Successos

successos

Tornen els guardes privats a Ventalló i l'Armentera

Un pagès xifra en 30.000 euros les pèrdues registrades en els últims 7 anys, tot i disposar de càmeres de vigilància

Quatre guardes patrullaran amb dos vehicles a partir de l'1 de juny pels camps de l'Armentera i Ventalló, a l'Alt Empordà, tal com ja es va fer la campanya passada. Després dels bons resultats obtinguts –tenint en compte que no es va produir ni un sol robatori–, la cinquantena de pagesos han decidit repetir la mateixa fórmula de vigilància privada, que els suposa un cost de 300 euros per a cadascun d'ells. Les guàrdies es fan de nit i al llarg de 100 quilòmetres: la distància idònia per tenir controlades les granges, fruiters i maquinària. L'època de la recollida de la fruita és el moment més vulnerable pel que fa a possibles robatoris, no només per l'important volum de pomes o préssecs que es poden endur sinó perquè és quan hi ha més presència de màquines de regar i motors al camp.

Amb un GPS, els guardes tenen indicats els punts on han de dedicar una especial atenció. Cada vegada que es topen amb algú que volta per la zona de nit, el que fan és identificar-lo per esbrinar si es tracta d'una persona sospitosa. La superfície que vigilaran fa unes 2.000 hectàrees. Un propietari d'una finca de l'Armentera amb 40 hectàrees de pomers, Jordi Bosch, explica que els últims set anys ha estat víctima de robatoris i desperfectes per un valor de 30.000 euros, tot i tenir càmeres de vigilància. Els lladres se li emportaven nombroses bateries de cotxe (valorades en 100 euros cadascuna), dipòsits de gasoil i, fins i tot, en una ocasió es van endur el motor d'una màquina agrícola tallant els cables.

LA XIFRA

2.000
hectàrees
és la superfície que vigilaran. Cada nit, els guardes privats patrullen al llarg de 100 quilòmetres.

Coordinats amb els Mossos d'Esquadra

Els guardes van equipats amb un sistema de defensa –armilla, fusell, manilles i porra– i el protocol estableix que si veuen alguna cosa sospitosa han d'alertar els Mossos, que també reforcen la vigilància als camps, i la Guàrdia Civil. Entre les principals tasques que es van dur a terme el 2011, hi va haver els controls als accessos, la identificació de persones i l'anotació de matrícules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.