Successos

successos

El detingut pels focs de Vilopriu es declara innocent

Els agents rurals i els Mossos aporten només indicis per inculpar-lo i assenyalen que té el perfil del piròman perquè es un bosquetà solitari

L'alcalde i els veïns de Sant Jordi Desvalls el defensen

Joan Portell, àlies en Vilopriu, el veí de Sant Jordi Desvalls que dimecres va ser detingut com a sospitós d'haver provocat tres petits focs (que en total van cremar 500 metres quadrats) i haver intentat encendre'n un altre, a Vilopriu, divendres de la setmana passada a la nit, es va acollir al seu dret a no declarar davant dels Mossos d'Esquadra i avui està previst que l'interrogui el jutge del jutjat número 4 de la Bisbal d'Empordà. L'home es declara innocent i no admet l'autoria dels incendis, segons la seva defensa. Ahir també va proclamar el dret a la presumpció d'innocència de Portell l'alcalde de Sant Jordi Desvalls, Jordi Corominas, que en declaracions a TV3 va assegurar que, mentre no es demostri el contrari, es creu que no és l'autor dels fets. En la mateixa línia es manifestaven veïns de la població, que no pensen que un home que “estima el bosc”, que hi va a caçar quan és època de cacera, a buscar bolets, espàrrecs, cargols... vagi a encendre'l.

Però precisament aquest caràcter de bosquetà de l'arrestat, juntament amb el fet que és un home que viu sol, està prejubilat, és bevedor i passa moltes estones als bars, l'esgrimeixen els Mossos i els agents rurals per remarcar que té un perfil personal que s'ajusta al del piròman i que això suma com a element incriminatori, a part dels indicis que han recollit per presentar-lo com a sospitós davant del jutjat. Entre aquests indicis, destaquen que Portell va ser detectat la nit dels incendis a la zona on es van declarar els focs circulant amb el seu Lada Niva de color granat i que el van veure tant els Mossos com els agents rurals. Afirmen, a més, que quan els agents rurals el van interrogar tot fent una cervesa en un bar, automàticament els va preguntar si eren a l'indret per “allò dels focs”, sense que en cap moment l'haguessin informat que s'havia calat foc. Portell va relatar que li havien dit cap a les 9 del vespre, quan algun dels focs tot just es va encendre a les 11. Els investigadors afegeixen que no va donar una explicació clara de què feia rondant amb el cotxe quan el van veure. Duia un encenedor al vehicle i, quan el va voler fer servir per encendre un cigarret, fallava perquè gairebé no tenia gas: una circumstància que pensen que es devia al fet que l'havia gastat calant foc al bosc.

El darrer cas que li atribueixen va ser només un conat: van trobar uns branquillons apilats que es veia que algú havia volgut encendre però les flames no es van estendre. Els investigadors també remarquen que Portell fuma Ducados i que en alguns dels darrers incendis a Vilopriu s'han trobat burilles de cigarrets d'aquesta marca, que ara compten analitzar per si hi ha ADN i si poden comparar-lo amb el de l'arrestat, a qui, fins ahir, encara no li havien agafat mostres. Algunes de les burilles recollides en els focs de Vilopriu eren cremades, cosa que dificultarà extreure'n mostres biològiques. I, finalment, també s'inclou com una circumstància sospitosa que alguns focus es van declarar pels volts del mas de Vilopriu on la família de Portell havia fet de masovera durant molts anys. L'intendent Xavier Gámez, que ahir va comparèixer en roda de premsa per comunicar la detenció, no va precisar, però, si el consideren un piròman (que suposaria que té afecció a fer foc) o incendiari, és a dir, que es mogués per un mòbil concret.

No es dóna la investigació per tancada i compten recular en el temps per si poden responsabilitzar Portell d'algun dels molts focs que s'han produït els darrers anys a Vilopriu. No han estat pocs. Segons les xifres que portava ahir el cap dels agents rurals, Ignasi Dalmases, s'han detectat 190 incendis forestals (sense comptar-hi els focs a zones de conreu) des del 1991 i, d'aquests, 173 han estat intencionats. Els incendis a Vilopriu i rodalies, però, són encara molt més nombrosos si ens remetem a les dades dels Mossos el 1998, quan en van atribuir 400 a Joan Lluís Feliu Grau, el jutge de pau del poble, que sempre es va declarar innocent. Després d'anys d'investigació, el jutjat va arxivar el cas. Ara els investigadors es plantegen la possibilitat que l'haguessin errat inculpant Feliu. El cas dels focs de Vilopriu, per tant, segueix sent un misteri al cap de dues dècades.

LES XIFRES

173
focs intencionats
són els que tenen detectats els agents rurals a Vilopriu des del 1991.
500
metres quadrats
en total van cremar els tres incendis que atribueixen a Joan Portell, conegut com “en Vilopriu”.

Cremen 5.000 metres quadrats a Camprodon

Vuit dotacions dels bombers van treballar ahir en l'extinció d'un foc que es va declarar a tres quarts d'una del migdia a la zona del carrer Major de Camprodon. Les flames van cremar 5.000 m².

Descartades les causes accidentals, el foc de l'Ardenya podria ser provocat

Els agents rurals continuen investigant les causes de l'incendi al massís de l'Ardenya, que el cap de setmana passat va cremar 393 hectàrees de bosc. S'ha descartat que el foc, originat arran d'un camí rural a Solius, el provoqués una línia elèctrica, un treball forestal o una activitat agrícola i tampoc s'ha trobat cap indici de negligència com podria ser una burilla. A falta d'indicis d'accidentalitat ni de negligència, els agents rurals apunten la possibilitat que fos provocat, fins i tot intencionat.

Un pagès es va suïcidar quan es va descobrir que havia causat un incendi

La investigació dels incendis forestal va a càrrec dels agents rurals i és especialment complexa i dura quan el causant del foc ho ha fet de forma involuntària. Va ser el cas d'un incendi al Baix Empordà el juliol del 2011 que va fer tallar la carretera de la Ganga. Una guspira d'una eina enganxada a un tractor va encendre la flama. El pagès, tot i que els agents rurals li van comunicar que no li imputarien cap delicte, en ser descobert com a causant de les flames va caure en depressió i es va penjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.