que estan pendents d'adjudicar les obres, per valor de quasi 4 MEUR, de la darrera fase de rehabilitació de l'edifici de serveis del complex de Vall de Núria, anomenat edifici Sant Josep. Una altra actuació pendent i encara sense data serà la supressió del pas a nivell del cremallera, situat a la trama urbana de Queralbs, que tindrà un valor també proper als 4 MEUR. Nadal, tot i no anunciar terminis, ha dit que quedarà encara 'per més endavant' la construcció d'un aparcament dissuasori a l'estació de Ribes-Enllaç.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.