Successos

Troben un altre niu de vespes asiàtiques en una casa de Santa Pau

El vesper és al jardí de l'artista Xadesca, que va alertar els agents rurals, que ara s'ocuparan d'enviar-hi un expert per exterminar les vespes

La vespa asiàtica (Vespa velutina), coneguda com a vespa assassina, prolifera i va fent nius. Dissabte, s'en va descobrir un de fabricat enmig de la vegetació però arrapat a una paret de pedra al jardí del mas Gallart, al veïnat de les Cases Noves de Santa Pau. Tant bon punt el van descobrir, l'inquilí de la casa, l'artista Xadesca, conscienciat de la necessitat d'exterminar aquesta espècie invasora, va trucar al telèfon d'emergències 112 per comunicar la presència del vesper. La gestió a través del 112, que li va comunicar que ja alertarien els agents rurals i aquests es posarien en contacte amb ell, no va donar resultats, i, en veure que els agents rurals no deien res, l'home va trucar-los directament. Aquests tenien un avís del 112 que situava el vesper en un mas de les Cases Noves, però al municipi de Sales de Llierca. Aclarit l'error de situació, al migdia els agents rurals van enviar una patrulla al mas Gallart de Santa Pau, que va fer fotos del rusc i de la seva situació. Al vespre, una altra patrulla va anar a inspeccionar el vesper per planificar la manera de retirar-lo, i van anunciar que uns especialistes anirien a retirar-lo en els propers dies. En aquest cas, especialistes dotats amb equipaments especials (més rígids que els dels apicultors) per evitar possibles picades el podran agafar, ficar-lo en una bossa hermètica i allà el ruixaran amb insecticida especial.

Més difícil va ser destruir el niu de vespa asiàtica que la setmana passada va aparèixer a Sant Joan les Fonts. El niu, de grans dimensions, estava força amunt i, en lloc d'utilitzar els mètodes convencionals, segons va informar Olot Televisió, els agents rurals el van fer caure a trets el dijous al vespre. Aquest sistema no va eliminar tots els exemplars i els agents rurals els han posat ara uns paranys que contenen un líquid dolç que les atrau i que les enganxarà.

A part del niu trobat a Santa Pau, els agents rurals tenen pendents d'eliminar tres nius de vespa assassina més que els darrers dies han aparegut a Montagut, a Besalú i a la Vall de Bianya. Aquest estiu també se'n van trobar a Cantallops, a Maçanet de Cabrenys i a Garriguella. En tot l'any passat se'n van detectar una quinzena a les comarques gironines.

La vespa asiàtica és una espècie invasora i ataquen les abelles autòctones, normalment quan arriben als seus ruscos, i se les emporten al seu niu i se les mengen.

LA DATA

29.0815
Es va trobar
un niu de vespa asiàtica al mas Gallart de Santa Pau.

LA XIFRA

5
vespers
de la vespa assassina són els que s'han trobat els darrers dies a la Garrotxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia