Successos

robatoris a dojo

Tants robatoris com tot el 2010 als camps de l'Empordà

En 5 mesos hi ha hagut 18 robatoris a l'Alt i el Baix Empordà, una xifra elevada si es compara amb els 21 de tot l'any passat

UP diu que encara hi ha pagesos que creuen que denunciar el robatori “no serveix de res”

Els robatoris als camps de l'Empordà han augmentat considerablement respecte del 2010. Des de començament d'any, el sindicat Unió de Pagesos (UP) té constància de 18 robatoris –principalment estris, bateries, tanques i ferros (7), motors de regar i motocultors (5) i robatori de tractors (2), entre d'altres–, una xifra destacable si es té en compte que durant el 2010 i 2009 se'n van registrar 21 i 20, respectivament. Cal dir també que les xifres no responen a la realitat perquè encara hi ha una gran majoria de pagesos que no veuen necessari denunciar els robatoris, perquè creuen que “no serveix de res”, segons explica el responsable d'assegurances agràries de la Comissió Permanent del sindicat, Antoni Casademont. Davant això, són conscients que cal fer una feina de “pedagogia”, explicant-los que, si no es denuncia, la policia no té constància dels fets i per tant no s'hi poden destinar més efectius. UP entén que el camp és massa obert i extens per destinar-hi un elevat nombre de Mossos. Reconeix que s'ha fet una feina d'augmentar els dispositius amb patrulles de vigilància però el sindicat creu que ara és moment d'anar més enllà i “delimitar” millor les “zones calentes”, com podria ser marcar els punts on es recull la fruita en aquell moment (la recollida té diferents temporalitats en funció de si és una collita primerenca o més tardana). També demanen “reforçar” els efectius destinats a perseguir les xarxes de comercialització de productes robats, molt variades en funció del material, i “endurir” el Codi Penal per evitar que un lladre sigui posat en llibertat el mateix dia de la detenció, segons denuncia Casademont. Entre les fórmules que estan estudiant per millorar la localització del material robat, que encara és molt minoritària, destaca la possibilitat de fer-hi marques aparentment invisibles per tal que els Mossos d'Esquadra puguin identificar-los al mercat. Però aquest és un sistema que encara s'està estudiant.

Roben dues oliveres mil·lenàries

Entre els robatoris que s'han produït en les darreres setmanes hi ha dues oliveres mil·lenàries d'un cap de Ventalló, dos motors, una bateria i gasoil d'un de l'Armentera. Farts de robatoris en aquesta zona, una quarantena de pagesos s'han unit per contractar guardes de camp que patrullin de nit, una figura que treballa coordinadament amb els Mossos i la Guàrdia Civil i que patrulla armat amb fusell i pot emmanillar els lladres que enxampi in fraganti. Aquesta vigilància costarà a cada pagès uns 400 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.