Successos

Resolts el 70% dels 81 crims comesos el 2011 a Catalunya

A Barcelona es van cometre 41 assassinats, a Girona, 17, a Tarragona, 17 i a Lleida, 6

A tot Catalunya, l'any passat es va cometre un crim cada quatres dies i mig

Vint-i-nou de les víctimes eren dones

Vuitanta-una persones (segons dades recopilades per aquest diari) van morir assassinades l'any passat a Catalunya, cosa que representa que es va cometre un crim cada quatres dies i mig. La xifra és inferior a la del 2010, quan se'n van detectar 87: és a dir, un cada quatre dies. Cinquanta-sis dels casos (un 70%) han estat resolts policialment, un percentatge un xic inferior al de l'any passat, quan el nivell de resolució va arribar al 80%. Pel que fa a les víctimes, 29 (un 36%) eren dones. En els successos esclarits, només s'han detingut 12 dones relacionades amb els homicidis –tan sols han estat implicades com a autores o còmplices en un 20% dels episodis–. A banda, almenys 49 de les víctimes eren de nacionalitat espanyola i 25 estrangera. En relació als detinguts pels crims, 35 són espanyols i 45, estrangers. Disset de les víctimes van morir a mans de la seva parella o exparella –tres homes i 14 dones–. L'estudi per demarcacions revela que, en xifres absolutes, a Barcelona se'n van perpetrar 41, a Girona, 17, a Tarragona, 17 i a Lleida, 6. Analitzant les dades per nombre d'habitants, però, Girona és la que té un índex de criminalitat més alt (2,2 crims per cada 100.000 habitants), seguida de Tarragona (2,1) i Lleida (1,4), mentre que Barcelona, la demarcació més poblada, no arriba a un crim per cada 100.000 habitants. En xifres absolutes, a Catalunya, l'any passat es van produir una mort criminal per cada 100.000 habitants.

5 de gener

Troben un nadó mort en una planta de tractament de residus de Barcelona.

21 de gener

Mor apunyalat el responsable d'un gimnàs de Cambrils (Baix Camp) situat al barri de Vilafortuny. L'endemà del crim detenen el cosí de la víctima, un home de 41 anys que vivia a Salou (Tarragonès). Acusat i víctima eren socis del complex esportiu.

23 de gener

Apareix morta una excursionista, veïna de Sant Iscle de Vallalta (Maresme), a Saldes (Berguedà) i sospiten que l'home que l'acompanyava, que havia conegut per internet, la va matar.

9 de febrer

Troben mort amb signes de violència un avi de 82 anys en el seu pis del número 9 del carrer Lluna, de Sitges (Garraf). Feia dies que era mort al domicili. Els Mossos van detenir tres indigents (un d'ells està empresonat).

11 de febrer

Una noia dominicana, d'uns 25 anys, mor apunyalada per la seva parella, un home de la mateixa nacionalitat. El crim va tenir lloc durant una discussió al domicili on residia l'home, al districte de Gràcia de Barcelona.

16 de febrer

Un home d'origen africà mor apunyalat després d'una baralla en un pis de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Els Mossos detenen tres sud-americans. Tot apunta a un afer de drogues.

16 de febrer

Troben assassinat a casa seva un home de 90 anys al districte de Sant Martí de Barcelona. Un veí va alertar la policia perquè no responia a les trucades i sentien que tenia la televisió engegada.

18 de febrer

Assassinen a ganivetades a Dusseldorf Fathia El Quasdadi, una veïna de Girona que havia fugit a Alemanya per evitar l'assetjament de Hassan Maziani, que la perseguia i amenaçava perquè no es volia casar amb ell. El dimarts 22, Maziani va ser detingut a Girona.

22 de febrer

Troben el cadàver d'un home amb un fort cop al cap i lligat de peus i mans al costat d'un cotxe que era al voral de la carretera que va de la Granada (Alt Penedès) a Vilafranca del Penedès. No duia documentació.

23 de febrer

Maten a punyalades una veïna de Reus de 44 anys, Montse Martín Perianes. La seva filla de cinc anys va anar a l'escola sola i va explicar que havia arribat tard perquè la seva mare era morta d'una punyalada a la cuina. El sospitós era el company de la dona, de nom Eduardo i d'origen sud-americà. Va ser detingut i empresonat.

5 de març

Maten a trets Ali, el dependent pakistanès d'un súper de Ciutat Vella, a Barcelona. Poc després, la Guàrdia Urbana deté un francès, que va ingressar a la presó.

8 de març

Troben mort un home pakistanès al barri de Sant Martí de Barcelona. La víctima, que acabava d'arribar a la ciutat i havien acollit a casa uns familiars, estava lligada de mans i peus.

14 de març

Un jove de 22 anys i veí de Salt (Gironès), Òscar Cruz Bernal, va ser localitzat mort a casa seva, un dia després d'haver-se barallat i d'haver rebut un cop al cap amb un objecte punxant. Van detenir a Vic Anderson Jair Sinisterra Paredes, un jove colombià de 22 anys i veí de Salt, que afirma que es va esbatussar amb la víctima, però que nega que utilitzés cap arma i que diu que no comptava que Cruz s'hagués mort.

23 de març

Troben un home mort en una casa deshabitada, refugi d'ocupes, del carrer Major d'Alcanar (Montsià). Uns dies després, els Mossos van arrestar un noi de 23 anys i de nom Francisco.

2 d'abril

Uns temporers de Torregrossa (Pla d'Urgell) s'esbatussen i un d'ells, de Mali, acaba mort. Detenen tres senegalesos. També van arrestar un home de 47 anys, i veí de Torregrossa, com a autor del crim perquè hauria atropellat la víctima amb el tractor. Tots van ser posats en llibertat.

9 d'abril

Troben una àvia de 82 anys escanyada al seu pis del carrer Mossèn Jaume Busquets del barri de la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat). Els Mossos van detenir a primers de juny dos homes equatorians residents a l'Hospitalet.

9 d'abril

Localitzen un home en un pou a la Granada (Alt Penedès). La víctima, no identificada, tenia signes de violència.

24 d'abril

Detenen un bolivià de 32 anys acusat d'haver matat la seva dona llençant-la daltabaix del pont del Molinet, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

28 d'abril

Un ciclista troba un home mort, amb un fort cop al cap, en una zona boscosa de Cardedeu (Vallès Oriental). La víctima no portava documentació personal.

6 de maig

Troben un home mort en un bosc de la Roca del Vallès (Vallès Oriental). Es tractava de Charly Corsi, un taxista de nacionalitat francesa que havia desaparegut. El van assassinar a França.

6 de maig

Detenen un home de Bescanó (Gironès), Joan Tirado, de 76 anys, per la mort de la seva dona, de qui s'estava divorciant, Cándida Serrano, de 71. La víctima tenia dos trets, un al cap i l'altre al pit. Tirado va morir a la presó a l'octubre.

8 de maig

Troben un home de 29 anys malferit a punyalades en un carrer de Sants, a Barcelona. Va morir al cap de poc a l'hospital Clínic.

16 de maig

Troben mort Jordi Milian, de 51 anys, un empresari català dedicat a llogar vehicles per a tota activitat. El cadàver, tirotejat, era en una nau industrial de Mequinensa (Baix Cinca). Dies després van detenir Óscar Molina Valle, de 32 anys i de Sabadell, a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat)- Dues persones més estan acusades d'encobriment: Beatriz Serrano Díaz, de 34 anys i veïna de Terrassa, i Fernando Serrano Díaz, de 30 anys i també veí de Terrassa.

Maig

Troben el cadàver de Javier Hidalgo dins del pou de casa seva a Pallejà (Baix Llobregat). Hi havia senyals que el cos havia estat lligat i a la butxaca duia monedes en pessetes. Constava com a desaparegut des del 2004, però es va saber que havia estat assassinat el 1996. Al setembre va ser empresonat el seu fill, Josep Maria Hidalgo, com a autor del crim.

20 de maig

Un noi de 20 anys i de nacionalitat cambodjana mor apunyalat al carrer, a Santa Coloma de Gramenet.

23 de maig

Maten a trets un pakistanès a en un comerç d'alimentació del carrer Caballero, al districte de les Corts de Barcelona. L'homicida va disparar sis trets al cap i al pit del jove, de 27 anys.

24 de maig

Una dona de vuitanta anys mata el seu home, de 81, a Barcelona.

26 de maig

Empresonen un veí de Sabadell acusat de matar la dona, Rosa Maria Torres, que feia dies que estava desapareguda.

6 de juny

Maten a trets un jove de 25 anys a Germans Sàbat de Girona, José Agustin González Pérez. Els Mossos van detenir vuit persones, entre ells l'homicida, vinculades amb la colla del Pont Major, enemistada amb la de Germans Sàbat. El jutge va fer empresonar quatre dels vuits arrestats pel crim: Jesús Moynelo Diaz, autor material dels trets, els germans Antoni, Nini, i Iván Jurado Gómez, així com el seu cosí, Ismael Mohamed Gómez.

9 de juny

Troben una prostituta estrangera morta amb un cop al cap al carrer Leandre Cristóbal de Lleida.

11 de juny

Els Mossos detenen dos homes, de nacionalitat espanyola, per la mort de la dona d'un d'ells a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). La víctima es va precipitar al buit des de la finestra del seu domicili, un bloc de tres pisos en ple centre del poble, després d'una forta discussió amb el seu marit i un company d'aquest, que van acabar detinguts.

11 de juny

Troben el cadàver d'un home, Carlos Soriano Giménez, dins un armari, en un apartament del número 101 del carrer Vila de Blanes, a Lloret de Mar (Selva). El sospitós del crim, Carlos Soriano Marco, fill seu, va ser detingut a l'agost a Salou.

14 de juny

Troben una dona de 37 anys al seu domicili, al districte de Sant Andreu, de Barcelona. Un dia després, els Mossos d'Esquadra van detenir el sospitós, de 32 anys i de nacionalitat espanyola.

14 de juny

Una dona apareix morta a ganivetades a Salou, en un pis on vivia amb la parella i dos fills. A l'immoble de dalt residia el cunyat i la mare d'aquest. La víctima, de nom Iolanda, tenia 30 anys. Els Mossos detenen el mateix dia el cunyat.

21 de juny

Troben el cos d'un home apunyalat a la Torre de Cabdella (Pallars Jussà). A les onze de la nit, un veí va alertar la policia de la presència del cadàver al carrer. Els Mossos van arrestar el 20 de setembre una veïna de Lleida i un veí de Sort.

24 de juny

Un home mor a Granollers en intercedir en una batussa durant al nit de Sant Joan. Pot ser que morís per una afecció del cor.

27 de juny

Escanyen una dona a Tortosa. Dos dies després detenen un home de 49 anys, de nacionalitat italiana, com a responsable del crim.

28 de juny

Troben un home de 45 anys i de nacionalitat espanyola mort en una barraca a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). L'endemà, els Mossos detenen dos homes, un de rus i un d'ucraïnès.

28 de juny

Detenen una dona de 40 anys com a presumpta autora de l'assassinat del seu xicot, de 43, en un pis de Castelldefels (Baix Llobregat). L'homicida va clavar una única punyalada al pit de la víctima en una discussió familiar.

1 de juliol

Localitzen diverses parts d'un cos humà en diferents punts del riu Segre, al voltant del parc de la Mitjana, al pas per Lleida, així com també al pantà d'Utxesa, al municipi de Torres de Segre (Segrià). Es tractava d'un home dominicà. A l'octubre van trobar-ne el crani. Van ser detinguts dues dones i un home, d'origen guineà i dominicà.

4 de juliol

Uns lladres maten una dona, Maria Cinta Mangrané, de 71 anys, en un assalt a casa seva a Ulldecona (Montsià). El dia 11 de juliol, els Mossos van detenir per la mort de la dona tres persones, que han ingressat a la presó. Es van identificar quatre persones més relacionades amb el robatori. Tres dels sospitosos, romanesos, van ser arrestats a Suècia.

4 de juliol

Un home bolivià de 29 anys mata a ganivetades la seva parella, també boliviana, en un pis sobreocupat del carrer Comte Borrell de Barcelona,

4 de juliol

Un veí de Tarragona, Fernando Fernández Heredia, mor apallissat en un pàrquing.

17 de juliol

La policia investiga la mort d'un home de 38 anys al barri del Raval de Barcelona.

17 de juliol

El jove de 15 anys Andrew Milroy mor d'una ganivetada al cor a Lloret de Mar. Van detenir a França Ludwig Alexis Thiebaut Gallier i Jeremy Puydebois. Tots dos van ser entregats al jutjat de Blanes, que només va decretar presó per a Gallier.

24 de juliol

Investiguen la mort d'una dona, Carolina Coronado, que va ingressar a l'hospital de Palamós (Baix Empordà) amb un fort cop al cap. Tot apunta que va ser víctima d'un robatori.

27 de juliol

Una dona de 62 anys mor apunyalada en una baralla veïnal a Terrassa. La policia local va detenir un home de 81 anys.

29 de juliol

Els Mossos arresten un home, de nom Benjamin i de 37 anys, per la mort d'un altre, de 39 anys, a Gavà (Baix Llobregat). L'1 de juliol el detingut va colpejar durant una discussió la víctima en un parc de Gavà. Va ser portat a l'hospital i va morir al cap d'uns dies.

12 d'agost

Troben dins del maleter d'un cotxe que s'havia saltat un control a Beniarjó (Safor) el cadàver de Guy Daniel Camille Auperin, un francès de 63 anys, veí de Roses, on regentava una gestoria. Dies després detenen la seva xicota, Elena Spirina, de 30 anys i nacionalitat lituana, Srgejs Cernisovs, de 26 anys, i Aleksandrs Ohapkins, de 29.

27 d'agost

Troben el cadàver d'un home de 35 anys assassinat en un pàrquing de Valls (Alt Camp).

7 de setembre

Maten amb una clau de cotxe i passant-li per sobre amb un vehicle Josep Sais Salichs, de 42 anys, el masover de ca l'Artau de Vilobí d'Onyar (Selva). Detenen un guineà, Sayoon Kourouma, que es declara innocent.

7 de setembre

Arresten un home a Barcelona acusat d'haver causat la mort de la seva mare i haver ferit greument el seu pare en el decurs d'una discussió al carrer València.

15 de setembre

Un jove d'Amposta de 23 anys, Albert Ferré, mort apunyalat després d'una baralla familiar. La víctima es va dirigir al barri dels Xiribecs on vivien la seva exparella i els pares d'ella, així com el seu fill, tot i tenir una ordre d'allunyament de la noia. Després d'una discussió amb els seus exsogres, Ferré va ser trobat ferit davant d'un establiment i, tot i ser atès pel SEM, va morir allí mateix. Hores després, el pare de l'exparella de la víctima es va entregar als Mossos i es va declarar autor dels fets. També va ser arrestada la mare de la noia com a còmplice.

18 de setembre

Una dona de nacionalitat equatoriana, de 41 anys, va ser detinguda per la mort del seu fill, de 3, en un pis del carrer Comerç de Barcelona.

21 de setembre

Els Mossos arresten un home de 36 anys, de nacionalitat espanyola, i la seva parella sentimental, de 32, per haver matat el seu company de pis a l'Hospitalet de Llobregat. L'home detingut tenia ordre d'allunyament de la dona, però convivia amb ella i amb la víctima en el mateix pis.

25 de setembre

Maten un home de 44 anys en una cerimònia per celebrar la petició de mà d'una jove parella gitana al barri d'Hostafrancs de Barcelona. Van detenir el mes següent dos joves de Barcelona, de 18 i 21 anys.

29 de setembre

Maten el poeta Salvador Iborra, a Ciutat Vella, a Barcelona, per una discussió per una bicicleta. Els Mossos van detenir dos nois marroquins, que eren vells coneguts seus com a lladres de bicicletes.

29 de setembre

Troben un home d'origen colombià mort amb signes de violència al seu pis de Terrassa.

1 d'octubre

Una jove de 17 anys, veïna de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), mor atropellada per un cotxe a la sortida de la discoteca Les Carpes. Detenen per homicidi els dos ocupants del vehicle, dos nois d'origen llatinoamericans, que sembla que van tenir una discussió a la discoteca amb el grup de la víctima. En l'atropellament va resultar greument ferit un noi.

4 d'octubre

Localitzen el cadàver d'un jove d'origen magrebí en un edifici abandonat de l'avinguda Catalunya de Lleida. El dia 11 d'octubre, els Mossos van detenir a Lleida un veí de la ciutat, de 32 anys.

10 d'octubre

Mor una dona de Macedònia després de rebre una pallissa a Canyelles (Garraf). La víctima, de 36 anys, va ser trobada al costat d'un vehicle amb importants ferides provocades per un grup de persones que, un cop van arribar els Mossos, havien marxat del lloc dels fets.

11 d'octubre

Troben mort un home de 60 anys, d'origen eslau, a Mont-roig del Camp (Baix Camp). La víctima va ser localitzada amb un fort cop al cap en una caseta on vivia amb dues persones més, situada en una zona boscosa, entre les urbanitzacions dels Masos d'en Bladé i Sant Miquel.

13 d'octubre

La Guàrdia Urbana de Badalona (Barcelonès) deté un veí del Masnou (Maresme), de 55 anys, acusat d'apunyalar mortalment un home de 30, de Badalona.

17 d'octubre

Bernard Andriguetto, un empresari de Girona, dispara una rajada de trets a la seva dona, Eunice Agbontaen, que mor l'endemà.

21 d'octubre

Un veí de Vilafranca del Penedès, de 49 anys, va morir en ser apunyalat amb una arma blanca. L'agressió es va produir a l'interior del domicili de la víctima. L'home hauria començat a discutir amb la filla de la dona amb qui vivia. La disputa verbal va anar en augment fins que es va produir l'apunyalament mortal. La policia va detenir la dona i tres homes més, els quatre amb edats compreses entre els 20 i els 30 anys.

30 d'octubre

Concepció Colomer Montxi, una veïna de Barcelona que va ser atacada de manera violenta per un lladre que des del juliol es dedicava a assaltar ancianes dels barris de Gràcia i de Sarrià, mor a l'hospital Josep Trueta de Girona per culpa de les lesions que el delinqüent va ocasionar-li. L'agressor era un jove de Barcelona, de 26 anys i de nacionalitat romanesa.

3 de novembre

Una dona d'origen gallec, de 31 anys, mor assassinada a Vielha a mans de la seva exparella. L'agressor va ser detingut.

3 de novembre

Dos treballadors de la brigada de la neteja d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) descobreixen unes restes humanes en avançat estat de descomposició en un descampat.

4 de novembre

Troben un cadàver cremat a Alcanar. El cos era abandonat en un descampat proper a la carretera TV-3321.

11 de novembre

Localitzen un crani humà i dos maxil·lars en un bosc de Matadepera (Vallès Occidental).

10 de novembre

Un veí de Girona d'origen colombià, Marcelo Ruiz Ospina, de 34 anys, decapita la seva filla Melanie, de 18 mesos, per ordre del diable. Als Mossos d'Esquadra els va dir que el dimoni li havia donat instruccions de matar tota la família.

21 de novembre

Un home de 60 anys i de nacionalitat espanyola va ser assassinat a ganivetades en un pis del centre de Sitges. El 21 de novembre van detenir a Benidorm (Marina Baixa) el ciutadà alemany Thorsem Platte.

27 de novembre

Un jove de 29 anys va morir apunyalat de matinada en una baralla en un bar situat al carrer Nemesi Valls de Barberà del Vallès (Vallès Occidental). Els Mossos van arrestar dos germans del municipi, de 35 i 37 anys.

27 de novembre

Un home de 41 anys de nacionalitat espanyola es va entregar voluntàriament a la policia després d'haver matat la seva parella sentimental en una discussió en el domicili familiar, a Terrassa.

27 de novembre

Un home que caçava bolets troba unes restes humanes, ja esquelètiques, en un bosc al costat de la carretera, al terme de Llagostera (Gironès). El cadàver estava embolcallat amb una espècie de manta, fet que ha fet pensar que la víctima podria haver mort com a conseqüència d'un acte criminal.

2 de desembre

Troben un home mort a ganivetades estès al mig del carrer a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). L'endemà, els Mossos van detenir tres homes de nacionalitat marroquina.

12 de desembre

Troben un altre nadó, en aquest cas una nena, en una planta de residus de Sant Adrià de Besós (Barcelonès).

18 de desembre

Maten a ganivetades la sabatera de Banyoles Concepció Reixach OIivé, de 53 anys.

18 de desembre

Assassinen a ganivetades un home de 34 anys, de nacionalitat equatoriana, a l'aparcament de la discoteca Noche Latina de Figueres. Han ingressat a la presó dos germans dominicans.

18 de desembre

Investiguen la mort d'un nadó, nena, que va néixer a Blanes sense assistència mèdica. El pare de la criatura va donar l'avís a la policia.

31 de desembre

Oleksaner Patuklin, un veí de Girona de nacionalitat ucraïnesa, mata la dona, Natalya Patuckina, i se suïcida.

Detenció per la mort dels cunyats als Pallaresos

Els Mossos van arrestar el març del 2011 als Pallaresos (Tarragonès) Ramón Laso per la seva presumpta relació amb la desaparició d'una veïna de la població, Julia Lamas, i el seu cunyat, Maurici Font, de qui la seva família no té notícies des del 2009. El 1993, ja va ser condemnat a 57 anys de presó per l'assassinat de la seva esposa, que el 1988 va aparèixer morta a les vies, i, l'any següent, el seu fill va morir en un accident de trànsit provocat per Laso mateix. També el març del 2011, es va detenir a Cantàbria Manuel Amancio Álvarez Villar, l'acusat de l'atracament perpetrat l'octubre del 2010 a una sucursal del banc de Santander a Cambrils, en què va morir una treballadora.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.