Successos

pOLICIAL

Més de la meitat dels robatoris en camps gironins no es denuncien

S'estan recopilant dades per fer un inventari de la maquinària agrícola

Manel Prat veu legítim que els pagesos vigilin ells mateixos les propietats

La percepció que hi ha poca contundència en l'àmbit legislatiu a l'hora de castigar els autors de robatoris i furts en finques agrícoles origina que més de la meitat d'aquest tipus de delictes que tenen lloc als camps de la demarcació de Girona no es denunciïn. Per fer aflorar aquesta xifra negra, els Mossos d'Esquadra van engegar l'any passat un pla específic per al sector. Entre les mesures que ja s'apliquen hi ha la de traslladar els agents fins a l'explotació per recollir la denúncia in situ, tenint en compte que la policia també s'ha trobat amb casos de pagesos que desistien de presentar-la per la pèrdua de temps que els comportava desplaçar-se a la comissaria. A part d'aquesta iniciativa, algunes de les més ambicioses seran l'elaboració d'un inventari en què es reculli tota la maquinària agrícola, la instal·lació de GPS en les de més valor, es vol estendre arreu de Catalunya la prova pilot de marcar els efectes amb ADN sintètic i s'actualitzarà un mapa en què s'assenyalen tant les explotacions com les edificacions.

El cap de l'àrea bàsica policial del Baix Empordà, David Puertas, considera que aquesta darrera informació s'ha d'unificar entre els diferents cossos d'emergències, els ajuntaments i els consells comarcals: “La tasca de recopilar dades ja es fa a l'Alt i al Baix Empordà. El sistema és útil per saber amb rapidesa on és el terreny afectat i què s'han endut els lladres, per poder muntar així controls per tallar-los la fugida.”

Els primers balanços són positius. El cap de la regió policial de Girona dels Mossos, el comissari Joaquim Belenguer, va revelar que entre el juliol de l'any passat i l'abril del 2012 el nombre de delictes i faltes coneguts al sector s'ha reduït un 28% (ha passat dels 204 als 147). Aquestes dades les va donar a conèixer ahir en una jornada sobre la seguretat en el món rural a les comarques gironines. L'acte es va fer a l'Auditori Josep Irla de Girona, i va ser organitzat pels Mossos i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. En la recta final, Belenguer va confessar que tenia “interessos ocults” que es fes la jornada perquè és “fill de pagès i expagès”: “He après el mèrit d'aquesta professió. Els pagesos són veritables herois. Era difícil ser-ho abans i encara ho és més ara. Per això vull que aquestes paraules siguin d'homenatge a ells.”

Autoprotecció lògica

El director general de la policia, Manel Prat, creu que és “legítim i lògic” que els pagesos optin per vigilar ells mateixos els camps o recorrin a la contractació de guardes privats, com a l'Armentera i a Ventalló. “Els Mossos donen una resposta adequada, però l'extensió dels camps i la dispersió de les granges en dificulten la vigilància preventiva. No podem tenir un policia darrere de cada pomera. Els pagesos no fan res més que adoptar mesures que altres sectors –com ara el dels taxistes, els banquers o els joiers– fa temps que han engegat per autoprotegir-se. Això sí, cal tenir clar que la policia és l'única que pot fer ús de la força.” D'altra banda, Prat es va referir a l'episodi ocorregut a Maials (Segrià) divendres passat a la nit, quan un lladre va morir d'un atac de cor mentre fugia després de veure's descobert pels sometents. “Es tracta d'un desafortunat incident, però per més esforços que fem és impossible que la policia sempre sigui en el moment i el lloc precisos”.

Marcar els objectes amb ADN sintètic pot reduir el nombre de robatoris perquè així el material porta nom i cognom
Albert Ballesta
dir. serveis territorials d'interior
La majoria de lladres que roben al camp viuen precàriament i surten de nit a veure què arrepleguen
Joaquim Belenguer
cap de la regió policial de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.