Punt divers

El Parc Nacional d'Aigüestortes recupera 230 kilòmetres de camins mil·lenaris per practicar el senderisme

El Pac Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici estrenarà aquest agost Camins Vius. Es un projecte de recuperació de camins tradicionals dins de l'àrea d'influència del parc nacional. Es tracta de mantenir o rehabilitar el patrimoni històric que representen els antics camins per fer possible un turisme de senders de qualitat i contribuir al foment de l'economia local. Inicialment estava previst recuperar 180 kilòmetres de camins de bast i camins ramaders però al final la xifra de senders mil·lenaris recuperats és de 230 kilòmetres. El sender de circumval·lació recupera els camins que van de poble a poble i elements com parets de pedra seca, cabanes, empedrats, pilars, oratoris o pletes.

El president del Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Joaquim Llach, explica que la recuperació de tots els senders està pràcticament acabada i que ara s'iniciaran les labors de senyalització per al mes d'agost poder presentar el projecte i la documentació amb tota la informació d'allotjaments i serveis que es trobaran els excursionistes al pas pels pobles.Els 230 kilòmetres de camins tradicionals recuperats passen per les quatre comarques d'influència del Parc Nacional: l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran. Pel que fa a pobles passa per una trentena de nuclis d'aquestes quatre comarques. La idea es que es puguin fer itineraris curts d'un sol dia o tot el trajecte en diferents jornades. Es tracta d'un itinerari no massa complicat i per aquest motiu es pensa que un públic potencial és el familiar. Aquests camins dibuixen un itinerari de circumval·lació al voltant del parc nacional que comunica tres passos històrics com són el port de Vielha, el port de la Bonaigua i el port de Rus. També uneix les valls d'Àneu, la vall d'Àssua, la vall Fosca, la vall de Boí, la vall de Barravés i la vall d'Aran.Pel que fa als beneficis del projecte són recuperació i valoració del patrimoni històric, desenvolupament local, lleure i fomentar el Parc Nacional. Camins Vius és una proposta participativa endegada per DEPANA que ha portat a terme el Parc Nacional d'Aigüestortes amb un pressupost que supera els 600.000 euros. Camins Vius pretén optimitzar l'efecte dinamitzador del turisme de senders sobre l'economia local. Per això, el sender de circumval·lació recupera els camins que van de poble a poble resseguint els fons de les valls. Camins Vius ha recuperat camins de bast i carrerades d'origen mil·lenari que incorporen un gran nombre d'elements patrimonials com ara empedrats, murs, creus, oratoris, pilarets, búnquers, cabanes o pletes. La rehabilitació dels camins també comporta una millora paisatgística i facilita les tasques de gestió del medi ambient i de prevenció i lluita contra els riscos laborals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.