opinió. Regidora de Convivència i Seguretat de Ripoll

Uns culpables, però molts responsables

Estem vivint en una societat en la qual tothom se sent molt democràtic, però la realitat és que ens trobem davant d'algunes persones que entenen la democràcia només pensant egoistament en elles mateixes. Sort tenim que hi ha moltes persones que pensen en  elles mateixes però que en les seves actuacions tenen en compte els drets dels altres. 

Trobar culpables és molt fàcil; ara bé, veure la nostra part de responsabilitat és més complicat. Davant de qualsevol fet, tots ens hauríem de preguntar què he fet jo? Com ho he fet? He actuat amb respecte? M'he informat abans de fer els judicis que em passin pel cap? Tinc dret a fer el que a mi em sembli? Tot s'hi val? M'importen les persones? Ens importa la consideració del nostre jovent i del nostre poble? Com volem que es conegui la nostra vila? 

Us podeu preguntar a què vénen totes aquestes consideracions. Molt fàcil, ben segur que molts ja n'heu trobat el motiu, «l'afer penós que Ripoll ha viscut aquestes vacances, l'anomenada pixada popular».

Tot va començar quan dos nois, veïns de Ripoll, van cometre un acte incívic, i uns treballadors de l'Ajuntament de Ripoll, en aquest cas policies locals, els van enxampar i van fer la seva feina –d'acord amb el que estableix l'ordenança de civisme– i per aquest motiu es va obrir un expedient sancionador als nois i se'ls va comunicar que havien comès una infracció lleu que com a màxim podria tenir una sanció de fins a 750 euros. L'import de la sanció en cap cas quedava fixat i se'ls indicava que tenien 15 dies per presentar recurs amb les al·legacions que creguessin oportunes.

On entenem que hi ha hagut l'error? Tal com jo els vaig manifestar als nois, el més fàcil a l'hora de trobar una solució hauria estat el diàleg entre els joves i les regidories tant de Convivència i Seguretat com de Joventut, que com sempre estem oberts a escoltar, dialogar i trobar les fórmules més idònies. Des de l'Ajuntament ens preocupen totes les persones, però d'una manera especial el jovent.  

Però, inicialment, i d'una manera incomprensible, els nois no varen voler presentar al·legacions ni varen voler dialogar i varen preferir explicar a la premsa l'expedient sancionador –a la seva manera–. Després, allò que va sortir publicat no es corresponia amb la realitat, ja que l'import de la sanció encara no s'havia fixat –i de fet encara no s'ha determinat a dia d'avui– i s'informava amb imprecisió sobre els policies que havien enxampat els nois orinant a la via pública. El que ha passat a continuació ha estat un desgavell on crec que, a l'ombra, hi ha molts responsables. 

Qui va fer la pancarta de convocatòria d'una «pixada popular» com a protesta? tant se val, quina vergonya!!! A mi personalment em va costar creure que ho poguessin haver fet persones de Ripoll. No s'entén com els mitjans de comunicació van donar ressò a una notícia tan poc rellevant i sense conèixer els convocants. És trist que des de l'altra punta de l'Estat espanyol, on jo he passat uns dies, a la gent li sonés el nom de Ripoll perquè s'hi havia convocat aquest acte. Jo, com a persona que m'estimo Ripoll, em sap molt de greu que se'ns conegui per un acte incívic al qual s'ha donat unes dimensions molt equivocades i mal informades. 

Referent a la trobada de protesta que es va realitzar el dia 23 a la matinada, cal esmentar que es van reunir un grupet de persones –totes d'edat avançada i no pas jovent– que van demostrar estar desvinculades del bon tarannà de tots els ripollesos. Penso que hi ha moltes altres maneres de manifestar-se, en contra de l'ordenança de civisme o en contra del que sigui. Però allò que van «escenificar» davant dels insaciables mitjans de comunicació va ser patètic, una autèntica vergonya, i un descrèdit de la imatge de Ripoll, que en cap cas es mereix. 

El dispositiu per a la matinada del dia 23 va ser preparat per la policia local, l'alcaldia, la regidoria de Seguretat i Convivència i els Mossos d'Esquadra. L'objectiu era fer una actuació proporcional i efectiva que permetés identificar les persones incíviques per tal de procedir en conseqüència des del punt de vista de la garantia de la convivència. No cal dir que aquest objectiu es va assolir satisfactòriament ja que s'han obert expedients sancionadors a les dues persones que van orinar a la via pública. Aprofito per recordar que aquestes persones rebran una carta igual que els dos nois que van iniciar la polèmica, en la qual se'ls informarà que, en el cas de les infraccions lleus, la quantia màxima de la multa pot arribar als 750 euros. I cal recordar, de nou, que la quantia exacta es fixa en funció de supòsits com ara la reincidència, la transcendència social dels fets o la intencionalitat, així com a partir de les al·legacions presentades per les persones denunciades.

Crec ben sincerament que la policia local de Ripoll ha fet una bona feina. De fet, la feina que li correspon dur a terme, encara que sigui molt ingrata perquè sovint han d'actuar quan nosaltres no fem el que hauríem de fer.

Ens sentim molt contents i agraïts de la resposta del nostre jovent, han actuat amb la bona responsabilitat que els caracteritza. Gràcies a totes les persones que ens ajudeu i que participeu en la convivència de Ripoll i a totes les altres us voldria demanar un esforç, encara que només sigui per una vegada, que tots plegats penséssim que els treballadors i els regidors de govern de l'Ajuntament de Ripoll fan la seva feina amb professionalitat, il·lusió i esforç, oberts al diàleg per millorar, ja que tot és millorable, les nostres actuacions vers tots els vilatans de Ripoll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.