Successos

Rescat d'un boletaire amb helicòpter a Vilallonga de Ter

L'home es va trencar el turmell en una zona de difícil accés

Va ser evacuat a l'hospital d'Olot

Des de principis d'any, els bombers han fet vuit recerques de boletaires a les comarques gironines

Els efectius dels Bombers de la Generalitat van dur a terme ahir la recerca i el rescat d'un home que va resultar ferit mentre buscava bolets a Vilallonga de Ter, a la comarca del Ripollès. Els cossos d'emergències van rebre l'avís de l'incident pocs minuts abans de les onze del matí. La víctima es va fer una fractura al turmell a la zona de la bassa de Tregurà, en un lloc de difícil accés. Per aquest motiu, es va activar un helicòpter dels bombers, on anaven membres del Grup d'Actuacions Especials (GRAE). Van sobrevolar l'indret i van interceptar el boletaire en poc més d'una hora. Per tal de carregar-lo al mitjà aeri, van realitzar un gruatge, que és com s'anomena tècnicament l'operació. Un dels experts va descendir amb una corda al paratge on era l'home, el va lligar i els van pujar cap enlaire a tots dos, fins que es van introduir a l'helicòpter. Es van traslladar aleshores al parc de bombers d'Olot, on els estava esperant una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques per fer el transferiment. Van baixar la víctima de l'helicòpter, la van conduir a l'ambulància i va ser evacuada a l'hospital de la capital garrotxina per ser assistida.

El fet que anar a buscar bolets s'hagi popularitzat bastant els darrers anys ha originat que els bombers hagin notat un increment del nombre de sortides que efectuen relacionades amb aquesta activitat. Des de principis d'any, han protagonitzat arreu de Catalunya 24 salvaments de boletaires que s'havien accidentat o perdut. La majoria de serveis es concentren els mesos de setembre i octubre, al Berguedà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès. En aquesta darrera comarca, amb l'actuació d'ahir s'eleva a sis el total de recerques de persones que buscaven bolets que s'hi han registrat aquest 2015 –cinc al setembre i una a l'agost–. Es tracta d'una xifra que ja supera el balanç de tot l'any passat al Ripollès, on se'n van comptabilitzar cinc –una a l'agost, tres al setembre i una a l'octubre–. I en el conjunt de la demarcació de Girona, a part dels sis episodis del Ripollès, en el transcurs d'aquest any van ser auxiliats el mes passat un boletaire a la Garrotxa i un altre a la Cerdanya.

Aquesta setmana, des del cos dels bombers s'han transmès consells de seguretat al col·lectiu. Recomanen als boletaires informar-se bé abans sobre la zona i les seves vies d'accés, no realitzar l'activitat sols, agafar punts de referència per orientar-se, fer servir mapes o sistemes tecnològics (GPS i mòbils) i dur roba de colors vius amb l'objectiu de facilitar la troballa en el supòsit que es necessiti ajuda. Es recorda que, en cas d'emergència, la persona afectada es posi en contacte amb el 112. Es pot trucar a aquest telèfon sempre que hi hagi cobertura d'alguna companyia, que no cal que sigui la del ciutadà que requereix auxili. També es pot marcar el número 112 sense tenir targeta SIM del mòbil, amb el teclat bloquejat i encara que no es disposi de saldo.

LA XIFRA

86
serveis per boletaires accidentats o desorientats es van fer a Catalunya el 2014; 29, el 2013, i 58, el 2012.

LA FRASE

Es pot marcar el número 112 sense cap targeta SIM del mòbil, amb el teclat bloquejat i encara que no es disposi de saldo
cos dels bombers de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia