Successos

seguretat

Un assalt violent cada vuit dies aquest any i tots els lladres campen lliures

Els primers nou mesos del 2013, s'han perpetrat almenys 34 robatoris amb violència contra les persones en habitatges de les comarques gironines

Els nou primers mesos d'aquest any s'han perpetrat almenys 34 assalts violents en habitatges de les comarques gironines. Fins al 30 d'agost, els Mossos en tenien comptabilitzats 32, a què s'han de sumar el comès a casa de la mestressa d'un restaurant a Cassà de la Selva, on els assaltants van obtenir més de 30.000 euros de botí, el dia 9 de setembre, i el que van patir el matrimoni de carnissers i grangers de Vilobí d'Onyar a casa seva, el 17 de setembre. Les dades no inclouen robatoris violents perpetrats en establiments o altres llocs diferents a habitatges. Això vol dir que no s'hi compten els assalts al Golf Girona, el 2 de març, ni als supermercats d'Hostalric, el 15 de febrer, i Breda, el 14 de gener. Els 34 assalts significa que se'n perpetra un cada vuit dies, una mitjana que no dista gaire de la de tot l'any passat, quan se'n va cometre 54, és a dir aproximadament un cada set dies.

Fins ara, almenys que hagi transcendit, no s'ha detingut cap dels autors dels assalts consumats el 2013, tot i que els Mossos sí que han fet a les comarques gironines 27 detencions relacionades amb assalts violents, però corresponen a casos perpetrats el 2012, com és el cas de la banda detinguda al gener a Sarrià de Ter, a qui s'imputen tres assalts del 2012 a Vilobí d'Onyar, Sant Feliu de Buixalleu i Sils, o els dos nois detinguts el 23 de gener, acusats d'assaltar una família que coneixien el 30 de desembre a Palafrugell. Altres detencions corresponen a casos de fora de les comarques de Girona, com ara el cas de la banda de la Dolores a qui imputen un assalt a Argentona (Maresme) a casa d'un home conegut de Dolores Díaz, de Palafolls, que se suposa que hauria instigat per revenja l'assalt, programat per homes de la seva confiança i perpetrat per tercers. Al febrer, els Mossos van fer nou detencions relacionades amb assalts violents, tot i que majoritàriament se'ls va imputar receptació o tràfic de drogues, perquè mercadejaven material robat en assalts a canvi de droga. Però l'operació va servir per dur a la presó quatre dels detinguts i evitar que es perpetrés l'assalt a la casa dels amos d'una gasolinera a Santa Cristina d'Aro.

Difícils de resoldre

Ara per ara, els casos consumats aquest any queden impunes, com també la gran majoria dels 34 de l'any, incloent-hi el que va costat la vida al president de la FOEG, Jordi Comas. Són delictes difícils de resoldre policialment, ja que els assaltants solen prendre moltes mesures per no deixar empremtes (sempre porten guants) i no ser reconeguts (van encaputxats, de manera que difícilment les víctimes les poden reconèixer i tampoc se'ls pot identificar encara que les càmeres de seguretat els enregistrin). A banda, en la majoria dels casos, els lladres trien les seves víctimes entre persones més vulnerables, com ara gent gran que viu en llocs aïllats. En alguns casos, són perversos, com els lladres que van ruixar dues dones amb gasoil a Campllong o els que van jugar a la ruleta russa amb una jubilada britànica a Santa Cristina d'Aro, i arriben al cinisme, com en el cas de l'ancià de Llagostera que mentre era lligat va poder veure com els lladres li feien una truita a la seva cuina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.