Successos

Judici contra dos acusats d'estafar un ancià d'un geriàtric de Figueres

El gerent i l'apoderada del centre, el 2008, s'enfronten a 3 anys i mig de presó

Haurien traspassat diners del compte de l'home i utilitzat les seves propietats

El ministeri fiscal demana tres anys i mig de presó per a Carlos Luis Casabón Martín i Anna Requesens Vallmitjana, que el 2008 actuaven respectivament com a gerent i apoderada de la residència Catalunya de Figueres. El representant de l'acusació pública els atribueix la presumpta comissió d'un delicte d'estafa. Segons es recull en l'escrit de conclusions provisionals, el 17 de gener del 2008 va ingressar al geriàtric un veí d'Ordis. Des del moment de la seva entrada al centre, l'home presentava un procés de deteriorament cognitiu i els familiars van promoure la seva incapacitació: una situació de la qual tenien coneixement els responsables de la residència. Aquest procés va derivar en el fet que des del jutjat d'instrucció 3 de Figueres es va dictar la sentència d'incapacitació el 24 de març del 2009 i es va nomenar com a tutora de l'ancià una seva neboda.

La fiscalia afegeix que, des del 2008 fins que es va emetre la sentència, els acusats van dificultar la relació de l'intern amb la seva germana i els nebots, arribant a no entregar-los les llibretes bancàries i els efectes personals de l'home, a no informar-los de la seva evolució i a gestionar les seves propietats. En l'escrit de conclusions provisionals s'hi detalla que, el 21 de maig del 2008, Casabón “es va presentar amb l'intern davant l'alcaldessa d'Ordis”. Prevalent-se presumptament del deteriorament cognitiu que sofria l'ancià i la confiança que li tenia, l'acusat va mostrar un escrit, en el qual la víctima “l'apoderava per disposar de les claus de les seves propietats i li donava la potestat d'autoritzar o desautoritzar terceres persones”. Les claus dels immobles van ser entregades a Casabón, qui en va fer ús el 2008 i el 2009. Hauria realitzat, així mateix, activitats agrícoles a les finques i tractat de negociar-ne el lloguer.

A banda, el 23 de maig del 2008, els dos acusats, acompanyats de la víctima, van acudir a una sucursal bancària, on l'home tenia 124.000 euros en un únic compte. Van fer traspassos de diners en quatre comptes diferents, oberts a nom de l'afectat. En un hi van dipositar 69.000 euros i van establir que, en el supòsit de la mort del titular, el beneficiari fos Casabón. Paral·lelament, en un segon compte s'hi van carregar 10.910 euros entre el juny i l'octubre del 2008; i del juny del 2008 a l'abril del 2009, van ingressar en un altre 5.700 euros, dels quals no s'ha pogut saber l'origen. La fiscalia especifica, a més, que el 15 d'abril del 2009 els acusats van anar a l'entitat amb l'intern i van retirar 1.200 euros de la finestreta i, l'endemà, 3.000. El ministeri públic considera els fets constitutius d'estafa i, alternativament, els qualifica d'apropiació indeguda. A part de la pena de presó, sol·licita per a Casabón i Requesens una multa de 3.240 euros i que paguin una indemnització de 4.200 euros. El judici pel cas està assenyalat per al 25 de novembre a l'Audiència de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia