Successos

Cop policial contra els lladres de coure

detencions Han estat arrestats 12 membres d'una banda que ha comès 34 robatoris a la demarcació de Girona bENEFICI Venien el material a una deixalleria de Barcelona

Deu dels imputats han ingressat en presó provisional sense fiança

Un dispositiu dels Mossos d'Esquadra ha permès desarticular un grup que al llarg d'aquest any ha perpetrat 34 robatoris de cable telefònic en una quinzena de municipis de les comarques gironines. El 20 de juliol van ser detinguts dotze integrants de l'entramat, dos dels quals són menors. La resta d'imputats tenen edats compreses entre els 21 i els 50 anys. Tots els arrestats són d'origen romanès i pertanyen a un mateix clan familiar, resident a Badalona. Traduït en xifres, s'evidencia la important problemàtica que l'activitat de la banda ha ocasionat a la demarcació. A causa dels furts, s'han vist afectats uns 4.700 abonats, que en conjunt van estar més de 1.500 hores sense servei. La quantia econòmica del material que van sostreure suma 100.000 euros; si bé, tenint en compte tant els desperfectes que han causat com el valor de les reparacions, l'import global del perjudici supera fins i tot els 420.000 euros.

Una altra dada significativa és que per primera vegada s'ha desmantellat a Catalunya un grup especialitzat en el robatori de cable telefònic. Ara els Mossos investiguen si, a part dels 34 fets delictius que s'atribueixen a aquesta xarxa, també es pot demostrar que han estat al darrere d'algun altre dels 99 furts de cables que han tingut lloc a la demarcació de Girona des de principis del 2014. Al territori, els acusats s'haurien centrat a l'Alt Empordà, la Selva interior, el Gironès, el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa. Entre la llarga llista de les poblacions on van actuar hi ha Cabanelles, Llofriu, Romanyà, Vilabertran, Bescanó, Sant Esteve de Llémena, Llorà, Canet d'Adri, Tortellà, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Serinyà, Massanes, Vilamalla i Sant Julià de Ramis. I, més enllà de les comarques gironines, se'ls imputa un robatori a Arenys de Munt i un a Canyelles, i s'està indagant si haurien protagonitzat altres episodis similars a les Terres de l'Ebre i al Vallès Oriental.

Segons van explicar ahir el sotscap de la regió policial dels Mossos a Girona, Xavier Gámez, i el sotscap de l'àrea d'investigació criminal (AIC), també a la demarcació, Xavier Cors, el dispositiu va començar al maig. Es va muntar perquè, mentre que en el transcurs del 2013 el robatori de cable telefònic aeri era puntual, enguany s'estava convertint en un problema greu a la demarcació. Com que l'organització es dedicava a vendre el material en una deixalleria de Barcelona, havien fet d'aquest tipus de delicte el seu modus vivendi. Tant és així que al març, per exemple, es va detectar un increment del volum de furts, que a vegades fins i tot es desencadenaven diàriament. Els agents de l'AIC van efectuar els arrestos a l'AP-7, a l'altura de la Roca del Vallès; a l'N-II, a Sant Julià de Ramis; a Badalona, Barcelona i a Motril. Aquesta darrera detenció la va practicar la Policía Nacional, a instàncies dels Mossos. No es descarta, a més, que en els propers dies siguin arrestats almenys quatre còmplices més. Als acusats se'ls imputen els delictes de furts, desordres públics i pertinença a grup criminal. El 23 de juliol els deu majors d'edat van declarar al jutjat d'instrucció número 6 de Figueres, que va ordenar el seu ingrés provisional a la presó sense fiança. I els dos restants van ser posats immediatament a disposició de la fiscalia de menors.

LES FRASES

420.000
euros
és el perjudici econòmic que ha comportat l'acció delictiva del grup que els Mossos han desarticulat.

LES XIFRES

99
furts
de cables han tingut lloc a les comarques gironines el 2014. A aquesta banda se li n'atribueixen, per ara, 34.
Acostumaven a desplaçar-se en dos vehicles. En una nit sostreien entre 200 i 800 metres
Xavier Cors
sotscap de l'ÀREA D'INVESTIGACIÓ
El dispositiu es va tancar el 20 de juliol amb l'arrest dels acusats, que vivien a Badalona
Xavier Gámez
sotscap dels mossos a GIRONA

Feien escales de fusta per pujar als pals telefònics

G. Pladeveya / Ò. Pinilla

El modus operandi que emprava la banda era pràcticament sempre el mateix. Al vespre es reunien en un domicili de Badalona, que és on vivien la majoria dels acusats. S'acostumaven a desplaçar després en dos vehicles fins als indrets que els interessaven, que solien ser paratges boscosos. Per arribar fins allí, feien bona part del trajecte per l'AP-7. Intentaven ser al lloc pels volts de les deu de la nit, coincidint amb el canvi de torn policial. Per perpetrar cadascun dels robatoris, es movien en grups d'unes deu persones. Mentre uns vigilaven, els altres tallaven el cablejat telefònic amb l'ajuda de cisalles. En una sola nit aconseguien emportar-se entre 200 i 800 metres de cable. Per pujar als pals, utilitzaven unes escales que ells mateixos havien construït uns dies abans, o bé la mateixa nit. Les improvisaven amb branques que agafaven del bosc, i que unien amb filferros. Un cop tenien el cable, el duien a un espai més apartat i el tallaven a trossos. També el pelaven, ja que li treien la coberta exterior; i cremaven la funda que envolta els filats petits. Així, s'enduien únicament el coure. El venien a una deixalleria de Barcelona, el responsable de la qual està imputat per un delicte de receptació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia