Punt divers

Aconda Paper llança una crida de socors desesperada al govern i alerta que s'està "esgotant el temps"

COMARQUES GIRONINES

Aconda Paper de Flaçà ha llançat una crida de socors desesperada al govern de la Generalitat perquè acceleri el procés per donar un cop de mà a l'empresa i ajudar-la a superar el concurs de creditors. El comitè d'empresa afirma que és urgent, perquè s'està "esgotant el temps" i és "qüestió d'hores" que comenci el procés de liquidació de la fàbrica, que deixaria al carrer 240 treballadors. El president, Joan Brugué, ha explicat que, després de dos mesos més un de pròrroga, aquest dissabte venç el termini per prendre una decisió que estableix el concurs de creditors presentat el 17 d'octubre. Per això, recorda al govern que "o es mullen" o l'ajut pot arribar "massa tard".

"Fa un mes i mig que van donar el vistiplau al pla viabilitat", ha explicat Brugué, que afegeix que, encara que la "burocràcia sigui lenta", el govern ha tingut "temps suficient" per prendre una decisió. "Que no la deixin caure", ha instant el president del comitè d'empresa, que reclama així a l'administració que es posi les piles i busqui un sistema perquè l'empresa pugui continuar la producció i no hagi de tancar les portes.

Calculen que calen 8 MEUR (milions d'euros) per garantir la producció i superar el concurs de creditors. 3 d'aquests milions són necessaris a curt termini per engegar la producció, i la resta, a mitjà i llarg termini per posicionar les productes. Segons els càlculs del comitè d'empresa, les indemnitzacions i l'atur de la plantilla de Flaçà suposaria una despesa més elevada per al govern i reclama que busquin el sistema per ajudar-los a sortir del pas.

Tant diners directes com crèdits tous, avals bancaris o un inversor que compri l'empresa. Brugué ha explicat que, tant per al comitè d'empresa com per a la direcció de la fàbrica, qualsevol opció és bona per poder continuar amb la fàbrica. Així, alerta que "ja no valen paraules" sinó que necessiten fets. "S'omplen la boca amb la preservació de la indústria catalana. Doncs que ho facin", ha instat Brugué.

Els treballadors han convocat per dilluns una manifestació que recorrerà els carrers de Barcelona a les 12 del migdia si el govern no mou fitxa abans. S'hi uniran tant els treballadors de la planta de Flaçà com els de les oficines centrals de Sant Cugat del Vallès per exigir una resposta per part de l'administració.

Brugué també ha lamentat que, un cop comenci el procés de liquidació de l'empresa, serà una marxa "pràcticament irreversible". "L'ajuda està per caure", ha afirmat Brugué, però reclama als dirigents que "s'arromanguin i es mullin" perquè una empresa que vol tirar endavant pugui fer-ho i superar la falta de liquiditat.

Després de sis mesos pràcticament aturats i amb poca fabricació, en les darreres tres setmanes han pogut tornar a produir. Una de les línies –abans dedicada a especialitats– produeix en continu, mentre que una altra –la de més capacitat– una setmana funciona de dimarts a divendres i l'altra de dilluns a dissabte en els tres torns de matí, tarda i nit.

El president del comitè d'empresa ha explicat que, per mantenir aquesta producció, estan tirant d'una línia de descompte de 4 MEUR de l'empresa privada Eurofactor i de diners que demanen per endavant o al comptat als clients. "Aviat se'n cansaran", ha lamentat Brugué, que afirma que només és una solució temporal per tirar endavant el pla de viabilitat.

Brugué considera que l'empresa ha arribat a aquesta situació de falta de liquiditat per les conjuntures del mercat –com l'increment del preu de l'energia i el canvi de divises–, però també perquè en època de "vaques grasses" van estirar més la mà que la màniga. De fet, ha recordat que l'empresa produïa 80.000 tones a l'any, que equivalen a 200 milions de les antigues pessetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.