Successos

Un foc crema 20 hectàrees de vegetació a Portbou

La zona afectada és la mateixa on fa tres anys van perdre la vida un home i la seva filla, que van saltar al mar mentre fugien de les flames

L'alcalde continua reclamant a Foment que eixampli l'N-260

Un ampli contingent d'efectius va treballar ahir en l'extinció d'un incendi forestal que es va declarar a la zona del coll dels Belitres, al terme de Portbou. Quan passaven pocs minuts d'un quart de dues de la matinada, els cossos d'emergències van rebre l'avís del foc, que va cremar 20,02 hectàrees de matolls i de vegetació. El focus es va iniciar a l'altura del quilòmetre 2 de l'N-260, que connecta Portbou amb l'Estat francès. Com que estava, a més, al costat de la carretera, es va haver de tallar en els dos sentits durant set hores. Segons els testimonis que van trucar al 112, l'indret on van començar les flames és a prop d'una casa, si bé no va ser necessari evacuar cap veí. A banda, es dóna la circumstància que una part del paratge cremat és el mateix on es va produir el fatídic incendi del 22 de juliol del 2012, on van perdre la vida un home i la seva filla. Mentre les víctimes fugien de les flames penya-segat avall, van morir en saltar al mar.

Tot i que a la nit no poden treballar els mitjans aeris, els bombers van encerclar ahir les flames ràpidament. Un factor que els va jugar a favor va ser el fet que la tramuntana bufava lleugerament. El cap d'emergències de Girona, Enric Cano, va explicar que primer van centrar els esforços al flanc esquerre, que era on hi havia més perill que el foc s'estengués. El recorregut que seguia al dret no era tan alarmant, ja que no hi havia elements vulnerables al seu pas i avançava en direcció al mar. “El flanc esquerre tenia més potencial perquè és el que podia haver-se obert en agafar la carena i hauria anat en sentit Colera. Si hagués bufat més fort la tramuntana hi hauria hagut salts de foc que haurien causat nous focus a partir del flanc esquerre. Llavors, hauríem patit perquè s'hauria apropat als habitatges”, va indicar Cano. Un cop els bombers van frenar la llengua de més risc, no van trigar gaire a tenir-lo del tot envoltat. El van donar per estabilitzat a tres quarts de sis del matí i una hora més tard ja controlat.

Per a aquest servei, es van activar 48 dotacions terrestres dels Bombers, un helicòpter, ADF, agents rurals, els bombers francesos, Mossos i la Guàrdia Civil. Al matí, van continuar remullant el perímetre i a la tarda una dotació es va quedar fent guàrdia. Els agents rurals van comptabilitzar que 15,3 de les 20,02 hectàrees calcinades estan incloses en el pla d'espais d'interès natural (PEIN) i van obrir una investigació per determinar l'origen de l'incendi. El tràgic episodi d'ara fa 3 anys va ser degut a una burilla de cigar que, probablement, va ser llançada per un conductor.

Millores urgents

El 22 de juliol del 2012 la carretera de Portbou a Cervera de la Marenda es va convertir en una ratera. Desenes de conductors van abandonar els cotxes a la via en veure que les flames s'acostaven. En aquell punt es va declarar un incendi, just quan també s'havien hagut de desviar els vehicles pel devastador foc que cremava a la Jonquera i que va obligar a tallar l'N-II i l'AP-7. A Portbou, els afectats van baixar muntanya avall en direcció al mar, escapant de les flames. La majoria van agafar un camí que conduïa fins a la platja del Pi, però una família francesa va anar a parar al penya-segat. Un home i la seva filla de quinze anys van morir en saltar al mar, i la mare i dos fills més van resultar ferits. L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, va recordar ahir que continuen reclamant a Foment que eixampli l'N-260. Les condicions de la carretera no són les òptimes perquè és estreta, amb molts revolts i pocs apartadors en cas d'avaria o necessitat. “Deuen pensar que és una carretera de segona, però no deixa de ser una Nacional i força transitada a l'estiu. El ministeri sempre argumenta que no pot fer les obres per falta de pressupost”, lamenta Salas.

LA XIFRA

48
dotacions
dels Bombers es van activar arran de l'incendi que va tenir lloc a l'altura del quilòmetre 2 de l'N-260.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia