Successos

SUCCESSOS

Un caçador de Camprodon s'estimba i mor a Monars

Un veterà caçador de Camprodon, Martí Moliner Saqués, més conegut amb el nom de Martí Mas, de 70 anys, va morir dissabte en caure daltabaix d'un cingle a la zona de les basses de Monars, on es feia una batuda del senglar amb prop de 25 caçadors de les colles de Sant Pau i Molló. Els companys de cacera van alertar de la pèrdua del caçador a les vuit tocades del vespre i el van localitzar a dos quarts d'onze de la nit, estimbat al peu d'una cinglera. Fins ahir al matí, en fer-se clar, no es va fer l'aixecament del cadàver amb la presència de la comissió judicial i la intervenció d'un helicòpter dels bombers.

Segons van explicar ahir companys de cacera de la víctima, dissabte de bon matí, els caçadors van anar fins a la zona de les basses de Monars amb els vehicles i des d'allà es van anar distribuint cap a les diverses parades. Martí Mas, no va anar amb l'expedició general del matí ja que es va mobilitzar pels volts de les vuit del matí, mentre que altres ja havien sortit a les sis. A quarts de quatre de la tarda, quan la majoria dels caçadors tornaven a la zona on tenien els cotxes hi van trobar el vehicle de Mas a la zona, malgrat que no el van veure llavors, ni l'havien vist ni escoltat per l'emissora en tota l'estona que van estar caçant. Els caçadors van fer petar la xerrada una estona i es van separar en grups per anar a dinar. Alguns van anar a dinar a Beget. De tornada de Beget, ja fosc, van veure que encara hi havia el cotxe de Mas al mateix lloc. Això els va resultar preocupant i van començar a buscar-lo per la zona. A quarts de vuit van avisar els serveis d'emergència i bombers i mossos es van incorporar a les tasques de recerca. Tement la possibilitat d'un accident, els caçadors van rastrejar un primer cingle, proper a una carretera des de la qual el caçador, bon coneixedor de la zona, solia apostar-se per seguir des d'una posició privilegiada el rastreig del gossos i l'evolució de la caça. Com que a Mas no li havien assignat parada perquè havia arribat tard, van suposar que havia fet només tasques d'observació i seguiment. En aquest primer punt no van trobar cap rastre del desaparegut i després es van dirigir cap a un altre cingle, al cim del corral del Masmitjà, prop d'on hi havia hagut el muntacàrregues penjat d'un cable que servia per proveir de menjar els pocs habitants de Monars. Aquest és també un punt també idoni per veure passar els senglars empaitats. Dalt d'aquesta cinglera, van trobar-hi un bastó i una gorra, que van identificar com a estris del caçador. I estimbat al fons del penya-segat hi havia el cos de Mas, juntament amb la seva escopeta, que va quedar partida en dos trossos, per la caiguda, i l'emissora, que també estava trencada. Els companys consideren que el més probable és que l'home rellisqués amb l'herba molla a la punta de precipici i caigués accidentalment. En vista del lloc on era el cos i que ja era de nit, es va decidir que l'aixecament del cadàver es faria quan es fes de dia. I així, ahir al matí, el jutjat de Ripoll va ordenar l'aixecament del cos, que un helicòpter dels bombers va recollir i va traslladar a l'Institut de Medecina Legal de Catalunya per tal de practicar-li l'autòpsia.

Martí Moliner era un gran aficionat a la muntanya i hi feia moltes excursions i caminades. La família durà les seves cendres al lloc on va morir, perquè precisament el finat havia expressat la voluntat que fos així, molt abans de la seva mort, que casualment es va produir a la zona que havia indicat.

LA DATA

19-11-2011
És el dia
en què el caçador es va estimbar mentre observava com anava la batuda des de dalt d'un cingle.

Dos excursionistes perduts passen la nit al ras

Dissabte a la mitjanit, quan ja s'havia localitzat el cos del caçador, dos excursionistes van trucar als bombers per avisar que s'havien perdut mentre estaven fent una ruta per Setcases i que no eren capaços de trobar el camí de tornada. Els dos excursionistes, un veí de Malgrat de Mar de 30 anys i un veí d'Arenys de Mar de 37 anys, havien sortit de Vallter i havien pujat al pic de Bastiments tot fent una ruta per la zona, però quan es trobaven a punt de baixar cap al refugi d'Ulldeter es van desviar i van errar la ruta baixant cap al vessant equivocat. Els muntanyencs es van veure afectats per la nevada que va començar a caure i això els va acabar de dificultar l'orientació. Els bombers es van mobilitzar i van enviar a la zona el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) que van buscar els excursionistes perduts fins a les sis del matí, moment en què els van trobar entre els dos Gra de Fajol. Eren víctimes d'una hipotèrmia moderada, els van acompanyar fins al pàrquing on els esperava una ambulància en què van rebre les primeres atencions i els va traslladar fins a l'hospital de Vic per fer-los una revisió. Arran d'aquest incident, els bombers van voler recordar ahir un cop més la necessitat de ser prudent a la muntanya i estar molt pendent del temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.