Successos

La dona que va degollar el xicot a Roses va confessar immediatament el crim

El dia abans va deixar notes a la seva filla en què deia que no tornaria i que s'enduia el company amb ella

«L'acusada era conscient del que havia fet quan ens va confessar el crim», va dir un dels agents que la van aturar quan sortia amb el seu cotxe de l'apartament on hi havia el cadàver de Josep Gironella. Els agents la buscaven perquè la seva filla els havia avisat que tenia intenció de suïcidar-se. Però tan bon punt va aturar el cotxe, l'acusada va dir al policia: «He estat jo i no he tingut valor per suïcidar-me. L'he drogat i l'he mort per gelosia. Ha tingut una mort dolça.» Segons l'agent, l'acusada va repetir aquestes paraules diverses vegades mentre l'altre policia comprovava que a l'interior de l'apartament hi havia el cadàver de Gironella.

M.A.R. va explicar a l'agent que havia intentat suïcidar-se ingerint medicaments i tenia un tall profund en un braç. Els policies van portar l'acusada, ja detinguda, al CAP de Roses i allà va dir a la metgessa que la deixés morir perquè el que havia fet era terrorífic: «He estat molt dolenta i m'ho mereixo, deixeu-me morir», repetia l'acusada, segons han explicat els agents.

Comiats a la filla

Entre les quatre i les cinc de la tarda de l'1 de gener, l'acusada, segons va explicar ahir la seva filla, la va trucar per telèfon des de Roses i amb una veu entretallada pels plors li va dir: «Ho sento molt, perdona'm. He estat una mala mare. Sóc covarda. Perdona'm per tot.» També li va dir a la seva filla que anés a casa seva que «allà està tot preparat». La noia va anar a casa seva i allà hi va trobar una nota de la seva mare, juntament amb una pòlissa d'una assegurança de vida. La nota deia, referint-se a Gironella: «No té la culpa de res, sempre em va estimar i respectar, i per això me l'he volgut emportar amb mi.» A la nota dirigida a la seva filla, M.A.R. també li explicava que tenia una assegurança de vida, que la tramités i que es comprés un pis nou.

La filla, segons va explicar, va interpretar que la seva mare es volia suïcidar. De fet va explicar que ja ho havia intentat un parell de vegades més. Segons la filla, Romero era una dona molt depressiva, molt gelosa i molt obsessionada per mantenir enamorat el seu company sentimental, al qual tenia por de perdre.

Per això la filla va avisar els Mossos d'Esquadra de Roses perquè busquessin la seva mare. Diversos familiars de l'acusada van explicar ahir, davant del tribunal del jurat, que l'acusada patia depressions des de petita, però que aquest estat se li havia agreujat quan es va divorciar del seu marit, i que va empitjorar quan va començar a tenir por de perdre Gironella. Segons els familiars, M.A.R. no els havia volgut creure mai quan l'aconsellaven que la visités un psiquiatre i optava per automedicar-se.

Presó o psiquiàtric

L'acusada va explicar dilluns en el judici que el detonant de la seva actitud havia estat que no havia pogut aguantar més després que Gironella, en un sopar de cap d'any, hagués estat coquetejant amb una noia francesa. Els seus familiars, però, van dir ahir que el company sentimental de l'acusada la menyspreava sovint en públic. Això i la por de perdre'l explicaria, segons els familiars de l'acusada, que ella, aprofitant que treballava en una clínica d'auxiliar d'infermeria, s'hagués emportat cap a Roses els sedants i els bisturís que va utilitzar per causar la mort de la víctima, a la qual va degollar després de sedar-la.

El ministeri fiscal demana per a M.A.R. una pena de 20 anys de presó per assassinat, mentre que l'acusació particular en demana 18 pel mateix delicte perquè li reconeix l'atenuant de reparació del dany.

La defensa, per la seva part, qualifica els fets d'homicidi i demana mesures cautelars d'internament psiquiàtric d'entre cinc anys i mig i sis anys perquè considera que se li ha d'aplicar l'eximent complet o incomplet d'alienació mental. De fet l'acusada, que està en presó preventiva des de la seva detenció, ha passat llargues temporades al mòdul psiquiàtric del centre penitenciari. De manera alternativa, la defensa demana sis anys de presó per assassinat.

El judici continuarà avui amb les declaracions de diversos agents dels Mossos d'Esquadra i amb familiars de la víctima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.