Successos

Crims sense càstig

IMPUNITAT Almenys vint-i-set casos d'homicidis perpetrats a les comarques gironines durant els darrers quinze anys no han estat resolts o bé els sospitosos gaudeixen d'impunitat perquè no se'ls ha trobat o no han estat acusats

Tot i que és evident que, des del 1996, en què els Mossos d'Esquadra es van desplegar a la demarcació, el grup d'investigació de les comarques gironines manté un nivell alt de resolució de crims, alguns crims han quedat impunes. En alguns casos la policia ha identificat el criminal però no l'ha pogut localitzar, en altres els sospitosos han estat presentats al jutjat però s'han lliurat d'anar a judici perquè no s'ha acabat formulant acusació fiscal en contra seva, en altres descobrir el criminal és un autèntic misteri i en alguns fins i tot no ha estat possible identificar les víctimes. Els 27 casos següents són crims sense càstig.

El vigilant del Water World El primer cas no resolt és el crim del Water World de Lloret de Mar, perpetrat la matinada del 5 d'agost del 1996. Uns assaltants van tallar el telèfon, van destrossar el sistema d'alarma i van lligar i emmordassar els dos vigilants: Eladio Muga i Alberto Valentí. Valentí es va poder deslligar i va anar a demanar ajut; quan va tornar es va trobar Muga mort, probablement a causa d'un atac de cor causat per la situació. El 1997 els Mossos van detenir quatre joves sospitosos, però van quedar lliures.

Atracador tirotejat La vigília de Nadal del 1996 un atracador de gasolineres, José Salazar Rodríguez, el Chiqui, va morir tirotejat dins d'un cotxe a Blanes. En relació amb aquest cas, els Mossos han detingut al llarg dels anys tres grups de sospitosos amb suposats mòbils diferents –uns alemanys, uns britànics i uns lladres autòctons–, però cap de les hipòtesis ha prosperat.

El misteri de Porqueres Un dels casos que més maldecaps han donat als Mossos perquè no s'entén el motiu del crim és el del professor de gimnàstica de l'institut de la Bisbal d'Empordà Bartomeu Cabello. Cabello va morir la nit de l'11 de novembre del 1998 d'un tret de carrabina del 22 disparat per un desconegut emparat per les ombres de la nit mentre la víctima era a la finestra de la casa on vivia, a Can Morgat de Porqueres.

La màfia s'escapa Nessipbai Nassevov, àlies Almaz, un bandit extorsionador del Kazakhstan, va ser executat el 31 de maig del 1998 al seu xalet de Santa Cristina d'Aro per quatre encaputxats armats que parlaven rus i que, segons la versió del guardaespatlles de la víctima, el van lligar, li van posar una bossa de plàstic al cap i li van estrènyer el coll amb una corda fins a matar-lo.

Víctimes sense nomDe difícil resolució és l'assassinat de la parella que va ser trobada morta al camí de l'ermita de Santa Llúcia de la Jonquera el 7 d'abril del 2000. Encara no s'ha pogut determinar la identitat de les víctimes i això fa molt difícil trobar-ne els autors.

Desapareguda a Girona L'11 de gener del 2001 Maria Teresa Rubio Blanco va desaparèixer de Girona, on vivia. El 22 de febrer del mateix any el seu cadàver va ser trobat a Vilanova del Vallès, però no va ser fins al 2007 que a través de l'ADN es va certificar que era ella. Les sospites policials es van dirigir cap a Josep Talleda, condemnat per dos assassinats, el d'una nena de 14 anys a Sant Hilari i el d'una prostituta albanesa a Girona, perquè el dia de la seva desaparició Rubio va ser vista amb Talleda i el lloc on va aparèixer el cadàver era al costat d'una carretera que en aquella època ell feia a diari. Però el jutjat de Granollers no ha mogut fitxa i mai l'ha citat com a imputat.

Empresari tirotejat Joan Torrell, un empresari de Palafrugell amb antecedents policials per explotació d'immigrants i falsificació de moneda, va ser abatut a trets el 30 d'abril del 2001 a la sortida del restaurant Mas dels Arcs, de Vall-llobrega. Els Mossos van detenir la seva exdona, Irina Blinova, que l'acompanyava quan va ser tirotejat. Blinova, suposada instigadora, va quedar en llibertat i es busca un suposat autor material, Serguei Tixtxenko, que va ser localitzat a Rússia però no es va presentar al jutjat de la Bisbal quan el van citar. Els Mossos d'Esquadra consideren aquest crim policialment resolt

El criador de gats Michel Domínguez, un conegut criador de gats de raça que havia guanyat molts concursos, va ser convocat a una cita mortal el 26 de juny del 2002. De matinada, un amic el va trucar al seu domicili d'Albons i Domínguez va anar a casa del seu amic, a Sant Pere Pescador, on hores més tard la seva dona el va trobar mort d'un tret al clatell. El jutjat de Figueres manté vigent una ordre de recerca i detenció de Domenico Peretti i la seva companya, Martine Nicole Pellizari.

El cas de l'hotel Albons Josep Sabadí va ser assassinat la matinada del 4 de gener del 2002, mentre feia el torn de nit a l'hotel Albons. Els Mossos d'Esquadra van considerar resolt el cas amb la detenció d'Enric Uranga, un jove de Cassà amb domicili a l'Escala, relacionat amb la víctima, a qui de vegades havia substituït en el torn de nit, i amb Rubén Ruiz, company sentimental de la víctima. El jutjat, però, va acabar arxivant el cas i, paradoxes de la vida, ara el sospitós fa de taxista i sovint porta el fiscal als escenaris dels crims.

Calcinat a Vidreres No se sap qui va matar Virgilio Cenzano, un agent comercial considerat un atracador per la policia que va ser trobat calcinat dins del cotxe el 22 de març del 2003 al camí de l'ermita de Caulès, a Vidreres. Es dóna la circumstància que Cenzano va ser l'última persona amb qui va contactar Joan Viladrich, un veí de Girona desaparegut des de l'octubre del 2002. La desaparició de Viladrich també és un misteri i podria amagar un altre crim.

Gambians tirotejats Els jutjats de Girona no han arribat a veure mai cap sospitós, que els Mossos situaven a França, de l'assassinat de Hamidou Sowe i Madou Baldeh, dos gambians vinculats amb el narcotràfic que van ser tirotejats dins d'un cotxe el 16 d'abril del 2003 en un camí de terra a Viladasens.

Crim o accident Josep Titos Montalbán, de 77 anys, va morir a casa seva, a Sant Feliu de Guíxols, de tres cops al cap. Tot i que inicialment es va pensar que havia caigut per les escales, els familiars van fer obrir una investigació judicial perquè a la casa hi van trobar a faltar una planxa que podia ser l'arma del crim i algú va esborrar uns missatges del contestador del telèfon. El cas quedarà impute perquè Toxicologia va perdre els pèls que s'havien d'analitzar per si pertanyien a un sospitós.

La batussa de Salt Mai s'han aclarit les circumstàncies que van fer que Ali Laaraj morís a l'hospital el 6 de gener del 2004, quatre dies després que el trobessin apallissat a Salt. Els Mossos van detenir la mestressa del bar Tiffany's, Najad Salih, com a instigadora, però la seva participació en els fets no s'ha acreditat.

El xinès evadit Els Mossos estan segurs que l'autor de la mort, el 24 de juliol del 2005, de la xinesa Chen Han Yang va ser el seu company de pis Yuan Li Zhang. L'home, però, va fugir i ningú en va trobar cap rastre.

La dama del búnquer El 6 de març del 2005 va ser trobada morta al búnquer del Port de la Selva on vivia Adolfina Lucía Favero, una dona suïssa de 62 anys amb un passat tan misteriós com ho és el motiu del seu assassinat. Els Mossos consideren autor del crim un indigent alemany, Bader Marco Sander, que va ser vist pel Port de la Selva dos dies abans del crim. Mai no s'ha pogut trobar Sander.

L'empresari assassinat René Ferran, un empresari francès, va morir asfixiat al seu xalet de Roses. Els Mossos han investigat tot l'entorn de Ferran, originari de Niça i amb negocis a Portugal, però el cas no s'ha aclarit i no es descarta que morís a mans d'uns lladres.

La desapareguda de Begur El cas d'Olena Grigorenko, la noia ucraïnesa desapareguda de Begur amb el seu xicot Iuri Kvost el 13 de juliol del 2006, ha passat a convertir-se també en una investigació per homicidi després que les anàlisis han apuntat que l'ADN del cuir cabellut que va ser localitzat al mar el 17 de juliol passat a Sant Feliu de Guíxols coincideix amb el del raspall de dents de la noia. El fet que un testimoni hagi anat a explicar als Mossos que havia vist Iuri després de la desaparició també ha fet canviar l'enfocament de la investigació. Ara tot fa pensar que, en lloc de tenir dues persones desaparegudes, hi ha una noia assassinada i un sospitós evadit. La policia ha comprovat que en els deu dies posteriors a la desaparició de la parella, es van fer moviments bancaris.

El motorista misteriós El 17 de juny del 2007, Lluís Heredia, un jove de 25 anys de Vidreres, va morir apunyalat al costat de l'N-II a Caldes de Malavella per un motorista misteriós que va fugir en direcció nord. Un testimoni que passava per la carretera amb un altre cotxe va poder donar algunes dades de la moto del criminal evadit, però de moment totes les recerques fetes, fins i tot a l'Estat francès, no han servit per posar a disposició de la justícia cap sospitós.

El cadàver lligat al bosc Un home alemany, identificat com a Hubertus Peter Deek, va ser trobat mort, amb les mans lligades a l'esquena, al bosc de Can Rabassa de Blanes. Era el 25 de juliol del 2007 i quatre anys després no hi ha constància que s'hagi identificat cap sospitós del crim.

El nadó a l'abocador El 21 de setembre del 2007, mentre embalaven les escombraries, els treballadors de l'abocador de Pedret i Marzà van descobrir el cos d'un nadó enmig de la brossa. Res se sap del seu origen ni de qui l'hi va llençar.

Retrat robot del sospitós La matinada del 12 juliol del 2008 un veí de Lloret de Mar de 41 anys, Javier Quintana Ropero, va morir al passatge de la Creu després de ser apallissat per uns noctàmbuls que van fugir. Els Mossos, a través de testimonis, van poder elaborar un retrat robot dels sospitós, que busquen a l'estranger.

El noi esquarterat L'agost del 2008 va desaparèixer Jorge David Oliveras Oliva, un noi de Blanes de 32 anys. El 8 d'agost van trobar el seu cos esquarterat en uns contenidors del carrer València de Barcelona, prop de la Sagrada Família. Els Mossos van localitzar l'escenari del crim, un pis proper al lloc on era el cos, i a Roma va ser detingut com a sospitós del crim Ottavio Cusella, però finalment el jutjat el va exculpar. El colombià John Jairo Tabares Mora, principal sospitós del crim, va fugir i mai no ha estat localitzat. Fins ara, ningú ha pagat per la mort i l'esquarterament d'Oliveras.

La botiguera apunyalada El vespre del 13 de novembre del 2008, Montserrat Sánchez López, una dependenta de la botiga Lipztig de Palafrugell, va morir cosida a ganivetades quan sortia de la feina i anava a buscar el cotxe. Els Mossos han posat en aquest cas un zel extraordinari per descobrir l'assassí però el jutjat és a punt d'arxivar-lo sense haver descobert el criminal.

La dona dins del pou Una dona de Tordera que havia desaparegut, Isabel Grimal, va ser trobada morta, lligada de peus i mans, dins del pou de casa seva el 5 de desembre del 2008. Qui la hi va tirar és un misteri.

Prostituta al canal El 16 de febrer del 2009, una prostituta búlgara de carretera, Vasirka Velikova Vancheva, va ser trobada assassinada dins d'un canal de Santa Margarida a Roses. Amb la detenció del seu proxeneta, el búlgar Tamer Mustafov, els Mossos van considerar que havien resolt el cas, però el jutjat va arxivar la causa i no s'albira cap possibilitat que el cas es jutgi mai.

El carnisser assassinat Hassan Zambour, amo d'un locutori-carnisseria d'Empuriabrava, va ser assassinat el 21 de gener del 2010 en un pis que també tenia a la zona. Aquest és un altre dels casos que, tot i que els Mossos consideren resolts perquè tenen uns sospitosos que han estat posats en recerca i captura, han quedat sense càstig perquè els culpables no han estat detinguts.

Discussió de trànsit mortal També està identificat l'autor de la mort de Bachiri Benaissa, que va acabar estès a la carretera sense vida després d'una discussió de trànsit amb els ocupants d'una furgoneta. Des del moment dels fets es busca Baltasar Sánchez Rey, un veí de Figueres que ha passat molts anys empresonat per violació i que està en parador desconegut. Es va detenir un noi que l'acompanyava, però va quedar en llibertat.

Impunitat amb garantia judicial

Alguns dels crims han quedat sense càstig tot i que els sospitosos s'hagin assegut al banc dels acusats. És el cas, per exemple, de José Blázquez, que va ser jutjat per l'homicidi del cambrer de Platja d'Aro José Fuentes Cantano, trobat el 1999 enterrat en un bosc de Fitor. Blázquez no va ser condemnat per homicidi sinó per encobriment. També van ser condemnats només per encobriment Laurent Morcillo i Mohammed Ahmed Abdelkader Hammad, detinguts pel triple crim de Sant Julià de Ramis. En aquest cas, el fiscal ni tan sols els va arribar a acusar d'homicidi sinó que ja se'ls va processar directament per encobriment.

Tot i que en un percentatge molt petit, també s'han donat casos en què els sospitosos d'un crim han sortit lliures després de ser jutjats per un jurat popular. És el cas de Mounir Lahlimi i Samir el Omar, que van ser processats per l'assassinat a ganivetades d'un noi a Lloret de Mar però van ser absolts. Havien complert, però, 22 mesos i 11 dies de presó. El mateix va passar amb els sospitosos de l'assassinat de Vladimir Morozov a Lloret de Mar: la seva dona i els altres dos acusats van ser absolts.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.