Presó per a l'homicida de Figueres, que al·lega toxicomania i defensa pròpia

Diu que la víctima, un traficant, el va començar a colpejar quan ell li va exigir que li fiés unes dosis de droga

Ribera va explicar, en la seva declaració al jutjat, tot el que va passar abans, durant i després de la mortal trobada amb Badaqui al descampat. Segons la seva versió, el dia dels fets, el dijous dia 7 de maig, estava desesperat perquè feia dos dies que no ingeria cocaïna. Havia trucat moltes vegades a Badaqui, un dels seus subministradors habituals, però aquest no li agafava el telèfon. Finalment, li va respondre i van concertar una cita al descampat entre les vies del tren i el carrer Requesens, un lloc habitual de mercadeig de droga. Badaqui hi va anar amb el seu cotxe, un Opel Astra, i Joan Ribera va entrar al vehicle per negociar amb el venedor. Ribera li va demanar que li fiés perquè no tenia diners. L'altre s'hi va negar. Ribera va insistir i en veure que no el feia canviar d'opinió va dir que marxava i que ja es buscaria un altre proveïdor que el fiés. Llavors, sempre segons la versió de Ribera, Badaqui li va donar un cop que li va fer saltar les ulleres (que van quedar dins del cotxe), cosa que el va deixar amb molts problemes de visió. Badaqui el va tornar a colpejar al costat i després Ribera, que sabia que Badaqui sempre duia un ganivet al costat del canvi de marxes, el va arreplegar i va començar a clavar-li punyalades, i va fugir, sense les ulleres i sense saber en quines condicions estava Badaqui i amb por perquè temia que el perseguís. Va trucar al seu germà perquè l'anés a recollir, però aquest li va dir que només l'aniria a buscar si acceptava tornar al centre de desintoxicació on estava ingressat. Com que no s'hi va avenir, el germà no el va anar a buscar. Ribera va anar caminant fins a la pensió de Figueres on s'allotjava provisionalment i va recollir un ordinador, que aquella tarda va canviar per dos grams de cocaïna a un altre proveïdor. Després va anar caminant fins al centre del Mascampmol El Hogar de la Luz, de Cistella, d'on havia fugit un temps abans. Inicialment no el van deixar entrar perquè el director no hi era. Li van deixar un sac de dormir perquè acampés al bosc, però posteriorment va arribar el director i li va permetre l'entrada. Es va quedar al centre fins que dimarts passat els Mossos d'Esquadra, que ja havien recollit proves en contra seva, el van anar a detenir i van fer un escorcoll a l'habitació que ocupava i van recollir roba i altres indicis per buscar proves que l'incriminin. En l'escorcoll que van fer a casa de Mohamed Badaqui van trobar droga i objectes sospitosos d'haver estat bescanviats per dosis de droga.

Un professor que es va fer addicte a la cocaïna

Joan Ribera Pons, natural del Ripollès, era un jove amb un futur prometedor: era professor de música i de literatura catalana en una reputada escola privada, tenia família i estava a punt de ser pare. Tot se li'n va anar en orris per culpa de la cocaïna. Va haver d'agafar la baixa laboral i les relacions amb la família es van degradar. Per intentar reconduir la situació, el mes de febrer va ingressar a El Hogar de la Luz per desintoxicar-se. A l'abril en va fugir perquè va anar a veure la seva filla que acabava de néixer i no va ser benvingut a casa de l'exdona. Va marxar i es va instal·lar en una pensió a Figueres, on va continuar el seu contacte amb el món de la droga fins que va matar el traficant.

Els testimonis no el reconeixen

Joan Ribera va ser sotmès a dues rodes de reconeixement ahir al jutjat però cap dels dos testimonis que el van veure el dia del crim al descampat no el van identificar d'entre els figurants. A través dels testimonis, s'havia fet un retrat robot. Encara que no fos reconegut la confessió que va fer Ribera davant del jutge no deixa dubtes de la seva participació. La seva defensa, exercida per Carles Monguilod, intentarà que se li tinguin en compte els corresponents atenuants per toxicomania i també que va actuar en defensa pròpia. La família de la víctima ja ha comparegut a la causa per exercir l'acusació particular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.