Successos

Es confirma la mort criminal de les dues dones exhumades

Els forenses van examinar els cossos tan bon punt els van haver desenterrat del cementiri de Sant Joan les Fonts i van descobrir-hi evidències clares que les víctimes havien ingerit tòxics corrosius

Els serveis funeraris i la comissió judicial van entrar ahir de bon matí al cementiri de Sant Joan les Fonts i van desenterrar els cossos de Sabina Masllorens i Montserrat Guillamet, les dues dones que el zelador de La Caritat ha confessat que havia assassinat i que ja havien estat enterrades perquè s'havia considerat que havien tingut una mort natural.

Els cossos van arribar a mig matí a la sala d'autòpsies de l'Institut de Medicina Legal, a l'edifici dels jutjats de Girona i els especialistes forenses no van tardar gaire a comprovar que havien mort assassinades. La primera inspecció dels cossos va revelar signes evidents que havien ingerit un tòxic molt corrosiu. Com és habitual, es van enviar mostres perquè fossin analitzades a l'Institut de Toxicologia, per intentar determinar quina és la substància exacta, però ja no hi ha dubte que van ser enverinades. El zelador, en la seva confessió, ja va admetre que els va fer ingerir, igual que a Paquita Gironès, un líquid tòxic que havia agafat de l'habitació on es guarden els productes de neteja a La Caritat d'Olot.

Joan Vila Dilmé, el zelador de 45 anys de La Caritat, va jurar davant del jutge que ha confessat tots els assassinats d'ancians que ha comès, tres en sis dies, però el fiscal i els Mossos estan convençuts que Vila podria haver posat fi a la vida de més ancians. Per això treballen en el creuament de dades de les defuncions ocorregudes a La Caritat d'Olot amb les del calendari de treball de Vila, que feia torns de cap de setmana i festius, per comprovar quines morts es van produir en dies que ell era a La Caritat. També s'analitzen els certificats de defunció expedits per la metgessa del centre per detectar quina mort, que va passar per causes naturals, es podria correspondre a un cas d'enverinament igual que les tres detectades fins ara. Els Mossos també intenten localitzar familiars de difunts de La Caritat que, en vista del descobriment del zelador assassí, sospitin que el seu parent també hagués pogut ser víctima de les accions criminals de Joan Vila.

Quan s'obtinguin més dades, no es descarta que la fiscalia demani exhumar altres cossos. També és previst que la investigació sobre l'abast de les accions criminals del zelador arribin també fins a la residència geriàtrica de Banyoles on Joan Vila havia treballat abans de ser contractat per la direcció de La Caritat.

Vila es justifica dient que va matar ancianes per evitar-los patiment i enviar-les a la “plenitud” definitiva. El zelador va declarar que la setmana que, segons ell, va cometre tots els assassinats, estava en un estat d'eufòria inhabitual perquè va començar a barrejar la medicació que pren pel seu estat ansiós-depressiu amb la ingesta continuada de calimotxo, vi amb Coca-cola. Això el va fer sentir com Déu, va dir davant del jutge, que el va enviar a la presó per tres delictes d'assassinat. Vila va manifestar que la seva estada a la presó li permetria tenir el temps que fins ara li faltava per llegir llibres, sobretot aquells relacionats amb el tema de la mort, que li ha aconsellat una perruquera amiga i veïna seva aficionada a la tanatoplàxia (tractament, conservació, higienització i maquillatge de cadàvers).

L'acusat es contradiu sobre quins tòxics va fer servir per matar les àvies

Durant la primera declaració, els agents van ensenyar a Joan Vila un pot blanc amb una etiqueta verda de la marca ‘Productes Canal' amb la indicació ‘GM-6 desincrustant àcid'. L'acusat va assegurar que li semblava que podia ser aquest producte. Posteriorment, davant el jutge va afirmar que havia utilitzat un producte de neteja de color cru o beix, o potser lleixiu. De l'habitació de Gironès es van comissar netejavidres, lleixiu, llevaesmalt i colònia.

S'enduen dos ordinadors, sis llapis de memòria i l'uniforme de la feina

El 19 d'octubre a dos quarts de cinc de la tarda els Mossos d'Esquadra també van acudir al carrer Pau Casals 27 de Castellfollit de la Roca, on Joan Vila vivia amb els seus pares. Els agents van intervenir diferents objectes que podien ajudar en la investigació del cas. Entre el que es va requisar hi havia un ordinador portàtil, un ordinador de sobretaula, sis llapis de memòria, una bata, uns pantalons i un parell de sabates de feina del geriàtric.

“La Paquita no podrà suportar l'hivern”

Joan Vila va descriure la Paquita Gironès com una persona “que estava molt fotuda” perquè deia: ”Tant de bo que estigués morta”. Vila va afirmar: ”La Paquita no podrà suportar l'hivern”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.