Successos

Sense rastre dels cunyats i moltes petges de Laso

Hi ha indicis que Laso, el tarragoní que es perfila com un assassí en sèrie, va usurpar la identitat de Maurici Font, el seu cunyat desaparegut juntament amb Julia Lamas, companya de Laso

Van buscar sense èxit els cossos amb un georadar a l'hort de Laso

El 27 de març del 2009 al migdia, Mercedes Lamas, veïna dels Pallaresos (Tarragonès) i auxiliar d'infermeria de l'hospital de Tarragona, es va trobar que en lloc d'anar-la la buscar a la feina el seu home, Maurici Font, l'esperava el company de la seva germana, Ramon Laso Moreno, també veí dels Pallaresos. “No cal que esperis en Maurici, que no vindrà. M'han dit que marxaven junts [Maurici Font i Júlia Lamas, companya de Laso i germana de Mercedes] i que no pensen tornar”. Així començava la misteriosa història de la desaparició de Maurici Font i Júlia Lamas, que encara no han aparegut i que ara ha acabat amb l'empresonament per doble homicidi de Ramon Laso, que el 1990 ja va ser condemnat per l'assassinat de la seva primera dona i un fill de set anys.

Des del mateix moment de la desaparició dels cunyats, Ramon Laso es va convertir en sospitós. Els seus antecedents criminals no l'ajudaven gaire a mantenir l'aparença d'innocència i són molts els indicis que l'assenyalen, tot i que és hàbil a l'hora de donar explicacions.

El darrer matí que Maurici Font va ser vist viu va acompanyar la seva dona a la feina i li va dir que se n'anava a l'hort amb Laso. Quan aquest va anar a buscar Lamas, li va explicar que aquell dia no havien anat a l'hort amb Font sinó que se l'havia trobat casualment a la zona de Correus, que el desaparegut li havia demanat que li deixés 1.000 euros i que havien anat junts a casa de Laso, que li havia donat els 1.000 euros. Quan Mercedes Lamas va anar a l'hort a comprovar si hi havia el seu marit, en veure una zona que fumejava va replicar a Laso que per què deia que no havien anat a l'hort si era evident que algú hi havia treballat. Laso va respondre que ell no havia pas dit que no hi hagués anat i que efectivament hi havia anat a cremar brossa.

Aquell matí Laso va perdre les ulleres i, segons Lamas, se'l veia molt esgotat, com si hagués fet algun esforç físic gros, i es va fer un tip de beure aigua perquè estava molt assedegat. Laso va explicar a Lamas, primer, i a la policia i a tothom que el volgués escoltar, posteriorment, que quan havia anat a recollir la seva dona a la feina, a la porteria de la rambla Nova de Tarragona on treballava, s'hi havia trobat Font; quan Laso li va preguntar què feia allà, Font li va respondre que no n'havia de fer res. Seguidament, segons Laso, Júlia Lamas i Font van marxar junts amb el cotxe d'aquest, un Chevrolet matrícula 1901GDC, deixant clar que se n'anaven junts per no tornar. L'amo de la immobiliària per a la qual treballava Júlia Lamas, però, va assegurar que va veure com ella pujava a una furgoneta Ford Transit, el vehicle amb què cada dia l'anava a recollir Laso, una contradicció sospitosa. A la tarda, el cotxe de Font va ser trobat amb les claus posades i entorpint el trànsit prop de l'estació de Tarragona.

Durant els dos anys transcorreguts, Laso no ha estalviat paraules per dir a tothom que Júlia Lamas i Maurici Font van marxar junts ressentits perquè coneixien la relació sentimental i sexual que ell mantenia amb Mercedes Lamas. Tot i que inicialment ella negava aquesta relació, al final va admetre als Mossos que havia tingut relacions amb Laso per primera vegada a l'hort i unes altres al cotxe o a casa d'ell. Immediatament després de la desaparició, Laso va intentar, sense èxit, que li donessin la feina a la porteria que tenia la seva dona desapareguda i l'endemà també va provar de posar al seu nom el cotxe d'ella. Tot plegat avala la teoria que estava molt segur que els cunyats no apareixerien mai més.

Maurici era un “bulto”

L'atracció que Laso sentia per Mercedes Lamas s'interpreta com el mòbil per fer desaparèixer Júlia Lamas, amb qui convivia però sense mantenir relacions des de feia més de dos anys, segons la seva versió. Laso havia arribat a dir a Mercedes Lamas que “Maurici era un bulto que només feia nosa”.

Totes les proves apunten que no va existir la desaparició voluntària que descriu Laso, ja que des de la desaparició ni Font ni Júlia Lamas no van fer cap moviment bancari ni cap trucada des dels seus telèfons, ni consta que hagin donat d'alta cap línia nova. A més, Font es medicava per la diabetis i no s'ha detectat que s'hagi visitat enlloc ni que hagi comprat la medicació que necessitava. Quan els Mossos el van interrogar, Laso va rebatre tots aquests indicis amb calma dient que si no feien moviments era perquè no els localitzessin i que si Font no es medicava era perquè en realitat no ho necessitava, ja que era un exagerat que fingia malalties que no tenia per cobrar al pensió.

En canvi, es van produir una sèrie de trucades que els investigadors donen per segur que va fer el mateix Laso usurpant la identitat de Font per avalar la seva tesi de la desaparició voluntària. Entre aquestes trucades hi ha la que va rebre Carmen Moreno, mare de Laso, de 80 anys, que viu en un poble de Jaén. Curiosament, va ser el mateix Laso qui es va presentar a la comissaria dels Mossos per dir-los que parlessin amb la seva mare perquè havia rebut una trucada de Font per dir-li que no es preocupessin per ells, que estaven bé i que havien anat a un poble de Castelló on havien trobat feina cuidant una gent gran. La mare de Laso va explicar als Mossos que no havia explicat tots els detalls de la trucada al seu fill per no ferir-lo, però Laso ja havia donat a la policia més detalls de la trucada dels que suposadament la seva mare li havia explicat. Quan se li va preguntar si no trobava estrany que Font truqués precisament a la seva mare, amb qui no té cap relació, Laso va respondre que ho trobava molt normal.

El telefon d'un sol ús

El dia 29 de maig del 2009 algú que es feia passar per Font va fer unes altres trucades al Diari de Tarragona. Un home, que va parlar primer amb el recepcionista i després amb el responsable de successos, va deixar anar missatges del tipus “estem bé”, “no volem que ens busquin” i “no volem tornar”. Les trucades s'havien fet amb un telefon de targeta. Un cop analitzat, es va determinar que des del telèfon només s'havien fet aquestes comunicacions i una trucada de segons al telefon mòbil de què era titular Laso. Les antenes de la companyia van situar el telèfon a Morella, població on s'havia desplaçat aquell dia Laso i on també va ser detectat el seu mòbil. Se sospita que Laso va comprar el telèfon expressament per fer la trucada al diari fent-se passar pel desaparegut i que el dia abans s'havia trucat al seu telèfon per comprovar que la funció de la trucada amb número ocult anava bé.

2.11.2009
Dia
en què es va rastrejar sense èxit amb un georadar l'hort de Laso.
28.5.2009
Dia
en què l'INSS va rebre un fax del fals Mauri i se'l van creure.
27.3.2009
Dia
de la desaparició dels cunyats, residents als Pallaresos

Ordres d'“engegar el detectiu a prendre pel cul”

Les punxades telefòniques al telèfon de Ramon Laso que el 2009 va ordenar el jutjat van deixar en evidència que el sospitós era conscient que li devien tenir el telèfon punxat i que intentava influir en les persones del seu entorn perquè donessin a la policia la versió que li interessava. Però també van deixar clar que Laso va patir un canvi molt sobtat en la seva seguretat quan va saber que Mercedes Lamas havia contractat un detectiu i que es tractava, ni més ni menys, que de Jorge Colomar, l'investigador que el 1990 va tenir un paper fonamental perquè el condemnessin per l'assassinat de la seva primera dona i el seu fill de set anys. Ella li feia nosa perquè Laso tenia una amant i la mort del nen en un accident de trànsit fingit li va servir per cobrar una indemnització de l'assegurança del cotxe. Laso es va ocupar d'accidentar-se quan anaven amb un cotxe que els havia deixat el taller mentre el seu era a revisió, ja que d'aquesta manera l'assegurança cobria els danys als ocupants, cosa que no hagués passat si el cotxe sinistrat hagués estat el seu. Quan Laso va saber que Colomar visitava els seus parents i coneguts va començar a fer trucades per dir-los que no li expliquessin res i que ni tan sols l'escoltessin i es va fer un tip de repetir a uns i altres que al detectiu se l'havia “d'engegar a prendre pel cul”. Laso deia a tots els testimonis que a la policia els contestessin educadament però que procuressin tirar pilotes fora dient que no sabien res i que a ell el coneixien d'afers banals i que, sobretot, avalessin la teoria que Maurici Font i Júlia Lamas havien marxat junts per despit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.