Punt divers

L'empresa garrotxina de pernils Far S.A. començarà a exportar als Estats Units i al Canadà aquest 2009

COMARQUES GIRONINES

L'empresa garrotxina de pernils Far Jamón Serrano S.A començarà a exportar aquest any els seus productes als Estats Units i al Canadà. L'empresa, que compta amb unes instal·lacions de 18.000 metres quadrats repartides en tres seus, processa actualment 4 milions i mig de quilos de pernil fresc i exporta el 34% de la seva producció a la Unió Europea. Segons explica el seu gerent, Francesc Espuña, obrir les exportacions als Estats Units també els permetrà poder accedir a altres mercats, 'com Mèxic, el Canadà o Austràlia'. Far S.A. invertirà aquest any mig milió d'euros (MEUR) per modernitzar els processos de classificació i desossat dels pernils.

Creada l'any 1.968, l'empresa garrotxina està especialitzada en la producció de pernil serrà i de llescats. Compta amb dues fàbriques de 9.000 i 6.500 metres quadrats situades a Olot i les Preses (Garrotxa) i un altre centre a Puigcerdà, Artesanies Carlit, de 2.500 metres quadrats. En aquesta última planta es processen productes ecològics i artesans de la Cerdanya i plats cuinats, com ara pa de fetge, llonganissa, magret d'ànec i trinxat, que es destinen al mercat regional. Les dues fàbriques que Far Jamón Serrano S.A. té a la Garrotxa 'centren el 92% de la seva producció amb el pernil serrà, tot i que també processen llom i cap de llom' explica el seu gerent.Anualment, aquests dos centres de treball processen 4 milions i mig de quilos de pernil fresc. L'any 2008, l'empresa va assolir una facturació de 20 MEUR, 18 dels quals van procedir de les vendes de pernil serrà. Actualment, Far Jamón Serrano S.A. compta amb una plantilla de 91 treballadors, amb una mitjana d'edat de 40 anys i una d'antiguitat a l'empresa de nou anys i mig.En els darrers cinc anys, Far Jamón Serrano S.A. ha invertit un total de 3,4 MEUR per millorar els processos de producció. Aquest 2009, l'empresa garrotxina destinarà mig milió d'euros per mecanitzar els processos de classificació i desossat del pernil serrà fins a les expedicions.Un 34% d'exportacióFar Jamón Serrano S.A. exporta el 34% de la seva producció a diversos països de la Unió Europea. El seu gerent ressalta que, tot i que l'estat espanyol 'és un mercat molt important, cada cop agafa més pes l'exportació'. Per aquest motiu, el principal projecte de l'empresa garrotxina per aquest 2009 és obrir-se a nous mercats i fer el salt a l'altra banda de l'Atlàntic.'La nostra empresa és especialista en pernil serrà, producte que té un mercat global', ressalta Francesc Espuña. I hi afegeix: 'Per aquest motiu, durant aquest any homologarem les instal·lacions per poder exportar als Estats Units'. Dins aquesta voluntat, l'empresa ha canviat recentment el seu nom. 'Hem passat de dir-nos Alfonso Font Ribas S.A. a Far Jamón Serrano S.A, per donar a conèixer millor el nostre producte a l'exterior', ressalta el gerent.El gerent de la factoria garrotxina també explica que en paral·lel al mercat americà també esperen exportar a altres 'que hi van de bracet'. Entre aquests hi ha el Canadà, Mèxic, el Japó i Austràlia. 'Aquest 2009, el nostre projecte principal és el d'arribar als Estats Units, i en paral·lel també continuarem les inversions per millorar la productivitat', indica Espuña.Alternativa a la crisiFrancesc Espuña explica que obrir-se a aquests nous mercats també es postula com una alternativa a la crisi econòmica. 'Evidentment, com a tothom ens espanta la crisi perquè tots respirem els mateixos aires i tenim els mateixos problemes, però per altra banda, que se'ns obri la possibilitat de vendre a altres països ens permetrà guanyar nous mercats', indica el gerent. I conclou: 'Perquè la venda a l'exterior cada cop agafa més pes a casa nostra'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.