Successos

emergències

El gran incendi fa doblar el nombre de voluntaris d'ADF

Les Agrupacions de Defensa Forestal de l'Alt Empordà disposen aquest any de 140 voluntaris i dos equips nous

L'Associació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l'Alt Empordà disposarà aquest any del doble de voluntaris per a la campanya d'estiu i dos equips nous per cobrir 31 municipis i més de 60.000 hectàrees forestals. Si fa un any les ADF tenien una seixantena de voluntaris, aquest any tenen un equip humà de 140 persones. “És evident que els incendis de l'Empordà de l'any passat han provocat un efecte crida”, assegura el president de l'Associació de Defensa Forestal (ADF) de l'Alt Empordà, Josep Maria Cervera, que juntament amb el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat d'Acció Territorial, Miquel Calm, van presentar ahir a la plaça central del parc Bosc de Figueres la campanya de prevenció d'incendis que s'està portant a terme aquest estiu a la zona. Aquest “efecte crida” també ha permès que a l'Alt Empordà s'hagin creat dues ADF noves, la de Llançà i la de Sant Llorenç de la Muga, que completen per tant les 13 de les 14 entitats que l'associació d'ADF té a l'Alt Empordà. El president de l'entitat remarca que la de l'estiu és una feina relativament “petita”, ja que durant tot l'any es treballava sense parar, perquè hi ha voluntaris que es troben cada cap de setmana i fan tasques de prevenció.

Va fallar l'autoprotecció

Cervera assegura que el que va fallar en els grans focs de l'Empordà van ser les mesures d'autoprotecció, un error que diu que malgrat la desgràcia de fa un any, es continua cometent. “Hem anat a fer xerrades i els expliquem als veïns que la situació de les seves finques no és la idònia, que calen mesures preventives com la tala d'arbrat, però no ho veuen clar, i això ens preocupa molt”, assegura.

Pel que fa als equips de protecció personal, Cervera sosté que “en ple segle XXI que tant es parla de la prevenció pel que fa als riscos laborals, és una partida pressupostària que sempre cau quan van maldades”. “Som un equip de voluntaris, però estem formats i capacitats per actuar al costat dels bombers, i el que no pot ser és que els nostres equips no siguin com els dels bombers”, afirma l'alt comandament, que diu que molts cops els voluntaris es paguen de la seva butxaca el seu propi equip. En aquest sentit, el president de l'ADF de l'Alt Empordà lamenta que algunes subvencions s'hagin retallat i d'altres no es convoquin, però el que realment diu que necessiten és que les ajudes es donin i puguin cobrar-les immediatament. “Totes les ajudes que rebem són finalistes, no tenim una bossa de diners de reserva”, sosté.

LES XIFRES

17
vehicles
, 10 desbrossadores, 2 trituradores, generadors, motxilles d'aigua i 30 transmissors: els recursos de l'ADF.
750.000
euros
són els que atorga el Departament d'Agricultura per repartir entres les 300 ADF que hi ha a tot Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.