Punt divers

La calderada i la rua de disfresses posen el punt i final a quatre dies de carnestoltes a Sort

ALT PIRINEU I ARAN

La Calderada i La Passa posen el punt i final a quatre dies de carnestoltes a la capital del Pallars Sobirà. A la Calderada s'han repartit unes 800 racions d'escudella, truita de patates i d'espinacs i llonganissa. El bon temps ha fet que el Parc del Riuet s'omplis de gent per degustar l'escudella. Pel que fa a La Passa hi ha participat centenars de persones disfressades que han envaït els carrers de Sort. Destacar l'augment edició a edició de les carrosses decorades per l'ocasió. Entre els motius de les disfresses, reivindicació del fet rural, bolibut, barrufets, pirates o pastissers. El Carnestoltes finalitzarà amb l'enterrament de la sardina a la matinada.

Víctor Solanes, col·laborador de la Calderada de Sort, explica que han repartit entre 600 i 800 racions d'escudella i que han cuinat 6 calderes. Solanes explica que es totalment gratuït i que l'escudella es fa amb els ingredients que els joves del poble recullen el dilluns amb la plega. La desfilada de disfresses i carrosses ha recorregut els principals carrers del poble i ha finalitzat amb el tradicional ball de disfresses al poliesportiu els Til·lers de Sort. La Passa és el ball tradicional que és balla a Sort per carnaval. Els disfressats van amb parelles fent rua pels carrers i a les places es posen tots amb rodona i els fadrins majors ballen una dansa al mig de la rotllana. Fermin Batlles, col·laborador amb el Calderada de Sort, explica que antigament s'organitzava la Calderada per sonar menjar als pobles i que posteriorment es va convertir en una festa més lúdica com actualment encara es celebra. Batlles també explica que el ball de la Passa és celebra des de sempre a Sort i és una dansa característica d'aquesta localitat. Si el dilluns van ser els protagonistes els més petits aquest dimarts el torna ha estat dels adults i colles de joves i no tant joves han lluït les seves millors disfresses pels carrers de la capital del Sobirà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.