Successos

tribunals

Llibertat per al veí de Sant Jordi acusat dels focs de Vilopriu

Gregori Martínez, el lletrat de Joan Portell, creu que els indicis que la policia té contra el seu client són “febles” i “simples sospites”

Ha consentit voluntàriament que li extraguessin mostres d'ADN

El titular del jutjat d'instrucció número 4 de la Bisbal d'Empordà va deixar ahir en llibertat provisional Joan Portell, el veí de Sant Jordi Desvalls de 63 anys que va ser detingut dimecres com a presumpte autor dels incendis que es van produir la setmana passada a Vilopriu. L'home, que en primera instància es va negar a declarar davant dels Mossos d'Esquadra, sí que va decidir donar la seva versió al jutge. En relació amb el fet que tant la policia com els agents rurals asseguren que va ser vist circulant amb el seu tot terreny Lada Niva de color granat a l'indret on es van originar els focs, Portell va manifestar senzillament que es tracta d'una zona per on passa i es mou sovint, tenint en compte que és a prop d'on viu. El seu advocat, Gregori Martínez, també va detallar que el seu client “és un amant del bosc” i que “l'últim que se li acudiria és calar-hi foc”: “No s'amaga de res. Insisteix en la seva innocència. De moment, a les 3 o 4 proves que els investigadors diuen que tenen contra ell no els dono ni la categoria d'indicis, sinó tan sols són simples sospites.”

El lletrat afirma que és “molt feble” l'argument que se l'hagi observat amb el seu cotxe a la zona que es va cremar, i que s'hagin trobat diverses burilles de tabac de la marca Ducados, que és el que Portell fuma: “Des que va ser arrestat, la seva conducta ha sigut de col·laboració total amb la policia. Va prestar el seu consentiment de manera voluntària perquè li extraguessin mostres d'ADN per comparar-les amb les dels cigars. Dimecres a la tarda, també va donar el seu vistiplau perquè els Mossos fessin un escorcoll a casa seva, malgrat que no hi havia cap ordre judicial. Al domicili, van agafar una caixa, on tenia papers antics. De moment, l'única imputació que existeix contra ell és la policial, ja que els Mossos li atribueixen tres incendis i un quart en grau de temptativa. El fiscal no ha demanat el seu ingrés provisional a la presó ni tampoc que se li apliqui cap mesura cautelar, com ara presentar-se als jutjats de manera periòdica. Està molt cansat perquè ha passat més de dos dies detingut. Només té ganes de recuperar la seva vida normal.” El lletrat, a més, tampoc entén quina és la relació que els Mossos troben entre el cas i tres testimonis que ahir també van declarar: “Es tracta de l'amo d'un taller mecànic de Camallera, el seu fill i un treballador. Fa un mes, Portell hi va anar per interessar-se per un Lada Niva, però no van arribar a cap acord. I, una setmana abans dels incendis, es van cremar dos o tres cotxes del negoci. No veig què té a veure això amb el fet que li imputin quatre incendis.”

Des d'un primer moment, els veïns de Sant Jordi han donat el seu suport a l'acusat, de qui dubten que hagi participat en els fets i creuen que se l'ha incriminat amb poca base. Quan els Mossos van comunicar la seva detenció, el van definir com “un piròman molt actiu” que compleix el perfil en ser un bosquetà solitari. A part de presentar-lo com el causant dels petits focs de la setmana passada a Vilopriu, no descarten que estigui al darrere d'altres que hi ha hagut al terme als darrers anys. Des del 1991 se n'han detectat 190, dels quals 173 han estat intencionats. Els incendis a Vilopriu i rodalies, però, són molt més nombrosos segons les dades dels Mossos el 1998, quan en van atribuir 400 a Joan Lluís Feliu Grau, el jutge de pau del poble, que sempre es va declarar innocent. Després d'anys d'investigació, el jutjat va arxivar el cas.

LA FRASE

Les 3 o 4 proves que la policia diu que té contra Portell no arriben ni a la categoria d'indicis
Gregori Martínez
advocat de la defensa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.