Successos

intoxicació mortal després del sopar de nadal

Dos homes moren intoxicats en un vaixell a Empuriabrava

Havien fet el sopar d'empresa a Mollet de Peralada amb els companys, van anar a dormir a l'embarcació i van morir per culpa del monòxid de carboni

Dilluns no van anar a la feina a Gironella, on treballaven en una obra

Els Mossos van trobar ahir a la matinada els cadàvers de dos homes a l'interior d'una embarcació d'oci que estava amarrada al port Salins d'Empuriabrava, al terme municipal de Castelló d'Empúries. Es tracta de Paco Nunes Ferreira, de 36 anys i de nacionalitat portuguesa, i Josep Maria Ruiz Escamilla, de 41 anys, veí de Gironella; tots dos treballadors de l'empresa Can Pipa SL amb seu a Sant Pere Pescador, que fa moviments de terres i preparació de terrenys per a jardineria i conreus. Ruiz Escamilla i Nunes treballaven en una obra que s'estava realitzant al Bages. Dissabte, uns quaranta treballadors de Can Pipa van anar a fer el sopar d'empresa a Mollet de Peralada. Va ser el darrer cop que els van veure amb vida. Ruiz Escamilla i Nunes van marxar pel seu compte i la resta, cadascú va fer la seva.

Falten a la feina

Dilluns al matí, cap dels dos va anar a treballar. L'exdona de Ruiz va trucar a l'empresa estranyada perquè no sabia res d'ell. A l'empresa tampoc en sabien res. Després, la dona també va trucar a la policia local de Castelló d'Empúries, municipi on Ruiz tenia una embarcació. Els municipals van alertar els Mossos i es va muntar un dispositiu per buscar els dos homes. Els Mossos van trobar primer el cotxe amb què anaven a la zona del port i després van entrar a l'embarcació i van trobar els dos homes morts. Tot apunta que Ruiz Escamilla i Nunes Ferreira van decidir dormir al vaixell del primer després de la sortida nocturna.

Un tub esquerdat

La primera inspecció de l'escenari on es van trobar els cossos no va permetre localitzar cap signe de violència. Després de fer la diligència formal de l'aixecament dels cadàvers, els cossos van ser traslladats a l'institut de medicina legal de Girona, IMLC, i ahir mateix els especialistes forenses van practicar l'autòpsia i van realitzar les proves toxicològiques pertinents, que van determinar sense cap mena de dubte que els dos homes havien mort per inhalació de monòxid de carboni. Tot apunta que el monòxid es va introduir a la cabina de l'embarcació on hi havia els dos amics a través d'un tub que tenia una escletxa i això hauria provocat la mortal intoxicació. L'exdona de Ruiz Escamilla va explicar als investigadors que en una altra ocasió, estant ella al vaixell, ja havien tingut un espant.

La “mort dolça”

Els experts anomenen “mort dolça” la que causa el monòxid de carboni, perquè és un gas que no fa olor ni dóna cap senyal d'alarma, i les víctimes no s'adonen de res, entren en coma i moren per aturada cardiorespiratòria. El monòxid entra a la sang, competeix amb l'oxigen, es posa al seu lloc i impedeix que arribi a les cèl·lules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.