Successos

Successos

El ‘bon lladre' de Cunit

L'arquitecte José Conejero ingressa a presó acusat d'atracar quatre bancs del Baix Penedès i el Garraf entre el 2010 i el 2015

Tres dels assalts van ser un 25 de març, Sant Dimes, festa del patró dels lladres crucificat amb Jesús, segons l'Evangeli

José Conejero Roldán, un reputat arquitecte de Cunit de 46 anys casat amb Montserrat Gutiérrez Amado i pare de dues noies adolescents, ha viscut els últims cinc anys de la seva vida d'atracar bancs. Víctima de la crisi de la bombolla immobiliària i acostumat a portar un tren de vida luxós, el 25 de març del 2010 va decidir provar sort en un altre negoci allunyat de l'arquitectura i, disfressat amb perruca, barba i bigoti postissos i una pistola simulada, va assaltar la seva primera oficina bancària a Cunit mateix. Va aconseguir un botí de 100.000 euros, amb els quals va viure dos anys sense aixecar cap sospita i convençut que la policia no tenia cap pista que l'apuntés a ell, tal com així era.

Segon assalt, a Cubelles

Però el 26 de juny del 2012 va decidir tornar a actuar perquè els diners ja s'havien fos. En aquesta ocasió va escollir una oficina de la mateixa entitat bancària però situada a Cubelles (Garraf), d'on es va endur 182.870 euros. En aquest segon cop, va perfeccionar el modus operandi: va substituir la barba i la perruca per un casc de moto, guants i roba negra. Malgrat aquest canvi, els Mossos van comprovar que el modus operandi era el mateix i van elaborar un perfil del sospitós. “Entrava a les oficines pocs minuts abans de tancar amb el casc posat i duia a les mans la llibreta bancària per intentar no aixecar sospites i un cop li tocava el torn treia la pistola, tancava els empleats i clients en un despatx i esperava l'obertura automàtica de la caixa forta per buidar-la”, explica Xavier Sànchez, inspector dels Mossos que ha dirigit l'operació.

Amb els 182.870 euros del botí del segon atracament, va viure gairebé dos anys més, però, un altre 25 de març, aquest cop del 2014, va decidir actuar de nou, a la Bisbal del Penedès. Va aconseguir un botí més baix, 48.000 euros, i aquest fet va fer sospitar els investigadors que l'atracador tornaria a actuar de seguida perquè se li acabarien els diners ràpidament. I així va ser. Per tercer cop un 25 de març, aquest cop del 2015 a Llorenç del Penedès, el sospitós va entrar a l'oficina bancària però en va sortir amb les mans buides, perquè un empleat va poder activar l'alarma.

En cinc anys, 330.000 euros

En cinc anys, José Conejero va aconseguir reunir 330.000 euros a punta de pistola. Tres dels quatre atracaments els va perpetrar un 25 de març, Sant Dimes, festivitat del patró dels lladres. Segons l'Evangeli, Dimes va ser un dels dos homes crucificats al costat de Jesús i se'l coneix com el “bon lladre“. Però, lluny de veure-hi un missatge místic, els investigadors creuen que va escollir aquest dia perquè és quan les oficines paguen les pensions.

Qui tot ho vol tot ho perd, i Conejero cada cop se sentia més acorralat per la policia, que ja buscava un home sense antecedents i que duia un tren de vida luxós. Finalment, el 6 d'agost passat el nou negoci de l'arquitecte de Cunit se'n va anar en orris amb la seva detenció i la de la seva dona a la casa de Cunit on vivien i aparentaven una vida absolutament normal.

Vint policies i un helicòpter
L'operació per detenir José Conejero Roldán la van dur a terme el 6 d'agost a la matinada una vintena d'agents dels Mossos d'Esquadra amb el suport d'un helicòpter que durant tota l'estona va estar sobrevolant la casa situada al carrer Petúnia de Cunit. Conejero no va posar resistència i ja és a presó per ordre judicial.
La dona, detinguda
Els Mossos també es van endur detinguda Montserrat Gutiérrez Amado, la dona de Conejero, que hauria actuat de còmplice, administrant els diners procedents dels robatoris. Està en llibertat amb càrrecs.
Un casc, dues pistoles i una moto
A la casa de Cunit, la policia va trobar-hi dues pistoles simulades, el casc, els guants, la roba i la moto que suposadament utilitzava en els atracaments, així com diner en efectiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia