Successos

LA CRÒNICA

“Quina pena, una rambla del 1828!”

Figueres es va despertar amb els danys d'una pluja intensa que no va parar entre dissabte a la tarda i la matinada d'ahir. El més important, el gran esvoranc a la rambla, el lloc més emblemàtic de la ciutat. El gran forat, i el fet que el carrer estigués desfalcat, va fer patir els veïns dels edificis més propers, que alertaven que havien detectat llambordes enfonsades davant de casa. Tant l'alcaldessa, Marta Felip, com el conseller de Territori, Santi Vila, miraven de donar-los la seguretat que els sacs de sorra que arribaven amb grans camions servirien per contenir l'aigua si tornava a ploure. L'esvoranc va posar en alerta ben d'hora els cossos de seguretat i l'Ajuntament –l'alcaldessa va haver de tornar d'urgència d'un viatge a Suïssa per feina per a l'Associació Catalana de Municipis– i es va crear un gabinet de crisi per la gravetat de la situació, no només a la rambla, sinó als carrers inundats en molts punts.

A mig matí, la ciutat s'intentava recuperar de les inundacions especialment greus a la zona de Vilatenim i la Marca de l'Ham, on els carrers es van convertir literalment en rius. Les imatges de cotxes atrapats i veïns traient aigua dels baixos i garatges de casa seva eren recurrents, mentre la pluja donava una treva als figuerencs. Era el cas de la Sònia. Al seu garatge, a la carretera de Llançà, hi havia entrat aigua, tot i que per la proximitat amb el parc de bombers ho havia pogut resoldre ràpidament i al migdia era a la rambla amb la família observant l'estat en què havia quedat un passeig noucentista que data del segle XIX, quan es va cobrir la riera Galligans, causant ahir del desastre. “Quina pena, una rambla del 1828!”, deia. Com la Sònia, centenars de casos, entre els quals el de l'alcaldessa de Figueres, que al vespre penjava a Twitter una imatge del seu garatge ple d'aigua.

A Figueres es parlava del pitjor temporal que es recorda en els últims cent anys. Tot i que en Francisco, que va arribar de Màlaga als anys seixanta per construir la canonada que abasteix d'aigua la ciutat des del pantà de Boadella, recordava un forat provocat per la pluja també als anys setanta, segons ens explicava mentre es mirava el desastre. Sigui rècord o no, el cert és que l'acumulació de pluja a la capital altempordanesa va ser molt important. “No ha parat”, ens deia una veïna. “No hem pogut sortir des de fa dos dies”, hi afegia una altra. De fet, entre dijous i la tarda d'ahir havien caigut a l'àrea urbana de Figueres més de 224 litres per metre quadrat. Una acumulació que va provocar uns danys que ahir encara eren difícils de valorar, però que a partir d'avui es començaran a quantificar. De fet, a primera hora, l'equip de govern es reunirà ja per pensar en el futur immediat, la reconstrucció, i una possible declaració de Figueres com a zona catastròfica. Mentrestant, el trànsit a la zona restarà restringit i s'haurà de desviar el recorregut del bus urbà. Ahir a última hora del vespre, Figueres continuava mirant cap al cel patint per la pluja que tornava a caure, esperant que no agreugés la situació. Després de l'última reunió del dia del gabinet de crisi, continuaven els treballs per fer el mur de contenció i assegurar la part de calçada que no va cedir, amb grans sacs de sorra. El mur que es va endur l'aigua, que fa dos metres, va ser reforçat l'any 2010 en la reforma de la riera que va fer l'Ajuntament.

Avui, es preveu que el transport escolar funcioni amb normalitat, tot i que tres centres de Figueres no obriran per les inundacions. Són l'escola Anicet Pagès, la llar d'infants Lilaina i l'institut Olivar Gran. Tampoc hi haurà classe a l'escola d'Avinyonet de Puigventós. I és que les afectacions no es van limitar a Figueres, sinó que poblacions veïnes com ara Vilamalla i Vilabertran, per exemple, també van registrar molts danys materials. Veïns i comerciants ahir s'afanyaven a treure aigua de casa seva. La llevantada no va ser gens indulgent ahir amb l'Alt Empordà, que per sort no va lamentar víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia