Successos

Cas Paradise: qui manava Orca 666?

Rockefeller L'operació dels Mossos ha dut a la presó uns sospitosos de posar les bombes al club de José Moreno però no aclareix qui va ordenar l'execució dels atacs

Un detingut “tira pedres” contra el Dallas i Moreno contra Madam's

L'anomenada operació Rockefeller, la meticulosa investigació dels Mossos (anàlisi d'indicis, investigació de cotxes i matricules, rastreig de telèfons, rastreig d'IP, visionat de càmeres, seguiment de persones...) per aclarir els dos atacs amb explosius i l'amenaça de bomba perpetrats el desembre del 2012 contra el Club Paradise de la Jonquera, ha conduït a la identificació dels suposats autors materials dels estralls (que els van reivindicar a nom d'Orca 666) però no ha arribat a desemmascarar el cervell dels atemptats. Tres mesos després de les detencions dels sospitosos, el jutjat número 3 de Figueres ha aixecat el secret de sumari sense posar nom als inductors dels atacs contra el macrobordell, tot i que hi ha donat moltes voltes.

Els Mossos van aportar al jutjat una declaració “espontània i informal” que els va fer el 15 de novembre quan era als calabossos un dels detinguts (Felip Espriu), que es va desmarcar dels atacs i va explicar que, en veure qui eren els altres detinguts (la colla de Carlos Villar i Xavier Jaume, que ell coneixia perquè els arreglava vehicles) va “suposar” que potser els atemptats els havia encarregat l'amo del club Dallas a través d'un francès evadit de la justícia que vivia a Premià, que era amic seu. Els Mossos van lligar la declaració d'Espriu amb la declaració d'una prostituta del Paradise que va declarar que vuit mesos abans dels atemptats un client francès, “guapo i d'ulls clars” que ja havia conegut quan ella treballava al Dallas, li havia dit: “Val més que marxis perquè aquest club un dia explotarà.” I van identificar el francès com a Carmelo Guagenti. Espriu també va apuntar que sabia que Guagenti, que ell identificava com l'home que anava amb un Seat León, freqüentava un bar de Roses propietat d'un altre francès que, segons les seves “suposicions”, era qui els proporcionava les armes. Els Mossos han fet llargs seguiments a aquest home, Norbert Vallez, que el 2009 va ser condemnat a dos anys de presó per un tribunal de Narbona, ni més ni menys que per haver prostituït l'exdona del llavors ministre de Comerç de Guinea Equatorial.

Però tres mesos després, ni l'amo del Dallas (Reyes Romera) ni Vallez han estat imputats ni citats pel jutjat.

Mentre el sospitós Felip Espriu tirava pedres contra el terrat del Dallas, situat a Agullana, en la declaració que va fer l'amo del Paradise, Jose Moreno, que ara exerceix l'acusació particular, va llançar pedres contra un altre club de la competència, el Madam's, regentat per Patricio Grant, i situat a Capmany. Moreno va assegurar que, tot i que a ell no l'havien amenaçat mai, sabia que un dels homes de confiança de Grant es dedicava a extorsionar bordells de la zona demanant diners a canvi de seguretat. Moreno va afirmar que el club El Molí havia rebut aquestes ofertes, tot i que els seus responsables no ho havien volgut denunciar mai. Moreno, que va assegurar que mantenia relacions “cordials però purament professionals” amb els responsables del club Dallas, per justificar les sospites que llançava contra el Madam's va explicar que havia rebut una trucada de Julià Maria Fauria, un veí de Lloret que va ser detingut amb ell en una operació al club Edén, que li va explicar que a través dels contactes que ell tenia en el món de la nit li havien assegurat que el Madam's estava darrere dels atacs i que anés amb compte. El jutjat tampoc no ha imputat ni citat cap dels responsables dels Madam's que l'amo del Paradise assegura que li tenen enveja perquè els fa la competència.

LA DATA

12.12.12
es va perpetrar
el primer atemptat contra el Paradise amb la col·locació d'una motxilla amb dues bombes

LA XIFRA

7
home
s van ser detinguts i empresonats al novembre, però ara en queden cinc a la presó

LA FRASE

Potser el deute que reclamaven era de l'amo del Calipso, que deia a tothom que érem socis
José Moreno
amo del paradise

Els deutes els tenia l'amic amo del club Calipso

Tura Soler

Els autors dels atemptats al Paradise es van anomenar “Orca 666” quan la nit del 31 de desembre del 2012 van enviar un missatge gravat a la centraleta dels Mossos de Figueres per anunciar que a través d'una prostituta havien posat una bomba al Paradise i van fer servir l'adreça electrònica laorca666@gmail.com per enviar, des d'un locutori del carrer Roger de Flor de Barcelona, missatges a diaris i cossos policials en què advertien que Moreno havia de pagar els deutes que ell ja sabia si no volia que li enderroquessin fins a l'última pedra del local. Els Mossos van tornar a interrogar Moreno per si podia donar alguna explicació sobre els deutes als quals es referia Orca 666 i l'amo del Paradise va assegurar que ell no tenia deutes amb ningú però va apuntar una recargolada teoria per explicar la reclamació. Segons ell, podria ser que el deute el tingués un amic seu, Francisco García Montoya, propietari del club Calipso, situat a l'N-II a Cabrera de Mar (Maresme). Segons Moreno, el malentès el podria haver ocasionat Montoya, que sí que té deutes, perquè va anar explicant a la gent que s'havia fet soci de José Moreno i que li compraria el club Calipso. José Moreno apunta que l'única explicació que hi troba és que algú que volia reclamar els deutes al seu amic Montoya es cregués que realment ell era el seu soci i que per això els hi reclamaven a ell.

Més imputats, cinc empresonats i dos alliberats

Els Mossos han citat com a imputat Julià Maria Fauria Ribas, el veí de Lloret que va trucar a Moreno per dir-li que els atacs venien de la competència, del Madam's, i que es va negar a declarar sobre la seva relació amb el cas. Es dóna la circumstància que Fauria va ser víctima el 2002 d'un sospitós naufragi juntament amb un dels detinguts, Xavier Jaume Peña, que gairebé els costa la vida a les costes de Mallorca, i també va ser detingut juntament amb Moreno el 2003, en una de les operacions de la Policía Nacional al desaparegut club Edén. També s'han imputat Ramón Ortega González, que és l'amo de la finca de Lloret que utilitzaven alguns dels detinguts i on es va trobar una pistola amagada, i Francisco Javier Pujol i Jordi Zurita, que els Mossos van implicar a través dels telèfons que van utilitzar els sospitosos dels atacs, que neguen, però, tenir cap relació amb el cas.

I dels set homes que van ser arrestats al novembre, en queden cinc a la presó: Felipe Espriu, els germans Xavier i Andreu Jaume, Miguel Ángel Fernández Cordón i Carmelo Guagenti. El lletrat Carles Monguilod ha demanat la llibertat per als germans Jaume. De fet, un d'ells té decretada llibertat amb fiança de 25.000 euros però no ha pogut sortir perquè no té diners per pagar-la. I el lletrat Joaquim Bech de Careda ha demanat la llibertat de Guagenti, que va ser traslladat a l'Audiencia Nacional per una ordre de detenció de França per la qual li han donat la llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia