Successos

judicial

Els ous que havien de ser per al Banc dels Aliments acaben tirats a l'abocador

L'operació de destrucció, per ordre judicial, es va fer sota la supervisió de dos funcionaris de justícia

Els van dur a la deixalleria amb el tràiler comissat

Punt final. El carregament de 380.000 ous comissats a la Jonquera que des de diverses instàncies es van intentar salvar per destinar al Banc dels Aliments ja són un residu orgànic llençat a l'abocador de Pedret i Marçà. Ahir al matí el camió que els transportava, menat per un xofer habilitat expressament per a aquest servei, va fer la ruta des del garatge de la Jonquera, on ha estat des del 18 de març, fins a l'abocador de Pedret i Marçà, on es van anar descarregant els palets d'ous i llençant-los. L'operació, que es va allargar fins a les dues de la tarda, la van supervisar dos funcionaris del Departament de Justícia de la Generalitat. Després, el camió va ser retornat al garatge a disposició del jutjat número 8 de Figueres, que només va autoritzar a moure el vehicle per fer l'operació de destrucció. El vehicle, de matrícula italiana, va ser interceptat el mateix 18 de març i els seus ocupants, Angelo Calabreto, de 37 anys i Antoni Giorgia, de 46, estan empresonats acusats de tràfic de droga, ja que a la caixa del camió, a banda dels ous, s'hi van descobrir 41 quilos de cocaïna. La detenció i empresonament dels dos xofers va suposar la immobilització dels ous –que no van ser reclamats per l'empresa destinatària– i el Banc dels Aliments, amb la connivència de la policia, va demanar que els hi entregués per repartir-los entre les persones necessitades. Però la jutgessa Cecília Fernández, al capdavant del jutjat número 8 de Figueres, en va ordenar la destrucció, al·legant motius sanitaris, i no va voler revocar la resolució tot i les reiterades peticions. Quan es va afegir a la campanya per salvar els ous el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba; el TSJC, i el diputat Jordi Xuclà (CiU), la jutgessa es va avenir a deixar que pèrits de salut els analitzessin com a pas previ per decidir si en feia la donació al Banc dels Aliments. Però va ser massa tard. Sanitat els va sentenciar: no aptes per al consum. Divendres, el nou jutge Jesús Cardenas –Cecilia Fernández va marxar en comissió de serveis a Mallorca– va ordenar a Justícia que es fes càrrec de la seva destrucció. I ahir els ous van ser destruïts.

El president del Banc dels Aliments a les comarques gironines, Frederic Gómez, va lamentar ahir la pèrdua dels ous i va manifestar que, amb l'experiència que els ha donat el cas, tenen pendent una reunió amb els serveis de justícia per intentar vehicular una sortida àgil si es torna a produir un comís de productes alimentaris amb possibilitat de donació al Banc dels Aliments.

Gómez va recordar que, en aquesta línia, tenen un conveni amb la Guàrdia Civil, que els informa cada vegada que el Seprona fa un comís d'aquestes característiques (com el de peixos massa petits): els avisa ràpidament i, després que un veterinari hagi certificat que la mercaderia és apta pel consum, es recull i es reparteix pels menjadors socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.