Successos

Resolts el 84% dels 44 crims perpetrats el 2013

Queden pendents de resolució set casos Més de la meitat, 26, eren estrangers i també eren d'origen estranger 21 dels sospitosos El nombre de persones assassinades baixa un 40%, de 75 a 46

Quaranta-sis persones van morir l'any passat a Catalunya com a resultat de 44 accions homicides. La xifra de crims detectats és considerablement inferior, gairebé un 40% menys, respecte a la del 2012, quan 72 accions criminals van suposar la mort de 75 persones. S'ha passat, doncs, d'un crim cada cinc dies el 2012 a un crim cada vuit dies el 2013.

Dels 44 crims (2 dels quals són casos d'assassinats perpetrats en anys anteriors però de què es van descobrir els cadàvers el 2013), en 7 casos, els responsables no han estat posats a disposició de la justícia, ja sigui perquè no s'han descobert o perquè tot i estar identificats no se'ls ha pogut detenir. El nivell de casos resolts, però, arriba a un 84%, un percentatge molt similar al de l'any anterior, quan se n'havien resolt un 83%.

De les 46 víctimes, 29 eren homes i 17 eren dones. I analitzant els autors, es comprova que les dones tenen menys tendència a perpetrar accions homicides perquè només en 7 casos s'han arrestat dones com a sospitoses del crim.

Un any més, les dades denoten que la població estrangera té una gran implicació en els casos d'homicidi, ja que 26 de les víctimes (un 56%) eren d'origen estranger i en 21 dels casos (un 47%) els sospitosos també ho són. Per demarcacions, a les comarques barcelonines, s'han registrat 26 del homicidis, el que suposa una taxa de 0,46 crims per cada 100.000 habitants; a les de Lleida, 4, amb una taxa de 0,9 homicidis per 100.000 habitants; a les de Tarragona també 4, el que suposa un taxa de 0,49 i a les de Girona se'n van registrar 10, cosa que representa la taxa més elevada, 1,31. No obstant això, s'ha de tenir en compte que la població, sobretot a la zona gironina, no reflecteix la realitat, ja que no es té en compte els turistes i la gent de pas, que en aquesta demarcació és molt elevada.

27 de gener Un noi de dinou anys mor a Barcelona com a conseqüència d'una ganivetada al cor que li va clavar un altre noi amb qui s'estava enfrontant enmig d'una baralla multitudinària. Els fets van passar al barri de la Bordeta, en una festa d'aniversari organitzada per nois d'origen sud-americà. Els Mossos d'Esquadra van detenir quatre persones relacionades amb els fets.

12 de febrer Troben mort un home de 74 anys a casa seva a Cornellà de Llobregat. Dies després, detenen un home de 61 anys que havia estat veí seu i que tenia pendent una ordre d'entrada a presó per un intent homicidi. Tot apunta que el mòbil del crim va ser un robatori a la casa.

17 de febrer Els Mossos detenen a Badalona una dona de 35 anys i el seu excompany, de 29 anys, per la mort violenta d'un home. Els dos detinguts eren al mateix pis on la policia havia trobat el cadàver amb diverses ganivetades. La víctima tenia 45 anys.

28 de febrer Detenen un indigent de 45 anys de nacionalitat polonesa per haver matat de dos punyalades al coll un altre captaire, també polonès, a la plaça Llucmajor de Barcelona, al districte de Nou Barris.

18 de març Troben Maria Eugènia, una dona de 38 anys, morta a ganivetades al seu pis de Reus. Detenen el seu excompany, Angel Ventura, de 33 anys i veí de Reus.

23 de març Una dona mor en un incendi provocat a Barcelona. Detenen el sospitós, que queda en llibertat. Es considera un cas de violència de gènere.

27 de març. Uns operaris d'una planta de reciclatge de Sant Adrià del Besòs troben el cadàver d'un nadó. El nadó tenia deformacions en el crani i encara conservava el cordó umbilical. Va ser localitzat en un contenidor de la planta. El cas encara no està resolt.

7 abril Rina Martínez, una dona boliviana de 35 anys, mata els seus dos fills, Andrés Flores Martínez, de 9 anys, i la seva germana Alison Ayeli, de 10 anys, al barri del Carmel de Barcelona. Abans del crim, va trucar al pare de les criatures i li va anunciar: “Mataré els nens.”

7 abril Troben un home de 61 anys i nacionalitat espanyola mort amb evidents signes de violència a casa seva a Sant Boí de Llobregat . El 10 de juny va ser empresonada una dona romanesa de 33 anys com a autora del crim.

26 d'abril Troben degollat i llençat en un contenidor a Empuriabrava Azeddine Gharbaoui, un noi de 23 anys veí de Castelló d'Empúries amb antecedents per robatori. Se sospita que els homicides van travessar la frontera i que el crim podria ser una revenja d'uns mafiosos per un robatori d'or que hauria perpetrat la víctima a la zona. Els Mossos tenen identificats els sospitosos i hi ha una ordre internacional per detenir-los.

27 d'abril. Desapareix a Barcelona Ana Castro, una noia equatoriana de 14 anys, quan tornava d'una festa. Quinze dies després, el 8 de maig, van trobar el seu cos a la Mar Bella. El 18 de juny, els Mossos detenen un noi de 19 anys que formava part de la colla que va anar a la festa el dia de la desaparició. El detingut va ser empresonat.

30 d'abril Doble homicidi a Alcarràs. Hamid Errabehy mata a cops de destral en un bar Khalifa Kassimi, l'home que sospitava que es tenia relacions amb la seva dona. Després, va a casa i mata també la dona, Ilham Errabehy, de 26 anys. Les dues filles de la parella, de 2 i 6 anys, eren a casa quan el pare va assassinar la mare a cops de destral, tot i que no van presenciar directament el crim.

27 de maig Troben assassinada a casa seva, a Valls, Marta López, una venedora de l'ONCE de 49 anys. Al juliol, va ser detingut un home, de nom Carlos i conegut de la víctima, com a sospitós del crim i va ser empresonat. El mòbil del crim va ser el robatori.

13 de maig Troben un home de 66 anys mort amb un cop al cap i tapat amb un llençol al seu pis, al número 1 del carrer de la Sèquia, al districte de Ciutat Vella de Barcelona. L'home feia dies que era mort i van ser els veïns que van avisar la Guàrdia Urbana que hi anessin perquè sentien molta pudor. Els Mossos van identificar el sospitós del crim i la Policía Nacional va arrestar l'acusat al camí de Sant Jaume, a l'alberg de pelegrins de San Nicolás de Flüe, a la localitat de Ponferrada.

28 de maig Antonio Alcaraz, expolicia municipal de Girona, mata la seva cunyada Lola Pajares i fereix la seva dona, Isabel Arboleas, agent cívica de Girona, a casa de la cunyada a Caldes de Malavella. La dona havia marxat de casa seva, a Vilablareix, feia uns dies per anar a la de la cunyada.

1 de juny Un home d'uns 30 anys, d'origen marroquí, mor apunyalat en una baralla al centre de Cerdanyola del Vallès. El telèfon d'emergències 112 va rebre l'alerta a les 21.49 h d'un ferit per arma blanca al tòrax al mig del carrer Sant Antoni, al barri de la Bonasort. Dos agressors de nacionalitat dominicana van ser detinguts in situ per la policia local. Els sanitaris del SEM van intentar, sense èxit, reanimar la víctima durant 45 minuts.

1 de juny Troben el cadàver d'un home de 39 anys a les cintes de triatge de la planta Ecoparc de Sant Adrià del Besòs. El 20 de juny, els Mossos van detenir un home de 36 anys, veí de Badalona, com la víctima, acusat del crim i d'haver llençat el cadàver a un contenidor.

12 de juny. La Policía Nacional troba el cadàver de la veïna de Sant Feliu de Llobregat Ana María Martos enterrat en una finca de Lloret de Mar. El cos estava dins d'un bidó ple de ciment. Detenen a Buenos Aires la vident Norma Beatriz Kuike com a sospitosa de ser l'autora material del crim, així com el fill de la pitonissa, Diego Ismael Felipof, per la seva relació amb els fets. El mateix dia que es va localitzar el cadàver, també es va arrestar l'examo de la parcel·la, el veí de Lloret Josep Maria Tarragüell, que es va encarregar d'enterrar el cos.

15 de juny Una dona francesa, Jacqueline Goyon, de 68 anys, mor atropellada per la camioneta robada que duien els lladres que li van fer uns estrebada al pàrquing de l'AKI a Figueres. Detenen els germans Marcos i Juan José Cortés Corredera. No es pot imputar els altres dos autors perquè són menors de 14 anys.

21 de juny Troben el cadàver d'una dona en un pis que s'havia incendiat a Terrassa. S'investiga com un homicidi però encara no ha estat resolt.

9 de juliol Els Mossos abaten a trets a Castell de l'Areny (Berguedà) Youssef Laaouni, un home que els havia tirotejat tres cops, en primer lloc a Ripoll, on el van voler identificar. El dia abans, Laaouni, havia protagonitzat un incident en un bar de Mollet del Vallès. El jutjat manté imputats cinc mossos per la mort del fugitiu.

23 de juny Troben el cadàver d'una dona en un canal de reg a Cabanes. Es tracta de Nathalie Martos, que havia desaparegut de Narbona. A prop, van trobar el cotxe de Martos i el seu gos, també mort, dins del canal. El cas no s'ha aclarit.

11 de juliol Un home xinès mata una dona, també xinesa, a Sabadell.

22 de juliol Un home de 43 anys és detingut per haver matat una dona xinesa en un pis de l'Eixample de Barcelona on s'exerceix la prostitució. La dona va ser agredida al pis i va quedar malferida i va morir a l'hospital. El sospitós del crim va ser detingut a l'Anoia.

4 d'agost Troben en un pis del carrer Valls d'Andorra de Lleida el cadàver d'un home de 93 anys assassinat. Els Mossos d'Esquadra detenen una dona de 57 anys, Ignacia Morales, amb antecedents per robatori.

18 d'agost Una baralla a Alcarràs acaba amb un home polonès mort per arma blanca. L'agressor, un romanès, és detingut.

30 d'agost Douglas Bennet, un turista britànic de 69 anys, va morir a l'hospital Josep Trueta de Girona després d'haver-se esbatussat amb el seu fill John, que va ser detingut. El jutjat el va alliberar i les diligències se seguixen per un delicte de lesions amb resultat de mort o per homicidi imprudent.

31 agost Troben un magrebí mort a la llera del riu Ripoll a Sabadell. El cas encara està pendent de resoldre's.

1 de setembre Troben el cadàver esquarterat d'una dona equatoriana dins d'una bossa en un carrer de Sants, a Barcelona. El sospitós, conegut de la víctima, de 27 anys i de nacionalitat dominicana, va ser detingut.

7 de setembre Una baralla en un bar de Castelldefels acaba amb un home mort a punyalades. L'agressor, que va ser empresonat, i la víctima eren colombians.

25 de setembre Troben un cadàver decapitat embolicat amb paper film i dins d'una bossa en uns marges a Begur. L'endemà, van trobar un crani rostos avall. El cos ha estat identificat com a Rudolf Meurer, un empresari alemany de 70 anys veí de Pals desaparegut el 13 de febrer del 2012. Les anàlisis forenses han determinat que va morir d'un cop al cap i que l'arma del crim és un martell o una eina similar. Queda pendent de resolució.

4 d'octubre Troben el cadàver d'un home dins d'un sac que havien llençat al riu Muga a Castelló d'Empúries. Un veí de Vila-sacra, Francisco Javier Molina Guerra, confessa que va matar el noi, Youssef Telemsani, perquè li volia agafar uns brots de marihuana del seu hort.

4 d'octubre Tirotegen un colombià a Barcelona, a Nou Barris. El van dur greu a l'hospital, on va acabar morint. Els Mossos van detenir un dominicà com a autor del crim.

7 d'octubre Alba Martí, una noia de 14 anys de Tàrrega, mor apunyalada pel seu ex-xicot, Michel Hernández Rosado, un dominicà de 18 anys.

11 d'octubre. Troben un home inconscient al carrer, a la Roca del Vallès. La víctima, que havia estat apunyalada, va morir. El cas no està resolt.

15 d'octubre Detenen a Vic dos ghanesos acusats de matar un company de pis, també ghanès.

28 d'octubre Un noi mor durant una batussa nocturna a Salou. Uns dies després, detenen un noi per homicidi imprudent.

1 de novembre Detenen a Barcelona un home italià i una dona brasilera per la mort del seu nadó. Els acusen d'homicidi per imprudència.

1 de novembre Juan Fernández Cortés mata de deu trets Santiago Gabarre Serrail a l'entrada del cementiri de Figueres, després d'una baralla dins del cementiri entre familiars dels dos clans. L'autor va ser empresonat. La família de la víctima ha executat diverses revenges contra la de l'homicida, com ara l'assassinat de deu cavalls propietat dels Fernández Cortés.

8 de novembre Un home mor apunyalat en una baralla davant una empresa de Vic. Els Mossos fan quatre detencions.

26 de novembre Troben un veí de Deltebre de 65 anys mort a trets en una finca seva al Perelló. Els Mossos van detenir la seva dona, que és qui havia avisat. Posteriorment, va quedar en llibertat.

5 de desembre Eulogio Eloy Lumalang, un filipí de 44 anys, mata a ganivetades Odycleidson Kekeo Moraes do Nacimiento, de 22 anys, un jove brasiler fillol de mossèn Jaume Reixach al domicili del capellà a Blanes. L'homicida i la víctima són protegits del mossèn, rector de Riells del Montseny, que arran del crim a casa seva ha hagut de deixar de dir missa per designis del bisbe de Girona.

11 de desembre Maten una dona octogenària al seu pis de Barcelona. Els Mossos detenen una parella, que feien de conserges de la finca i veïns també de l'edifici, acusats del crim.

22 de desembre Maten una dona a ganivetades a casa seva, a Vilanova i la Geltrú. Detenen el seu ex-xicot, un noi magribí.

LES DADES

29
de les 46 víctimes
d'homicidi són homes mentre que la resta, 17, eren dones.
56%
de les víctimes ,
un total de 26, eren estrangeres. També ho eren el 47% dels sospitosos arrestats.
26
dels homicidis
es van perpetrar a les comarques barcelonines, tot i que l'índex és el més baix, perquè és la demarcació més poblada.
8
dies
és la mitjana de temps que ha transcorregut entre un crim i un altre durant el 2013. El 2012, era un crim cada cinc dies.

El 2014 comença amb un crim cada 44 hores

Els darrers anys, el nombre d'assassinats a Catalunya ha anat baixant de forma progressiva. Així, s'ha passat dels 87 del 2010 a 81 el 2011 i a 75 el 2013. La baixada més significativa s'ha produït el 2013, quan el nombre d'homicidis s'ha reduït de forma més significativa, gairebé un 40%, respecte a l'any anterior. Una disminució tan important com inexplicable racionalment, segons apunten els experts policials, que admeten que, en matèria d'assassinats, no hi intervé el factor de la prevenció, que sí que influeix en altres camps de la seguretat. No s'ha establert cap anàlisi de factors que expliquin aquesta davallada d'accions criminals.

De fet, l'any 2014 ha començat amb uns índex de criminalitat ben diferents dels del 2013, perquè, des de principi d'any, ja s'han perpetrat 7 assassinats, cosa que suposa un índex d'un crim cada 44 hores, o cada 3,7 dies, molt superior a l'índex criminal de l'any passat, quan va morir una persona per causa homicida cada 8 dies.

Sis casos de robatoris mortals

Almenys sis dels homicidis comptabilitzats durant el 2013 van tenir com a mòbil el robatori, bàsicament perpetrats als habitatges de les víctimes, però també hi va haver el cas de la dona francesa que va morir al pàrquing d'un centre comercial de Figueres atropellada pel cotxe amb què fugien els lladres que li acabaven d'estirar la bossa de mà.

Set casos més són feminicidis i estan vinculats amb la violència de gènere. En dos casos, les víctimes van ser dues noies de 14 anys: Ana Castro, equatoriana assassinada a Barcelona, i Alba Martí, morta a mans del seu ex-xicot a Tàrrega.

Sis de les víctimes eren menors d'edat. A banda de les dues noies de Tàrrega i Barcelona, dos germans, Andrés i Alison Ayely Flores Martínez, de 9 i 10 anys respectivament, van morir assassinats per la seva mare, Rina Martinez, a Barcelona. Un altre nadó va morir per imprudència dels seus pares a Barcelona, i es va trobar el cadàver un nounat en una planta de triatge. Batusses al carrer a les zones d'oci nocturn o sortides de bar també han acabat amb morts violentes el 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia