Successos

Foc sense control

L'orografia del terreny i el vent dificulten la feina dels bombers i l'incendi, que continua avançant, ha cremat almenys 2.400 hectàrees

Una cinquantena de veïns de la serra de Cardó tornen a passar la nit fora de casa

L'orografia del terreny i les ràfegues de vent dificulten la feina als bombers que intenten sufocar l'incendi que crema la serra de Cardó, entre els termes municipals de Rasquera i el Perelló. En poc més de vint-i-quatre hores el perímetre de l'incendi ha arribat a les 2.400 hectàrees, 200 de les quals de bosc i la resta de matoll, d'una àrea que ja va cremar el 1995 en un incendi que va afectar 5.000 hectàrees. A Rasquera les flames han quedat a 4 quilòmetres del nucli urbà, mentre que al Perelló la distància és de 7 quilòmetres. Però el flanc que més preocupava els bombers ahir al vespre era el que avançava cap a la serra del Boix, als termes de Tivenys i Benifallet, que també va cremar en l'incendi del 1995.

“El foc no estarà sota control avui [ahir per al lector] al vespre. El front que més ens preocupa i que més riscos presenta és el que avança cap a la serra del Boix i Cardó”, va manifestar el conseller d'Interior, Felip Puig, des del centre de comandament avançat dels bombers, que es va habilitar al camp de futbol de Rasquera. Un front on els mitjans terrestres tenien la previsió de treballar tota la nit, però on el fum dificultava molt la visibilitat.

També el president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar la seua visita oficial a les Terres de l'Ebre per acostar-se a Rasquera.“Es reprodueix la situació del 1995, però esperem que l'incendi es controli abans i no arribi a les mateixes proporcions”, va dir Mas, que va agrair la feina als bombers, mossos, agents rurals i associacions de defensa forestal. En l'incendi hi intervenen una seixantena de dotacions terrestres dels bombers i tretze mitjans aeris –tres dels quals cedits pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient–, prop de tres-cents bombers i un centenar d'agents rurals i ADF. La direcció general de Protecció Civil mantenia activada ahir al vespre la fase d'emergència de l'Infocat.

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, assegurava que la nit de dimarts a dimecres va ser “dramàtica” al municipi. “La virulència del foc ha estat molt forta, hem ajudat veïns a protegir els corrals dels animals i s'han desallotjat més d'una vintena de masos”, va dir Pellisa.

En total, es van desallotjar 52 persones de 24 masos, una part de les quals van passar la nit al pavelló del Perelló i en domicilis d'amics i familiars de Rasquera. “La casa està bé, però no tinc ni llum ni aigua. Hem passat molta por, les cendres arribaven fins a la porta de casa”, va explicar Dominique Garcia, que fa 25 anys que viu a Rasquera.

Els veïns desallotjats van poder comprovar ahir l'estat dels seus habitatges i se'ls va permetre accedir als masos per donar menjar als animals, però van haver de sortir-ne i tornar a passar la nit fora de casa.

Fronts secundaris del foc van creuar la carretera TV-3022, que es va tallar al trànsit. És per això que es va suspendre el transport escolar entre Rasquera i el Perelló i 25 alumnes es van quedar sense classe. Katie Roberts és una de les veïnes desallotjades i alumna de l'institut del Perelló que ahir no va poder anar a classe. “Tot el bosc del costat de casa s'ha cremat”, va lamentar.

LA FRASE

En quatre hores ha cremat la mateixa superfície que es va incendiar en 40 hores fa disset anys
Bernat Pellisa
ALCALDE DE RASQUERA

LA DATA

1995
Un incendi
de 5.000 hectàrees va afectar la zona de la serra de Cardó i la del Boix, la mateixa que crema ara.

Els ramats de cabra blanca, aïllats

L'incendi de la serra de Cardó ha deixat aïllats els ramats de cabra blanca de Rasquera, una raça autòctona de Catalunya, majoritàriament de pelatge blanc. Al municipi hi ha tres pastors, amb més d'un miler d'exemplars, que estan atrapats als corrals dintre el perímetre del foc. “Fins que l'incendi no estigui en fase de control no podrem treure les cabres”, va manifestar Pellisa. Tot i que els corrals no s'han cremat, en alguns sí que hi van entrar guspires de foc i es va treballar intensament per protegir els animals. “Van entrar guspires de foc per la teulada del corral i tot l'entorn està cremat”, va explicar Olívia Borràs, filla d'un pastor i presidenta de l'Associació de Ramaders de Cabra Blanca. És clar que la zona de pastura ha cremat, i per això els animals s'hauran de traslladar. “Dos dels pastors estan a punt de jubilar-se i aquesta situació encara ho accelerarà més. El relleu generacional és molt complicat”, va dir Borràs. De moment, l'Ajuntament de Rasquera i la Generalitat busquen la fórmula de poder portar menjar a les cabres mentre no es traslladen.

D'altra banda, les pintures rupestres del Perelló també podrien estar afectades per l'incendi. “No sabem com estan les pintures”, es va limitar a dir l'alcalde del Perelló, Ferran Cid. Al Perelló, les flames van quedar a 500 metres d'un dels aerogeneradors del parc eòlic. Pel que fa al terme de Benifallet, una de les preocupacions de l'alcalde, Jordi Monclús, és la possible afectació de l'antic balneari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.